Οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη συνεχίζονται. Η λάβα που ρέει από τις ρωγμές έχει αυξηθεί δραματικά σε ποσότητα, δημιουργώντας πύρινους ποταμούς που καταπίνουν τα πάντα στο καταστροφικό τους πέρασμα. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξή του και είναι επιφυλακτικοί ως προς το αν θα υπάρξει ύφεση ή αν ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση της έκρηξης. Δεκάδες σπίτια έχουν καεί τις τελευταίες εβδομάδες ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Το ευτυχές είναι πως δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος, αν και υπήρξαν απρόσεχτοι πολίτες που κινδύνεψαν καθώς εγκλωβίστηκαν στην προσπάθειά τους να δουν από κοντά το θέαμα. Η τέφρα εκτοξεύεται σε μεγάλη απόσταση και η καυτή λάβα έχει προκαλέσει προβλήματα στις συγκοινωνίες καθώς περνά και καίει τμήματα του οδικού δικτύου.
Οι ροές της λάβα έγιναν γρηγορότερες με το μάγμα στο έδαφος, δημιουργώντας θερμότερες και πιο ρευστές ροές, λένε οι επιστήμονες. Το Σάββατο το πρωί, δύο από τις 22 ρωγμές είχαν συγχωνευθεί, δημιουργώντας μια ευρεία ροή η οποία κινούνταν με ταχύτητα 300 μέτρων την ώρα. Αεροφωτογραφίες και βίντεο από το USGS κατέγραψαν τις εντυπωσιακές και συνάμα τρομακτικές εικόνες.
Διεθνή Πηγή: www.lifo.gr
Το ευτυχές είναι πως δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος, αν και υπήρξαν απρόσεχτοι πολίτες που κινδύνεψαν καθώς εγκλωβίστηκαν στην προσπάθειά τους να δουν από κοντά το θέαμα. Η τέφρα εκτοξεύεται σε μεγάλη απόσταση και η καυτή λάβα έχει προκαλέσει προβλήματα στις συγκοινωνίες καθώς περνά και καίει τμήματα του οδικού δικτύου.
Οι ροές της λάβα έγιναν γρηγορότερες με το μάγμα στο έδαφος, δημιουργώντας θερμότερες και πιο ρευστές ροές, λένε οι επιστήμονες. Το Σάββατο το πρωί, δύο από τις 22 ρωγμές είχαν συγχωνευθεί, δημιουργώντας μια ευρεία ροή η οποία κινούνταν με ταχύτητα 300 μέτρων την ώρα. Αεροφωτογραφίες και βίντεο από το USGS κατέγραψαν τις εντυπωσιακές και συνάμα τρομακτικές εικόνες.
Διεθνή Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα