Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Καταδικάστηκε για πλαστογραφία πρώην δημοτικός υπάλληλος

Έκοβε αθεώρητα τιμολόγια για να σώσει το ΔΗΠΕΘΕΚ
Σε φυλάκιση 3 ετών, με τριετή αναστολή και αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου, καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας πρώην δημοτικός υπάλληλος για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και μετά χρήσεως, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως αρχικά παραπέμφθηκε, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία.
Σύμφωνα με την κατηγορία, την πενταετία 2003- 2008 και τότε που το ΔΗΠΕΘΕΚ αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο υπάλληλος έκοψε 47 τιμολόγια χωρίς να έχουν θεώρηση και διάτρηση από την εφορία, καθώς η επιχείρηση δεν μπορούσε να

πάρει ασφαλιστική ενημερότητα για να γίνει αυτό. Ωστόσο, τα τιμολόγια δεν ήταν εικονικά. Οι συναλλαγές είχαν γίνει κανονικά και τα χρήματα είχαν μπει στα ταμεία της επιχείρησης.
Για να το σώσει
Ο τότε πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ και μετέπειτα πρόεδρος της «Φάρις», Σάκης Ηλιόπουλος, κατέθεσε ότι το 2008 όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις λόγω προβλημάτων συγχωνεύτηκαν σε μία, τη «Φάρις». Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, όπως είπε, εργαζόταν στο λογιστήριο του θεάτρου και μετά την ενοποίηση συνέχισε να ασχολείται με τον τομέα που αφορούσε στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
Τότε ανακάλυψαν το πρώτο τιμολόγιο που είχε κοπεί σε άλλο Δήμο, ότι αυτό ήταν αθεώρητο και χωρίς διάτρηση. Μετά ανακάλυψαν ότι είχαν κοπεί 47 τέτοια τιμολόγια. Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι οι συναλλαγές ήταν πραγματικές και τα χρήματα είχαν εισπραχθεί. Εξήγησε, μάλιστα, στο δικαστήριο ότι επειδή η επιχείρηση είχε οφειλές στο ΙΚΑ, δεν μπορούσε να πάρει ενημερότητα και έτσι δεν μπορούσε να θεωρήσει βιβλία στην εφορία.
Κατέληξε λέγοντας ότι πλέον έχουν ρυθμισθεί όλα τα χρέη και ο υπάλληλος δεν το έκανε αυτό για να έχει όφελος, αλλά για να συνεχίσει να λειτουργεί το ΔΗΠΕΘΕΚ και να μπορεί να πληρώνει τους μισθούς και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης.
Απλή πλαστογραφία
Στην απολογία του ο 67χρονος κατηγορούμενος εξήγησε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε με επιχορηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καλαμάτας και τα έσοδα από τα εισιτήρια. Οι επιχορηγήσεις είχαν μειωθεί, όμως, και είχε πολλά οικονομικά προβλήματα από τις προηγούμενες διοικήσεις. Μάλιστα, είπε πως αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση, θα είχε κηρύξει πτώχευση, καθώς το 2008 ο ισολογισμός παρουσίαζε ζημιές 1,4 εκ. ευρώ.
Για τις οφειλές στο ΙΚΑ είχε γίνει ρύθμιση, αλλά χάθηκε διότι δεν μπορούσε να πληρωθεί. Έτσι, αποφάσισε να κόψει αθεώρητα τιμολόγια, καθώς είτε θα έκανε αυτό είτε θα έκλεινε το θέατρο. Μάλιστα, είπε ότι θα μπορούσε να πει ότι του έδωσαν άλλοι την εντολή, αλλά δεν το κάνει και ομολόγησε ότι μόνος του το έκανε, από την αγάπη του για την επιχείρηση και για να μην κλείσει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν και αθεώρητα, τα τιμολόγια κατατέθηκαν στον ισολογισμό, ενώ καταβλήθηκε κανονικά ο ΦΠΑ.
Η εισαγγελέας στην πρότασή της είπε ότι πράγματι ο κατηγορούμενος εξέδωσε αθεώρητα τιμολόγια, όχι όμως για να ωφελήσει τον εαυτό του, αλλά για να βοηθήσει το ΔΗΠΕΘΕΚ. Έτσι, ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας σε απλή πλαστογραφία και να αθωωθεί για την απιστία, επισημαίνοντας ότι σε αυτό υπήρξαν και αστοχίες του κατηγορητηρίου.
Να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση για τα αθεώρητα τιμολόγια επιβλήθηκε πρόστιμο από την εφορία που ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ και με διοικητικό συμβιβασμό ορίσθηκε στα 246.000 ευρώ.  Της Βίκυς Βετουλάκη tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα