Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Στους 40 οι νεκροί από την γρίπη



Σταθερά αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1.
Σταθερά αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1. 
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους 20.
Ένας ακόμη 46χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από την γρίπη στα Χανιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 40.
Σε συνέντευξη Τύπου, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισαν για ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης.«Η γρίπη είναι παγκόσμιο φαινόμενο»  και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της,  είπαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης στην Ευρώπη 30.000 με 40.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, φέτος τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν καλύτερα από πέρυσι τόσο στην κοινότητα όσο και στους επαγγελματίες υγείας, αλλά μακριά από το στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνιστά τον εμβολιασμό του 75% των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εχουν εισαχθεί 2.226.530 εμβόλια και έχουν εμβολιασθεί 1,7 εκ. πολίτες , άνω των 60 ετών στην πλειονότητα τους.

Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην προμήθεια ακόμη 50.000 εμβολίων, είπε ο κ. Μπασκόζος,  τονίζοντας ότι ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί. Ο κ. Μπασκόζος είπε επίσης, ότι τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά,  τονίζοντας ότι σήμερα ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν είναι ο μεγαλύτερος.  Ανέφερε ότι το 2011 λειτουργούσαν 540 κρεβάτια ΜΕΘ και 154 ήταν κλειστά, το 2014,  475 ήταν ανοιχτά και 103 κλειστά και σήμερα έχουμε 552 κρεβάτια ΜΕΘ σε λειτουργία και 63 κλειστά.

Οι επιστήμονες τόνισαν  ότι  τα κρούσματα της γρίπης παρουσιάζουν αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Επανέλαβαν τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης τα οποία είναι:

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

 Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα