Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Έρχεται διπλό κύμα σκόνης στην Ελλάδα

Φτάνουμε αισίως στην Μεγάλη Εβδομάδα και όπως δηλώνουν οι μετεωρολόγοι φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» ο καιρός του Πάσχα 2024.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά μοντέλα η Εβδομάδα των Παθών ξεκινά με καλοκαιρία, καλές θερμοκρασίες αλλά και με επιστροφή της αφρικανικής σκόνης.
O διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος αναφερθηκε εκτενώς στο νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που θα πλήξει τη χώρα μας από την Μεγάλη Δευτέρα με κορύφωση την Μεγάλη Τρίτη τονίζοντας πάντως ότι το νέο επεισόδιο θα είναι «μικρότερης έντασης και έκτασης» σε σχέση με το κύμα σαχαριανής σκόνης που μας επισκέφθηκε την τελευταία φορά.
Διπλό κύμα σκόνης την Μεγάλη Τρίτη και συνθήκες καλοκαιρίας εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας
Ειδικότερα όπως δήλωσε: «Την Μεγάλη Τρίτη θα έχουμε ένα διπλό κύμα σκόνης που θα φτάσει στην Ελλάδα τόσο από τα Ανατολικά όσο και από τα Δυτικά. Το σύνολο, ωστόσο, των συγκεντρώσεων θα είναι τυπικές και σε μια περίπτωση δεν θα θυμίζουν το κύμα σκόνης που είχαμε πριν από λίγες μέρες».
Η κίνηση της μεταφοράς της σκόνης θα είναι από τα ανατολικά αλλά και από τα δυτικά. «Σήμερα το κύμα αφρικανικής σκόνης είναι στην Τουρκία, ενώ από το Σάββατο του Λαζάρου θα ξεκινήσει μια νέα εισβολή από την Αφρική προς την Κορσική, την Ιταλία και την Σικελία.
Παράλληλα από τα ανατολικά θα «γεμίζει» και η αραβική χερσόνησος. Ετσι φτάνουμε στην Κυριακή όπου συνεχιζεται η μεταφορά στη Δυτική Μεσόγειο όπως Σαρδηνία και την νότια Γαλλία και από την Μεγάλη Δευτέρα και κυρίως την Μεγάλη Τρίτη τόσο από τα ανατολικά όσο και από τη δυτική μεσόγειο θα φτάσει η σκόνη στην χώρα μας» ξεκαθαρίζει ο κ. Λαγουβάρδος δίνοντας το πλήρες πλαίσιο που θα κινηθεί η μεταφορά σκόνης προς ενημερώση των εκδρομέων του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Κώστας Λαγουβάρδος και το Meteo.gr, «ανέβασαν» ένα μοναδικό βίντεο από τις κάμερες του ΜΕΤΕΟ στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου επεισοδίου σκόνης. Ο ίδιος μάλιστα έγραψε:
«Minerva Red σε 132 δευτερόλεπτα: Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ένα timelapse από τις κάμερες του ΜΕΤΕΟ στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου επεισοδίου σκόνης. Ευχαριστούμε τον συνάδελφο George Papavasileiou για την παραγωγή!»

Δείτε το βίντεο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα