Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Δις ισόβια στον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Δύο φορές ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 58χρονο Μανώλη Σοροπίδη για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β' Νεκροταφείο στις 18 Οκτωβρίου 2017.
Δικαστές και ένορκοι επέβαλαν την υψηλότερη τιμωρία που προβλέπεται για τις δύο βαριές πράξεις που χρεώνονται στον 58χρονο, καθώς δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον 58χρονο που με δεκατέσσερις μαχαιριές εξόντωσε την 32χρονη με σκοπό να της πάρει την τσάντα. Μία τσάντα που είχε μέσα πέντε ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
Το δικαστήριο δεν θεώρησε τη νέα εκδοχή του 58χρονου ως βάσιμη και ακολουθώντας την προτροπή της εισαγγελέως Έδρας, να μην δώσει σημασία στους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του, κήρυξε ένοχο τον 58χρονο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από

πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστείας που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας επιβάλλοντας επιπλέον ποινή 8 μηνών, για τις δύο τελευταίες πράξεις.
Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος, χρόνιος χρήστης ναρκωτικών, απολογούμενος υποστήριξε πως δεν ήταν ο ίδιος που κατάφερε τα μοιραία πλήγματα, σε θώρακα και καρδιά, στην εφοριακό και πως κάποιος άλλος τη σκότωσε, αφού ο ίδιος απλά την τραυμάτισε κατόπιν σχετικής εντολής που του έδωσαν, ώστε η Δώρα απλώς να τραυματιστεί και να απουσιάσει από τη δουλειά της για λίγους μήνες.
Αρχικά είχε ομολογήσει πως με στόχο την τσάντα ήταν αυτός που επιτέθηκε στην 32χρονη η αντίσταση της οποίας οδήγησε σε πάλη. Στη συνέχεια και ενώ ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία της Δώρας, υποστήριξε πως ο θάνατος της ήταν αποτέλεσμα "συμβολαίου" για να λάβει αμοιβή 30 χιλιάδες ευρώ.
Σήμερα είπε πως το "συμβόλαιο" ήταν για τραυματισμό και πως δεν τη σκότωσε ο ίδιος αλλά τον χρησιμοποίησαν για να χρεωθεί αυτός το έγκλημα.
Η αυλαία της δίκης που διεξήχθη με ένταση και την οργή των συγγενών της εφοριακού να ξεχειλίζει, έπεσε ήρεμα με τον πατέρα της εφοριακού να ακούει ψύχραιμος την ετυμηγορία των δικαστών και τη μητέρα της να περιμένει έξω από την αίθουσα να ακούσει ποινή δικαίωσης για το παιδί που έχασε.
Η απολογία Σοροπίδη
Ο Σοροπίδης στην απολογία του υποστήριξε ότι παρακολουθούσε την Δώρα Ζέμπερη γύρω στο ενάμιση μήνα. "Κάποιος μου πρότεινε να της πάρω τη τσάντα γιατί είχε κάτι που τον ενδιέφερε». Στην συνέχεια ο Εμμανουήλ Σοροπίδης υποστήριξε και πάλι πως γνωστός δικηγόρος ήταν αυτός που τον προσέγγισε στα σκαλιά των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων και του είπε να «βγάλει εκτός υπηρεσίας για 3-4 μήνες".
Για την γνωριμία του με τον ηθικό αυτουργό, όπως υποστηρίζει, ο Σοροπίδης ανέφερε:
"Πήγα στην εισαγγελέα στις σκάλες γνώρισα τον «Κ». Μου είπε: γεια σου Μανώλη τι κανεις; Με ήξερε από τον Κορυδαλλό. Πάρε 40 ευρώ να κάτσεις στην καφετέρια απέναντι και θα έρθω γιατί έχω δουλειά. Περιμενε με θα έρθω. Ήρθε με έναν άλλο μαζί. Αυτός ειναι ο Χάρης μην τον φοβάσαι γίνεται κακός μόνο όταν δεν κρατάνε τις συμφωνίες.
Τα λεφτά είναι 30.000 σε ενδιαφέρει; Του λέω εξαρτάται τι ζητάς. Μου είπε υπάρχει μια κυρία που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους πελάτες μου, μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά και θελουμε να τη βγάλουμε εκτός υπηρεσίας 3 - 4 μήνες και να βάλουμε έναν δικό μας. Να τη βγάλω εκτός. Μου είπε κάποια στιγμή θα ερθει ο Χάρης να σε βρει και θα σου δώσει ένα μαχαίρι. Όχι του λέω αυτό το μαχαίρι έχει ισόβια. Έχουμε προσπαθήσει και άλλη φορά και λεφτά της δώσαμε δεν χρηματίζεται. Ήθελε να πάρω τη τσάντα και να την τραυματίσω. Θα υπήρχε δικός τους άνθρωπος στην πετρογεφυρα και να την του την παραδώσω. Το κινητό θα σου πούμε εμείς που θα το πας.
Σ' αυτό το διάστημα μου έδωσε ένα ντοσιέ έβγαλε ένα φύλλο το οποίο είχε πάνω κολλημένα χαρτάκια. Μου τα έδωσε για να γινω καλά γιατί είχα στερητικά. Έφυγε ο Χάρης για καμία ώρα, γύρισε και μας βρήκε πάλι εκεί. Πήγε να κάνει διασταύρωση των στοιχείων μου. Μου λέει έμαθα ότι έχεις και συγκάτοικο.
Στη συνέχεια, προσέθεσε:
"Ο δικηγόρος μου είπε να τηρώ το πρόγραμμα και να πηγαίνω οπωσδήποτε στο νεκροταφείο να παρακολουθώ το προγραμμα. Μου έδωσε ο δικηγόρος φάρμακο στην καφετέρια και εγω το έβαλα κατω από την γλώσσα μου. Το απόγευμα θα σου δώσω προκαταβολή και θα σου δώσω φωτογραφία της κοπέλας για να την αναγνωρίσεις. Θέλω να μάθεις εκεί που πηγαίνει τι κανει.
Μετά πήγα σπίτι την παρακολούθησα για λίγο. Μου έδωσε εντολές να μη βρίσκομαι με κοσμο, σε λεωφορεία, σε ταξί γιατί δεν θα μπορούσα να ελέγξω το φάρμακο. Αυτά μου το έφερνε ο Χάρης στο παράθυρο. Αυτά είναι για δολοφόνους. Τα έπινα συνέχεια μέχρι δυο εβδομάδες πριν να γίνει το κακό. Μου έφερε αυτά τα φουλ πάουερ δάγκωσα τα σίδερα πήγα να σκοτώσω τον Γιώργο και κατάλαβα ότι ξεφεύγω και δεν έρχεται να καταθέσει γιατί έχει τρομοκρατηθεί ο άνθρωπος. Τα πέταξα και έκρυψα δυο στην κουρτίνα.
Ξέχασα να σας πω ότι εκείνη την ημερα συναντήθηκα το απόγευμα για να πάρω την προκαταβολή. Πριν μου δώσει ακόμη τον φάκελο με ρώτησε ο Χάρης τι έγινε με την κοπέλα την είδες; Εκεί κατάλαβα ότι πρέπει να πίνει κι αυτός. Ακόμα δεν μου έχει δώσει τον φάκελο και με ρωταει για την κοπέλα.
Εγω την είδα την κοπέλα την αναγνώρισα και όπως μου είπαν την έκαψα την φωτογραφία. Δεν την παρακολουθούσα μόνο εγω ερχόντουσαν κι αυτοί στην πεζογέφυρα. Ο Χάρης και ένας άλλος. Έλεγχαν αυτοί οι δυο αν έβλεπα εγω την κοπέλα.
Μια ημερα αφού είχα σταματήσει εγω τα φάρμακα και είχα αρχίσει και έπαιρνα κοκαΐνη. Τον Χάρη τον έχουν δει και οι γείτονες και κακώς που δεν έρχονται να καταθέσουν.
Μια ημερα με βρήκε στο δρόμο (ο Χάρης) αν θυμάμαι καλά γιατί μου είχαν πει να πηγαίνω στη Γαλατσίου. Μου είπε η αύριο η μεθαύριο θα γίνει θα σου πούμε εμείς ποτέ θα γίνει ακριβώς. Για να πάρω τα φάρμακα αυτά που νόμιζαν ότι έχω. Η αλήθεια είναι ότι με αυτά τρελαινοσουν.
Πήγα στο νεκροταφείο γύρω στις τρεις. Πήγα από την πίσω πλευρά. Έκατσα σε ένα μέρος. Με είδε μια κυρία που καθάριζε τα μνήματα. Μετά έφυγα πήγα στο οστεοφυλάκιο. Εκεί ήταν δυο κυρίες Κάποια στιγμή οι κυρίες φύγανε. Κοιτάζω για την κοπέλα δεν την βλέπω αλλά είδα τα χερούλια της τσάντας. Την ώρα που σηκώθηκα να φύγω η κοπέλα με τράβηξε από πίσω, έχασα την ισορροπία μου και έπεσε πάνω της. Της ειπα θέλω την τσάντα εκείνη δεν την άφηνε. Όπως πήγα να βγάλω το μαχαίρι η κοπέλα μου έπιασε το χέρι. Έβαλα δύναμη και την τραυμάτισα στο πρόσωπο. Η κοπέλα έπεσε πάνω μου, γυρνάει με κοιτάει σηκώνεται και φευγει. Ακούω την κοπέλα να φωνάζει αστυνομία βοήθεια. Εγω είχα την τσάντα μαζί πήδηξα τον φράχτη αλλά όχι εκεί που με περίμεναν αυτοί γιατί κοίταξα στην πεζογέφυρα και δεν υπήρχε κανένας.
Άνοιξα την τσάντα, πήρα το κινητό και πέντε ευρώ που είχε. Ό,τι αλλά πράγματα είχε η κοπέλα τα άφησα όλα εκεί. Είχα αίματα στο πρόσωπο και στα δάχτυλα. Είδα τη γάζα λερωμένη από αίματα. Η κοπέλα έφυγε από εμένα κύριε πρόεδρε αυτή είναι η αλήθεια. Αφού πέταξα το μαχαίρι την μπλούζα και τις γαζες στον κάδο. Πήρα το λεωφορείο και κατέβηκα κατω στην Αθήνα και πήγα στον Πακιστανό που μου είχαν υποδείξει. Μετά έφυγα, πήγα πήρα λίγο ηρωινη και ήπια και γύρισα στο σπίτι κάποια στιγμή. Το άκουσα μετά ότι βρέθηκε νεκρή. Ήθελαν την κοπέλα να την καθαρίσουν.
Ήθελα να τη φοβερίσω κυρία πρόεδρε αλλά άθελα μου την τραυμάτισα. Αυτοί ήθελαν να την καθαρίσουν. Πρέπει να ήταν σίγουρα ο Χάρης ο ένας αλλά αυτός αποκλείεται να λέρωσε τα χέρια του. Αφεντικό είναι ο «Κ». Στο ανθρωποκτονιών έδωσα 20 λεπτά κατάθεση. Ο αξιωματικός μου είπε ξέρουμε ποιος είπε σε έχουμε παρακολουθήσει ξέρουμε ότι δεν εισαι δολοφόνος ήταν η άτυχη στιγμή. Εγω ήθελα να προστατέψω την κόρη μου. Έχεις και εσύ κορίτσι ανήλικο είναι ότι πρέπει για τελετή."
Ο Σοροπίδης, επέμεινε να αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας:
"Αρνούμαι τις κατηγορίες. Πως θα παραδεχτώ ένα έγκλημα που δεν έχω κάνει. Τα πήρα πάνω μου γιατί θα μου σκότωναν το κορίτσι». Όταν πήγα στη Λουκάρεως πέντε ημέρες μετά, έξι για να τους συναντήσω. Μόλις με είδε ο «Κ» μου είπε δεν θέλω καμία σχέση μαζί σου. Έχω πολλές υποθέσεις. Έφυγα και εγω την άλλη μέρα πήγα στην ευελπίδων εκεί στην καφετέρια. Ήρθε από πίσω μου ο Χάρης μ είπε μην ξανά ενοχλήσεις το αφεντικό. Μου ζήτησε και τα πέντε ευρώ. Δεν τα είπα. Ποιος θα με πίστευε. Θέλετε να με καταδικασετε για ενα έγκλημα που δεν έχω κάνει. Καταδικάστε με."
Εισαγγελέας: Μήπως σας πλησίασαν άλλοι άνθρωποι που ήθελαν να ενοχοποιήσουν τον «Κ»;
Σοροπίδης: Όχι δεν είχα καμία επαφή
Ε: Όταν πήγατε να τον βρείτε στη Λουκάρεως του μιλήσατε
Σ: Με απέφυγε
Ε: Πάρτε ένα χαρτί και γράψτε τις λέξεις:
Απόπειρα
Μεταγωγή
Σωματότυπος
Άλλοθι
Ε: Ποιος σας έγραψε τα υπομνήματα;
Σ: Εγω
Ε: Μήπως το σενάριο που έχετε παρουσιάσει στα υπομνήματα σας το υπέδειξαν;
Μπορείτε να ενημερωθείτε ότι δεν είχα με κανένα επαφή στον Δομοκό.
Ε: Μήπως ακούσατε στην τηλεόραση και ακούσατε τις συνεντεύξεις που έδιναν οι γονείς και αυτό σας εξυπηρέτησε λίγο
Ε: Όχι   dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα