Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΕΝΦΙΑ… εξισώνει ορεινές με περιοχές- «φιλέτα» , σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά του 2017 στη Μεσσηνία

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο σε πέντε δόσεις, την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου.
Από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ 2017 προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Βεβαιώθηκε συνολικό πόσο φόρου ύψους 3,153 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,6 δισ. ευρώ είναι ο κύριος φόρος και τα 629 εκατ. ευρώ συμπληρωματικός.
Το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες, ειδικότερα της Μεσσηνίας, είναι ότι παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν το 2015 στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η στρέβλωση παραμένει, με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώνουν σ' ένα σπίτι στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με έναν άλλον που έχει κατοικία στον Αλμυρό!
Σύμφωνα με την ανάλυση του λογιστή-φοροτεχνικού, Δημήτρη Μπούχαλη, με το σύστημα που ισχύει «υπάρχουν σοβαρές αδικίες, που πλήττουν αδικαιολόγητα πολλές περιοχές της Μεσσηνίας και οι οποίες προήλθαν από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2010, αν και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις το 2015.Με αυτήν προβλέπεται η ένταξη στο σύστημα εφαρμογής αντικειμενικών αξιών όλων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Μεσσηνίας (και της χώρας γενικότερα) και, μάλιστα, ορίζοντας ως ελάχιστη τιμή πανελληνίως τα 600 ευρώ, αφήνοντας όμως τις περιοχές που μέχρι τότε είχαν εισαχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άθικτες.
Η παραπάνω απόφαση, η οποία κρίνεται άδικη και απαράδεκτη, έδινε ουσιαστικά το σχοινί για να μπει μετέπειτα η θηλιά στο λαιμό των κατοίκων αυτών των περιοχών, καθώς ακολούθησε το χαράτσι και κατόπιν ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος στηρίζεται σε αυτές τις αντικειμενικές αξίες.
Έτσι, σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο εξελίσσεται το πολυδιαφημισμένο σχέδιο για την αναπροσαρμογή και μείωση των αντικειμενικών αξιών στα όρια των εμπορικών αξιών.
Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθήσουν για πολύ ακόμη να φορολογούνται με πλασματικές τιμές ακινήτων και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρώσουν φόρους για αξία, ακίνητης περιουσίας που δεν υπάρχει, μόνο και μόνο για να συνεχίσει η κυβέρνηση την εξοντωτική υπερφορολόγηση και να αποφύγει την πολιτικά ευαίσθητη για αυτήν περικοπή των κρατικών δαπανών.
Το τρικ της κυβέρνησης είναι η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που ακυρώνει τις εξαγγελίες για πλήρη κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, το οποίο χαρακτηριζόταν ως "ξεπερασμένο" και "αναχρονιστικό".
Το παράλογο είναι, όμως, ότι ενώ προβλέφθηκε για τις νεοεισερχόμενες στο σύστημα περιοχές ως ελάχιστο το ποσό των 600 ευρώ, τις περιοχές που είχαν ήδη εισαχθεί στο σύστημα και αφορούσαν στις ακριβές περιοχές της Μεσσηνίας τις άφησαν άθικτες. Αυτό οδηγεί και στη στρέβλωση που παρατηρείται, με περιοχές στα ορεινά της Μεσσηνίας να έχουν τιμές ίσες ή ακόμη και μεγαλύτερες από τις περιοχές-φιλέτα».
 πηγη: Το Θαρρος Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα