Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Σύνταγμα: Στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση 28 άρθρα - Η χαμένη ευκαιρία



Ανάλογο της πρώτης ψηφοφορίας το αποτέλεσμα με μικρές αποκλίσεις - Πιο κοντά στην αποσύνδεση διάλυσης της Βουλής από την αποτυχία εκλογής ΠτΔ - Ποιες διατάξεις θα απαιτούν απλή πλειοψηφία 151 στην επόμενη Βουλή; Ποιες εμβληματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία.
Προς τελική τροποποίηση στην επόμενη Βουλή προωθείται το σύνολο των 28 άρθρων του Συντάγματος, που προτάθηκαν προς αναθεώρηση, καθώς όλα έλαβαν πάνω από 151 ψήφους στη σημερινή (Πέμπτη) δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία της παρούσας Βουλής.Πιο κοντά στην αποσύνδεση διάλυσης της Βουλής από την εκλογή ΠτΔ
Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο της πρώτης ψηφοφορίας που είχε διεξαχθεί πριν από ένα μήνα  με κάποιες μικρές αποκλίσεις, που θα αναλυθούν περαιτέρω αύριο όταν και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια, αλλά δε κάθε περίπτωση η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ, απομακρύνοντας οριστικά το ενδεχόμενο εργαλειοποίησής της για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2020.

Τα 6 άρθρα που πάνε στην επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180
Έξι άρθρα πάντως (4 πρόταση ΣΥΡΙΖΑ & 2 ΝΔ) είναι εκείνα που συγκέντρωσαν και σε αυτή την ψηφοφορία αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών, συνεπώς η επόμενη Βουλή θα μπορεί να τα αναθεωρήσει με απλή πλειοψηφία 151.

Σε αυτά συγκαταλέγεται το πολυσυζητημένο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο συγκέντρωσε 224 «ΝΑΙ» έναντι 221 στην πρώτη ψηφοφορία, όπως και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική δίωξη των υπουργών και ανάδειξη μελών των Ανεξάρτητων Αρχών και εκείνες της ΝΔ για το δικαίωμα της μειοψηφίας να συστήσει εξεταστικές επιτροπές και την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές.

Η πρόταση μάλιστα για την τροποποίηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών και την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας, πέρασε με  συντριπτική πλειοψηφία 255 «ΝΑΙ» έναντι μόλις 17 «ΟΧΙ», αλλά προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι η ερμηνευτική δήλωση του εν λόγω άρθρου  προκειμένου να μη θεωρούνται υπουργικά αδικήματα όσα τελούνται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων όπως η δωροδοκία, έλαβε 4 ψήφους λιγότερες από την πρώτη ψηφοφορία, παρά την ειδική μνεία που έκανε σε αυτή ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε  175 «ΝΑΙ» έναντι 179 την προηγούμενη φορά.

Οι διατάξεις που περνούν στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία - Που περιορίστηκαν και που αυξήθηκαν ελάχιστα οι «διαρροές» του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιθέτως, δεν κατάφεραν και αυτή τη φορά να περάσουν τον πήχη της αυξημένης πλειοψηφίας, εμβληματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέμειναν στο φάσμα των 151 έως 179 ψήφων, καθιστώντας δυνατή την αναθεώρησή τους από την επόμενη Βουλή μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

 Σε αυτές εντάσσονται 18 άρθρα. Μεταξύ άλλων:

- το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Στο οποίο μάλιστα η κυβέρνηση περιόρισε τις «διαρροές» της, καθώς εγκρίθηκε με 156 «ΝΑΙ» έναντι του οριακού 151 στην πρώτη ψηφοφορία του Φεβρουαρίου

- το άρθρο 13 παρ. 5 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για τους κρατικούς αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς

Στο οποίο επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι περιόρισε τις διαφοροποιήσεις στελεχών του, αφού συγκέντρωσε 154 «ΝΑΙ» - 101 «ΟΧΙ» - 19 «ΠΑΡΩΝ» από 151 «ΝΑΙ» στην πρώτη ψηφοφορία)

- άρθρο 54 για πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα

Ερμηνευτική δήλωση προς την κατεύθυνση της διευκρίνισης ότι είναι αυτό που δεν αποκλίνει πάνω από το 10% στο τελικό ποσοστό κατανομής των εδρών προς την κατεύθυνση ότι πάγιο.

Εδώ φαίνεται να αυξήθηκαν οι «διαρροές». Συγκέντρωσε 155 «ΝΑΙ» έναντι 158 στην πρώτη ψηφοφορία.

-άρθρο 38 παρ. 1 για την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας

Συγκέντρωσε 154 «ΝΑΙ» από 155 στην πρώτη ψηφοφορία

-άρθρο 44 παρ. 2 για την καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία

Συγκέντρωσε 153 «ΝΑΙ» έναντι 152 στην πρώτη ψηφοφορία

Η «χαμένη ευκαιρία» του άρθρου 16


Στις χαμένες ευκαιρίες της διαδικασίας συμπεριλαμβάνεται κατά πολλούς το άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο είχε προτείνει η ΝΔ να αναθεωρηθεί, ώστε να δοθεί να η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, καθώς αυτή είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση και δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών 
«Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» τόνισε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που άρχισε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, αντέκρουσε τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δόθηκε επαρκής χρόνος για συζήτηση της αναθεώρησης.

Ολέθριες χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως την απλή αναλογική και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Με φθηνή λογική προσεγγίζουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας τεχνητή πόλωση και διχασμό, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Όποιος ακόμα αμφιβάλλει για τον κάλπικο χαρακτήρα του προοδευτικού μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να δει τις διατάξεις που πρότεινε στο Σύνταγμα, μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, πίσω από τα ψεύτικα διλήμματα κρύβεται ο στόχος όλων για ένα θωρακισμένο Σύνταγμα πιο εχθρικό απέναντι στο λαό» σχολίασε ο ΓΓ. Δημήτρης Κουτσούμπας.  

«Το ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος το σαμπόταραν και τα δύο κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
                         Nαντίν Χαρδαλιά Πηγή:skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα