Το 2006, το «Μουσείο Μπενάκη» αναγνώρισε την αξία του έργου του Μεσσήνιου φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου και ενέταξε στη συλλογή του το φωτογραφικό αρχείο του µοναδικού αυτού καλλιτέχνη.
Δώδεκα χρόνια αργότερα, στη θέση του ιστορικού φωτογραφείου και της οικίας του Πάνου Ηλιόπουλου, στην πόλη των Φιλιατρών του νοµού Μεσσηνίας, το «Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» είναι έτοιµο να υποδεχθεί τους φίλους του. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει το µοναδικό φωτογραφικό και ζωγραφικό έργο του Πάνου Ηλιόπουλου καθώς και το ζωγραφικό έργο του γιου του, Ηλία Ηλιόπουλου.
Το «Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» ανοίγει τις πόρτες του σε µια ευνοϊκή εποχή
καθώς συµπίπτει µε την τάση επανεκτίµησης της τοπικής κουλτούρας, την ανάγκη σύγχρονων χώρων τέχνης που θα συµβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη του νοµού, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας. Στόχος είναι η δηµιουργία ενός χώρου τέχνης και καθηµερινού πολιτισµού, αποτελώντας ένα νέο σηµείο αναφοράς για την ανάπτυξη της δηµιουργικότητας, της έκφρασης και της εξωστρέφειας.
Το όραµα του «Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» είναι να κινητοποιήσει τις δηµιουργικές δυνάµεις της χώρας, στοχεύοντας στη φιλοξενία Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών, µε σκοπό να αναπτυχθεί µια συνεχής αλληλεπίδραση δηµιουργίας µε το παγκόσµιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και τέλος, να δηµιουργήσει νέες µορφές συµµετοχής. Με γνώµονα τις πλέον σύγχρονες τάσεις, το Μουσείο αισιοδοξεί, µε εφαλτήριο το έργο των καλλιτεχνών, να γίνει ένας ανοιχτός χώρος, στον οποίο οι πολίτες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσµιο επίπεδο θα συνδιαλέγονται και θα εµπνέονται, ουσιαστικά και γόνιµα, από το παρελθόν, όπως έχει αποτυπωθεί από τους Πάνο και Ηλία Ηλιόπουλο.
Επιπλέον, στόχος είναι, να γίνει σηµείο αναφοράς καλλιτεχνικών φιλοξενιών (residencies), σύγχρονων φωτογράφων, ερευνητών και ιστορικών, συνεχίζοντας έτσι την προσωπική πορεία του Πάνου Ηλιόπουλου που ξεπέρασε τα όρια της γενέτειράς του. Ακολουθώντας το ταξίδι του Πάνου Ηλιόπουλου, το Μουσείο οραµατίζεται µια συνάντηση πολιτισµών και σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων εκπαίδευσης και εξωστρέφειας.
Τονίζεται ότι, σε ρεπορτάζ της Μαρίας Νίκας στο «Θ», πριν από 11 χρόνια, για έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Ηλιόπουλου στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις» αναφερόταν, μεταξύ άλλων ότι, «Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου, η οποία σημειώνει: “Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη εκθέτει στη Μεσσηνία, γεγονός που αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για έναρξη περαιτέρω συνεργασίας.
Ο Ηλιόπουλος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Μεσσηνίας το 1897 και πέθανε στην Κυπαρισσία το 1985.
Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς σε μικρή ηλικία και έζησε στερημένα παιδικά χρόνια. Το 1917 κατατάχτηκε στο στρατό και στη συνέχεια πολέμησε σε όλη τη διάρκεια τής Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μετά την καταστροφή μετανάστευσε το 1923, λαθραία μέσω του Μεξικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκανε λογιών λογιών δουλειές και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και κινηματογράφου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930 και άνοιξε φωτογραφείο στα Φιλιατρά, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή του.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Το 1947 άνοιξε και δεύτερο φωτογραφείο στην Κυπαρισσία. Το 1964 έκλεισε το φωτογραφείο, αλλά συνέχισε να ασχολείται σε προσωπικό επίπεδο με τη φωτογραφία.
Η φωτογραφική δουλειά του Παναγιώτη Ηλιόπουλου περιλαμβάνει κυρίως πορτρέτα σε στούντιο, αλλά και πορτρέτα και σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και πολλές φωτογραφίες με επίκαιρα στιγμιότυπα της εποχής, που παρουσιάζουν σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον.
Εκείνο όμως που τον καθιστά σημαντικό ως φωτογράφο είναι η καλλιτεχνική ποιότητα της δουλειάς του, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ το επίπεδο ενός επαγγελματία φωτογράφου της επαρχίας”».
Τα εγκαίνια του «Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» στα Φιλιατρά θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:00 µ.µ.
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα