Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Αυτά είναι τα τακτικά τσεκάπ που πρέπει να κάνει μια γυναίκα


Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επισκέπτονται έναν γιατρό, μόνο αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή δεν αισθάνονται καλά.
Ο προληπτικός έλεγχος, αν και είναι σημαντικός, σε πολλές περιπτώσεις περνά σε δεύτερη μοίρα στις προτεραιότητες μας. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι γιατροί, με κάθε τρόπο, η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.
Παρακάτω, ακολουθούν τα τσεκ απ, που πρέπει να μην αμελεί, αλλά να κάνει μία γυναίκα. Μάλιστα, αναλόγως της ηλικίας της, αλλά και του οικογενειακού ιστορικού, υπάρχουν κάποιες εξετάσεις, που θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:
Τεστ Παπ
Από τις πιο σημαντικές, απλές και θαυματουργές εξετάσεις, που προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου του τράχηλου και της μήτρας. Πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, απ’ όλες τις γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμη και νεότερης ηλικίας.
Μαστογραφία
Το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου του καρκίνου των μαστών. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αμελούν να την κάνουν ή τις φοβίζει η όλη διαδικασία. Η μαστογραφία, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα, όπως θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός. Σε διαφορετική περίπτωση, η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να

γίνεται ανάμεσα στις ηλικίες των 35 με 40 χρόνων. Μετά, τα 40 οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο.
Τσεκ απ
Όλοι – είτε γυναίκες είτε άνδρες – θα πρέπει να εντάξετε τις βασικές προληπτικές εξετάσεις, στο πρόγραμμά σας. Και μία φορά το χρόνο, θα πρέπει να κάνετε το καθιερωμένο τσεκ απ, αφού έτσι θα προλάβετε εγκαίρως, οποιοδήποτε πρόβλημα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας γράψει ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο και το ιστορικό σας. Αν είστε στην ηλικία των 20, κάνετε ένα βασικό τσεκ απ και αν είναι φυσιολογικές οι τιμές, το επαναλαμβάνετε μετά από μία δεκαετία.
Οδοντιατρικός έλεγχος
Η πλειοψηφία πηγαίνει στον οδοντίατρο, μόνο όταν θα πονέσει κάποιο δόντι. Αλλά είναι μεγάλο λάθος. Ακόμη και αν δεν έχουμε κάποιες ενοχλήσεις, θα πρέπει μία φορά το χρόνο να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο, για έναν γενικό έλεγχο. Έχετε υπόψη σας, ότι μπορεί κάποιο δόντι να έχει απόστημα, και μπορεί να μη σας ενοχλεί, αλλά να σας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, κάποια στιγμή. Αν μάλιστα, σκοπεύετε να ξεκινήσετε προσπάθειες για να αποκτήσετε παιδί, θα πρέπει να κάνετε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο σας, για να δείτε την κατάσταση των δοντιών σας.
Οφθαλμολογικός έλεγχος
Και η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι σχεδόν υποτιμημένος, αλλά είναι εξίσου σημαντικός. Κι εδώ, μία φορά το χρόνο θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο, ακόμη και αν δεν έχετε πρόβλημα. Μάλιστα, οι γυναίκες μετά τα 40 δεν θα πρέπει να αμελούν την επίσκεψη, διότι από την ηλικία αυτή, ξεκινούν προβλήματα, όπως η πρεσβυωπία, ακόμη και το γλαύκωμα. Μετά τα 50 μπορεί να παρουσιαστεί και άλλο πρόβλημα, όπως ο καταρράκτης.
Δερματολόγος
Η επίσκεψη στο δερματολόγο, αν δεν υπάρχει κάποιο εμφανές πρόβλημα, θα πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια, για έναν γενικό έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάποιες αλλοιώσεις στο δέρμα ή κάποια ύποπτη ελιά, επιβάλλεται η επίσκεψη και η παρακολούθηση τους.
Καρδιολογικές εξετάσεις
Αν δεν έχετε ιστορικό, στην ηλικία των 30 κάνετε το πρώτο σας ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπου διερευνάται αν υπάρχουν διαταραχές ρυθμού ή ισχαιμικές αλλοιώσεις στην καρδιά. Στα 40 κάνετε έναν υπέρηχο καρδιάς και αν φυσιολογικά τα αποτελέσματα, τον επαναλαμβάνετε κάθε 3 με 4 χρόνια. Αν είστε καπνίστριες ή έχετε οικογενειακό ιστορικό, στα 30 σας κάνετε έναν υπέρηχο, τον οποίο επαναλαμβάνετε κάθε 3 χρόνια. Μετά τα 40, κάθε χρόνο.
Οστεοπόρωση
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας (για την οστεοπόρωση) γίνεται από γυναίκες ηλικίας άνω των 65 χρόνων, αλλά και από εκείνες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου.
Γαστρεντερολόγος
Θα πρέπει να κάνετε μία προληπτική επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, ώστε να κάνει ένα γενικό τσεκ απ που αφορά το στομάχι (ειδικά, τη σήμερον ημέρα με τόσο άγχος), αλλά και το παχύ έντερο. Αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα, η επίσκεψη γίνεται κάθε 5 χρόνια.
Εξέταση θυροειδή
Οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν αν έχετε πρόβλημα με το θυροειδή σας και αν θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο σας. Ωστόσο, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή ιστορικό θυροειδίτιδας μετά τον τοκετό, θα πρέπει μία φορά το χρόνο να επισκέπτεστε το γιατρό. Θα σας συμβουλεύσει και ο ίδιος ως προς τις επισκέψεις και τις εξετάσεις, που θα πρέπει να κάνετε.
πηγή: mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα