Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Μηνύματα από παντού: Η «φοροκαταιγίδα» γονατίζει την κοινωνία

Τα εκκωφαντικά μηνύματα ότι οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν συνθλιβεί στις μυλόπετρες της άμεσης και έμμεσης φορολογίας βρίσκουν την απόλυτη επιβεβαίωση τους και στα επίσημα στοιχεία του εισπρακτικού μηχανισμού.
Μόνον τον Σεπτέμβριο μήνα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος 410 χιλιάδες συνεπείς έως τώρα φορολογούμενοι μπήκαν στη μαύρη λίστα των οφειλετών με τον αριθμό να φτάνει τα 4,2 εκατ. φορολογουμένων. Υπό την απειλή των αναγκαστικών κατασχέσεων βρίσκονται 1,7 εκατομμύρια πολίτες. Απ΄αυτούς το 1 εκατ. έχει ήδη υποστεί δέσμευση των λογαριασμών του για εξόφληση των οφειλομένων του.Το συνολικό ύψος χρεών -παλιών και νέων - των Ελλήνων στην εφορία ανέρχεται στα 98,745 δισ. ευρώ, πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας.
2,7 δισ. ευρώ έχασαν τα νοικοκυριά το 2016 - 1,3 δισ. ευρώ έχασε η αγορά
Εν τω μεταξύ το οικονομικό «στέγνωμα» των νοικοκυριών καταγράφει και η ΕΛΣΤΑΤ. Εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ «έχασαν» τα νοικοκυριά το 2016 σε σχέση με το 2015 και το 1,3 δισ. από αυτά «χάθηκε» από την αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το εισόδημα το 2016 διαμορφώθηκε σε 114 δισ. ευρώ από 116,7 δισ. το 2015 και η

καταναλωτική δαπάνη από 123 δισ. ευρώ σε 121,7 δισ. ευρώ.
Με τους επίσημους λογαριασμούς του κράτους να επιβεβαιώνουν την πραγματική αδυναμία των πολιτών να καλύψουν τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις οι εκτιμήσεις για το μέλλον καθίστανται εφιαλτικές.
Γρ. Προϋπολογισμού: Και οι φόροι δεν εισπράττονται μεγάλο μέρος ζει σε καθεστώς φτώχειας
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιμένει πως η φοροκεντρική πολιτική δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα στόχο. Γιατί και επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας και το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που επιβάλλονται δεν εισπράττονται. Οπως αναφέρει το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους «τα στοιχεία δείχνουν ότι αφενός μεν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει σε καθεστώς φτώχειας, αφετέρου όμως αναδεικνύεται και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας δεν καταγράφεται, με συνέπεια να επιβαρύνονται δυσανάλογα τα πιο αδύναμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας κάτι στο οποίο έχει συμβάλει και η μείωση του αφορολόγητου που έχει διευρύνει τη φορολογική βάση». Δεν παραλείπει δε να θυμίσει « Από τις δημοσιονομικές επιδόσεις ως τότε θα εξαρτηθεί αν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018 και αν θα ενεργοποιηθούν νωρίτερα τα προβλεπόμενα για το 2019 -2020 μέτρα (περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου)».
Η «ατυπία», χαμένοι φόροι και εισφορές και οι προτάσεις του ΣΕΒ
Εναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των κρατικών εσόδων των επιβαλλόμενων φόρων και της ανταποδοτικότητας τους αναδεικνύει ο ΣΕΒ σε μελέτη του για την αδήλωτη και την ημιδηλωμένη εργασία. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες το μέσο έσοδο από την αδήλωτη εργασία για έναν άνδρα είναι 2.200 ευρώ και για μια γυναίκα 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών η αδήλωτη εργασία δεν έχει προσλάβει μόνο μεγάλη έκταση, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα λαμβάνει όλο και συχνότερα τη μορφή της «ημι-δηλωμένης εργασίας». Αυτή η «ατυπία» μπορεί να είναι όρος επιβίωσης κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως αναγνωρίζει ο ΣΕΒ αλλά αποτελεί τροχοπέδη για την μετάβαση στο αναγκαίο εξωστρεφές επιχειρηματικό μοντέλο με «καλοπληρωμένους και αισιόδοξους εργαζόμενους». Σύμφωνα με τη έκθεση καταλυτικό ρόλο στη ημιδηλωμένη εργασία «διαδραματίζουν η υπερβολικά υψηλή και προοδευτική επιβάρυνση στο μη μισθολογικό κόστος ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανταποδοτικότητα αυτών των υψηλών και προοδευτικών φόρων και εισφορών» . Για την αντιμετώπισή της ο ΣΕΒ κάνει μια σειρά προτάσεων ανάμεσα στις οποίες και
* Υποχρεωτική καταβολή μισθών και εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών που διασυνδέονται με ελεγκτικούς μηχανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία»
* διασφάλιση της οικονομικής ανταποδοτικότητας και βιωσιμότητας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και της συνταξιοδοτικής δικαιοσύνης και εξέταση σημαντικής μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως μέσω κατάργησης επιβαρύνσεων πέραν των εισφορών για υγεία και σύνταξη καθώς και εκλογίκευσης της έντονης προοδευτικότητας των φορολογικών συντελεστών»
* αξιολόγηση θεσμού εργόσημου, με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας του θεσμού.
* ενεργοποίηση και αξιοποίηση των ενοποιημένων βάσεων δεδομένων και εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος για τη δραστική βελτίωση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η ολική ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Αναβάθμιση του συστήματος ΗΛΙΟΣ και δημοσιοποίηση ακόμα πιο αναλυτικών στοιχείων (όπως τα έσοδα). thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα