Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Επαναλειτουργία του Γυμνασίου Κοπανακίου ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Την επανίδρυση και επαναλειτουργία του Γυμνασίου Κοπανακίου, το οποίο καταργήθηκε το 2012, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με απόφαση η οποία αναμενόταν να ληφθεί στην προγραμματισμένη για χθες το βράδυ συνεδρίασή του.
Το 12ο θέμα της εν λόγω συνεδρίασης ήταν η «Γνωμοδότηση για σχολικές μεταβολές σχολικών μονάδων Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Σχ. Έτους 2018-2019 (ίδρυση-προαγωγή-συγχώνευση-υποβιβασμός-κατάργηση ή μετατροπή σχ. μονάδων)». Σύμφωνα με την εισήγηση, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν προτείνεται καμία μεταβολή, όπως είναι η πρόταση του διευθυντή Π.Ε. Μεσσηνίας. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προτείνεται η επανίδρυση του Γυμνασίου Κοπανακίου, το οποίο έχει καταργηθεί από το 2012. Όπως, δε, αναφέρεται, «από έλεγχο των ενεργών μαθητών των δύο Δημοτικών Σχολείων, Κοπανακίου και Δωρίου, εμφαίνεται ότι είναι 85 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου και 63 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Δωρίου. Αυτό δεν είναι συγκυριακό, αλλά αυτή θα είναι η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού του Γυμνασίου Δωρίου στο οποίο εγγράφονται μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Δωρίου και Κοπανακίου για τα επόμενα χρόνια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, το Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου έχει περισσότερους μαθητές απ’ ό,τι το Δημοτικό Σχολείο Δωρίου, γι’ αυτό και προτείνεται η

επανίδρυση του Γυμνασίου Κοπανακίου, ώστε να μην αναγκάζονται να μετακινούνται τα παιδιά από το Κοπανάκι στο Δώριο για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.
Από το 2011 που έγινε η πρόταση και ακολούθως ελήφθη απόφαση για «λουκέτο» στο Γυμνάσιο Κοπανακίου, η τοπική κοινωνία εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή της. Ακόμα και σήμερα αντιδρά και ζητά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου, τονίζοντας ότι προκαλείται επιβάρυνση των μαθητών, καθώς μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος τους και αυξάνεται η κόπωσή τους από τη μετακίνηση προς και από το Γυμνάσιο Δωρίου. Επίσης, επισημαίνουν ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Κοπανακίου, το οποίο στεγαζόταν σε σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και πλούσια βιβλιοθήκη.
Παράλληλα, κάτοικοι του Κοπανακίου αναφέρουν ότι με την επανίδρυση του Γυμνασίου θα μπει κι ένα «φρένο» στη διαρκή υποβάθμιση της περιοχής από τα συνεχόμενα «λουκέτα» σε κρατικές υπηρεσίες και δομές, ενώ θα σταματήσει η συνεχόμενη ροή εγκατάλειψης από νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα παραμείνουν στον τόπο τους μετά τις σπουδές τους, θα δημιουργήσουν επαγγελματικά και θα κάνουν οικογένειες, κάτι που αποτελεί όρο επιβίωσης και ανάπτυξης μιας κοινωνίας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα