Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Γιατί έφεραν πανικό στους ελεύθερους επαγγελματίες


Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία από ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς το νέο έντυπο Ε1 της εφορίας έχει προσυμπληρωμένα τα ποσά του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος τους όπως τα έχει υπολογίσει η εφορία, με την πλειονότητα των φορολογουμένων να διαπιστώνουν πως εκεί αναγράφονται εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωναν στο παρελθόν.
Όσοι ελευθεροεπαγγελματίες διαφωνούν με τα αναγραφόμενα ποσά θα πρέπει να το αποδείξουν μετά τη διενέργεια ελέγχου, συμπληρώνοντας τους κωδικούς 443- 444 που έχουν προστεθεί στο Ε1. Ειδικότερα οι βασικοί κωδικοί της δήλωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι εξής:
Κωδικοί 443-444. Ερωτώνται οι επαγγελματίες εάν αμφισβητούν το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Εφόσον το αμφισβητήσουν και συμπληρώσουν τους κωδικούς, οι φορολογούμενοι πρέπει, το αργότερο εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή τους κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης τους. Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική εφαρμογή της ΑΑ∆Ε, η οποία θα είναι διαθέσιμη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Κωδικοί 405-406. Συμπληρώνεται από την εφορία το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Στην ανάπτυξη του σχετικού εσωτερικού υποπίνακα θα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της φορολογικής διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.
Κωδικοί 407-408. Αναγράφονται τα καθαρά τεκμαρτά εισοδήματα από οικοδομικές επιχειρήσεις.
Κωδικοί 045-046. Θα συμπληρωθούν από τους φορολογουμένους που εμπίπτουν στις διατάξεις και εξαιρούνται από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος.
Κωδικοί 047-048. Αφορούν τους επαγγελματίες που δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ποσού.
Κωδικοί 445-446. Προσυμπληρώνεται από τη φορολογική διοίκηση το απαλλασσόμενο από τον φόρο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα