Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Τίμησαν ευλαβικά την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αετού

Το Ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά το πρωί του Σαββάτου, στο μαρτυρικό Αετό Τριφυλίας, με επετειακές εκδηλώσεις που αποβλέπουν στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Ολοκαυτώματος.
 Χαιρετισμοί
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ως άνθρωποι και κοινωνία αποτίουμε και οφείλουμε ν’ αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους και την κοινωνία που συμμετείχε στα γεγονότα της εποχής εκείνης».
Με τη σειρά της, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, σημείωσε ότι, οι άνθρωποι της περιοχής αψήφησαν τις υποδείξεις των κατακτητών, τονίζοντας πως οφείλουν να αποτίουν φόρο τιμής καθώς δεν πρέπει η λήθη να σκιάσει τη βαρβαρότητα.Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σημείωσε ότι αυτό το γεγονός είναι ανεξίτηλο στη μνήμη και πως αντλούμε συμπεράσματα σαν πολίτες όλου του κόσμου από τέτοια γεγονότα.Πανηγυρικός
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Αετός Τριφυλίας», Σταύρος Αργυρόπουλος, με δραματικές αναφορές στα ιστορικά γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας στον Αετό και την Ελλάδα, καθώς επίσης και με αναφορές για ειρήνη και αλληλεγγύη στο σημερινό σύγχρονο κόσμο, ενώ αναφερόμενος στις Γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε ότι αυτές πρέπει να είναι ως μια έκφραση ειλικρινούς συγγνώμης για τη θηριωδία και όχι απλώς ένα νομικό ζήτημα.
 
Τα θύματα
 Ακολούθως, έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας που απέδωσε τιμές στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Σημειώνεται πως τα θύματα του ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά το βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι: Από το μαρτυρικό Αετό: Αλέξιος Δημ. Γκότσης  (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς  (Γιωργιάννης). Από γειτονικά χωριά: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ.  Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, η επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Ιωάννα Μαραβελή, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αετού, Γιάννης Μερκούρης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού, Αντώνης Λόντος, το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και πολιτικών – κομματικών οργανώσεων, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και των Σ.Α. Του Ηλία Γιαννόπουλου
πηγη: Το Θαρρος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα