Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Απέχουν από πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι της Μεσσηνίας έως 31 Ιανουαρίου 2018

Την αποχή από κάθε είδους πλειστηριασμό (συμβατικό και ηλεκτρονικούς - οι τελευταίοι βέβαια δεν έχουν ξεκινήσει) αποφάσισε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Ναυπλίου-Καλαμάτας, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2018.
Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε την “Ε” ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Δουμουλάκης, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα στην έκτακτη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Περιφέρειας, που έγινε στην Τρίπολη.
Επίσης, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν “αποχή από οποιαδήποτε προκαταρκτική ενέργεια συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς κυρίως πλειστηριασμούς - δηλαδή αποφασίστηκε να μην ζητήσουμε να πάρουμε κωδικό, να μην πιστοποιηθούμε και να μην υπογράψουμε την σύμβαση με την πάροχο εταιρεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μην δεσμευόμαστε”, εξηγεί ο κ. Δουμουλάκης. Και προσθέτει ότι “ζητάμε ακόμη την κατάργηση δύο τροποποιήσεων του συμβολαιογραφικού Κώδικα οι οποίες έγιναν για να διευκολυνθεί ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, για να κάνει μόνος του τους πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να πιεστούμε και να αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε από την αποχή οι περιφερειακοί σύλλογοι”.
Ο κ. Δουμουλάκης κατέθεσε προς τους συναδέλφους του την πρόταση “να απέχουμε στους πλειστηριασμούς μόνο κάτω από 300.000 ευρώ, όμως δεν έγινε δεκτή” - επειδή

υπάρχει σχετική συμφωνία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου να μην βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για απαιτήσεις κάτω από 300.000 ευρώ.
ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ
Σήμερα, λέει ο Παν. Δουμουλάκης, 7 συμβολαιογραφικοί σύλλογοι είναι σε αποχή από συμβατικούς και 8 από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ μέχρι στιγμής την πιλοτική σύμβαση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα “την έχει υπογράψει μόνο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών”. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, “δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία γιατί στην πλατφόρμα έχουν πιστοποιηθεί μόνο κάποιοι συνάδελφοι από την Αθήνα και ελάχιστοι στην περιφέρεια - στη δική μας μπορεί να είναι πέντε”. Τη Δευτέρα πάντως έλαβε mail από τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων της Αθήνας ότι “είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν Νοέμβρη - δεν το πιστεύω γιατί η συνέλευσή τους της Κυριακής δεν είχε απαρτία και θα επαναληφθεί, αλλά δεν ξέρουμε αν η πλειοψηφία θα στηρίξει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή θα επιλέξουν και αυτοί αποχή”. Ακόμα όμως και αν “ο Σύλλογος των Αθηνών αποφασίσει να ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου, με το ισχύον καθεστώς θα μπορούν να διεξάγουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στις περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου”.
ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Παρ' όλα αυτά υπάρχει "λάκκος στη φάβα", όπως λέει ο κ. Δουμουλάκης, κι αυτό αναφέρει ότι προκύπτει από το περιεχόμενο του προαναφερόμενου mail. Αυτό λέει ότι “ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών συναντήθηκε με τους Θεσμούς, και οι Θεσμοί προτείνουν την ενοποίηση των συμβολαιογραφικών περιφερειών σε μία πανελλαδικά”. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι “οποιοσδήποτε συμβολαιογράφος από οπουδήποτε μπορεί να κάνει τους πλειστηριασμούς και σε άλλες περιφέρειες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αυτό γίνει, παρά την διαφωνία των περιφερειακών συλλόγων, “τότε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών και πιθανώς οργανωμένα γραφεία στην Αθήνα θα κάνουν όλους τους πλειστηριασμούς, σε όλη την Ελλάδα”. Μια άλλη άσχημη εξέλιξη για τον κλάδο, όπως λέει καταλήγοντας ο Παναγιώτης Δουμουλάκης, είναι η ενημέρωση που υπάρχει από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με απαίτηση των Θεσμών “οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται, εκτός από τους συμβολαιογράφους, και από έναν υπάλληλο τράπεζας: Δηλαδή γίνεται νομίζω οργανωμένη προσπάθεια να πάρουν άλλοι τους πλειστηριασμούς προκειμένου να ελέγχονται από τις τράπεζες και τα ξένα funds”.  Ν.Κ eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα