Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της «Μπλε φάλαινας»



Φωτογραφία: Twitter Στην σύλληψη του οργανωτή και διαχειριστή της διαδικτυακής «ομάδας θανάτου», γνωστής και ως «μπλε φάλαινα», η οποία οδηγεί σε αυτοτραυματισμούς ακόμη και αυτοκτονίες εφήβους, προχώρησαν στις 8 Ιουνίου οι ρωσικές αρχές στην Μόσχα.
Προς μεγάλη έκπληξη των αστυνομικών, ο νοσηρός εγκέφαλος πίσω από αυτό το φρικτό σχέδιο είναι ένας απλός 26χρονος ταχυδρόμος της ρωσικής πρωτεύουσας που ακούει στο όνομα, Ιλιά Σίντοροφ.
Πανικοβλημένος, ο Σίντοροφ ομολόγησε τα πάντα στις αρχές. Πως παγίδευε τα παιδιά και ποιες «εντολές» τους έδινε. Όταν τον ρωτούν για ένα μικρό κορίτσι που του είπε να πέσει στο μετρό, ο δράστης σκύβει το κεφάλι.
Τον ρωτούν πόσες «αποστολές» έδινε στα παιδιά.
«Από μία έως πενήντα» απαντά.
- Και η πεντηκοστή ήταν η τελική;
- Ναι
- Και τι έλεγε η τελική «αποστολή»;

- Να αυτοκτονήσει.
Αυτή ακριβώς την εντολή έδωσε στην 13χρονη μαθήτρια από το μικρό χωριό Γιετκούλ της περιοχής του Τσελιάμπινσκ. Τον περασμένο Απρίλιο το κορίτσι είχε ήδη ολοκληρώσει όλες τις «οδηγίες»: Από μια φαινομενικά «αθώα» ζωγραφιά μιας γαλάζιας φάλαινας στο χέρι αρχικά, μέχρι ξυραφιές στο σώμα της.
Έμενε μόνο η τελευταία «αποστολή». Το κορίτσι σώθηκε μόνο από καθαρή τύχη, αφού η δόση των χαπιών που πήρε δεν ήταν θανατηφόρα.
«Είχαμε διαγώνισμα στα μαθηματικά όταν το παιδί ένιωσε ξαφνικά άσχημα και φωνάξαμε τις πρώτες βοήθειες. Στο νοσοκομείο κλήθηκε και η αστυνομία και η εισαγγελία και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν θύμα της “γαλάζιας φάλαινας”» λέει η αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου της μικρής, Τατιάνα Μπεσπάλοβα.
Το κορίτσι ήταν μέρα - νύχτα στο ίντερνετ και άρχισε να γίνεται απόμακρη και μοναχική. Αρχικά οι δικοί της υπέθεσαν ότι επρόκειτο για κάποιον εφηβικό έρωτα αλλά όταν είδαν την αλληλογραφία με τον Σίντοροφ ταράχθηκαν. Αποδείχθηκε ότι η μικρή ήταν ένα βήμα πριν τον θάνατο και όταν τρόμαξε και θέλησε να κάνει πίσω, ο Σίντοροφ την απείλησε πως αν βγει από το «παιχνίδι» οι δικοί της θα πεθάνουν.
Οι αρχές παρακολουθούσαν τον Σίντοροφ επί περίπου ένα μήνα. Ο ταχυδρόμος στο επάγγελμα δράστης, τον ελεύθερο χρόνο του έδινε «αποστολές» θανάτου σε παιδιά σε όλη την Ρωσία. Οι αρχές βρήκαν στο διαμέρισμά του πέντε κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim, λάπτοπ, επιτραπέζιο υπολογιστή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος ομολόγησε ότι είναι ο διαχειριστής της «γαλάζιας φάλαινας», στην οποία συμμετείχαν 32 «μέλη», όλα ανήλικα και τους έδινε «οδηγίες» και «αποστολές» που έφταναν ακόμη και στην αυτοκτονία.
Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016 ένας από τους «γκουρού» της εγκληματικής ομάδας, ο Φιλίπ Μπουντέικιν, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για 15 αυτοκτονίες εφήβων.
Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές αντιμετωπίζουν ένα απρόσμενο νομικό πρόβλημα, αφού ο ποινικός κώδικας προβλέπει πως μόνο απτός εξαναγκασμός σε αυτοκτονία επιφέρει ποινές. Για προπαγάνδιση αυτοκτονίας τα πράγματα δυσκολεύουν για τις διωκτικές αρχές.
Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» στην Ρωσία για να αλλάξει προς το αυστηρότερο ο ποινικός κώδικας αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα προλάβουν να δικάσουν τον Σίντοροφ με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα