Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα για αυτό το θαύμα που λέγεται γυναίκα.

Εργάτριες, το 1957, στη Νέα Υόρκη.
Πρόσωπα ξεθωριασμένα, αλλά τα
συνθήματα είναι ακόμα δυνατά:
από εδώ ξεκίνησαν όλα
 (wikipedia commons)



Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μια γιορτή σε έναν κόσμο αντρών
Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε αυτή την ημέρα το 1857 από εργάτριες στη Νέα Υόρκη, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο εορτασμός επαναλαμβάνεται, για καλύτερες συνθήκες ζωής
Είναι μια γιορτή χωρίς καρδούλες και πολύχρωμα μπαλονάκια. Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, σε έναν κόσμο αντρών. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και είναι, ίσως, η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο. Μια γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Και έγραψαν την Ιστορία αλλιώς.
Οι γυναίκες έβαλαν γερά θεμέλια έτσι ώστε, στον 21ο αιώνα, να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες – όχι, δεν ήταν πάντα φυσιολογικό, ούτε και σήμερα είναι, δυστυχώς. Όλα, βέβαια, ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα…
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού, στις Βερσαλλίες, ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα». Κι όμως, η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνής Ειρήνης. Μια μέρα επανάστασης και αέναης ελευθερίας. Κι ας πέρασαν τόσα χρόνια από την πρώτη «σπίθα».

ΚΑΝΤΕ CLICK ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε τη διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων -στις 8 Μαρτίου του 1857, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας- οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.

Η γυναίκα έτσι κι αλλιώς είναι ένας μύθος από μόνη της, ένας μύθος που έχει γεννήσει κι άλλους μύθους. Και πραγματικότητες. Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν, κατά κύριο λόγο, από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της από τα Ηνωμένα Έθνη, το 1975. Τόσα χρόνια μετά…

Αλλά έτσι είναι εκείνη, πάντα μέσα σε διαρκείς αγώνες, με εκατομμύρια θηλυκά ονόματα. Οι Σουφραζέτες, η γυναίκα της κοιλάδας, του βουνού, η γυναίκα στη θάλασσα, στους πολέμους, στις μάχες, στην ειρήνη, στην ψήφο, στα εύκολα και στα δύσκολα. «Οι γυναίκες είναι ωραίες στο φως της ημέρας, αλλά είναι περισσότερο ωραίες στις σκιές της νύχτας», είχε γράψει ο Πολωνός γνωμικογράφος Αντρέι Μαζέφσκι, αν και η ζωή αμέτρητων γυναικών σε όλον τον πλανήτη δεν είναι λουσμένη στον αισθησιασμό – και όχι από θηλυκή επιλογή.

Τόσες πολλές γυναίκες, τόσο διαφορετικά μαγικές. Με όλα τα χρώματα στο δέρμα τους, κάθε εθνικότητας, ανεξαρτήτως ύψους και βάρους. Γυναίκες που υποφέρουν τα δεινά του «ανίσχυρου φύλου», αυτής της σεξιστικής απάτης η οποία δεν ισχύει. Αν και όλα θα έπρεπε να γίνονται για τις γυναίκες, ως ευχαριστώ για την ύπαρξή μας.

Για τις συναδέλφους, τις χωρισμένες, τις παντρεμένες, τις γυναίκες όλου του κόσμου - οι οποίες κουβαλάνε έναν «σταυρό». Ακόμα κι αυτός, γένους αρσενικού είναι. Η γυναίκα γιορτάζει όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα, επειδή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, γιατί έχει άποψη και πολεμά για αυτή, γιατί δεν συμβιβάστηκε με την ταυτότητα που της απέδωσε η κοινωνία.

Η γυναίκα στην Τέχνη, στα Γράμματα, στη σκέψη, στη Φιλοσοφία, στο σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμιο, η γυναίκα παλεύει στην πολιτική, ενώ υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού σε ολόκληρη τη Γη. Η γυναίκα παλεύει στη δουλειά, στην οδήγηση, η γυναίκα παλεύει στην Ελλάδα. Εδώ, η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13 Απριλίου του 1982 στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα. Τη συγκεκριμένη χρονιά η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις μισθών στις γυναίκες, από 80 σε 60 λεπτά της δραχμής. Την είδηση μετέδωσε τότε η πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών», η οποία κυκλοφόρησε το 1887 και πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στην εργασία.

Τιμή, όμως, σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, τιμή στα πλάσματα που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας.

Έσβησε 118 κεράκια η μεγαλύτερη γυναίκα στον κόσμο (vid)Έσβησε 118 κεράκια η μεγαλύτερη γυναίκα στον κόσμο
Όχι μόνο μια Παγκόσμια Ημέρα, αλλά κάθε ημέρα αξίζει δόξα σε αυτό το θαύμα που λέγεται γυναίκα, η οποία ζει σ’ έναν κόσμο με ακραίο σωβινισμό, σ’ έναν κόσμο αντρών... But it would be nothing without a woman or a girl. Η γυναίκα δίνει ζωή στις κοινωνίες, όπως και να το αποδώσεις, σε έναν αδιάκοπο αγώνα μέσα σε αυτές – no, woman, no cry .
Η ζωή είναι γυναίκα.
Υπόκλιση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Σπύρος Σεραφείμ

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 09, 2019

    Δήλωση του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για την Ημέρα της Γυναίκας:

    «Ο αγώνας για την ισότητα κρίνεται από τις μάχες που κερδίζονται κάθε μέρα»

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια συμβολή του γυναικείου κινήματος που ιστορικά συνδέεται με τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών Σοσιαλιστών που έγινε στη Στουτγάρδη στις 17 Αυγούστου 1907, υιοθέτησε ένα ψήφισμα για το δικαίωμα ψήφου που έδωσε το έναυσμα για τον αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών. Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο στη Νέα Ζηλανδία και τη Φινλανδία.

    Στη δεύτερη Συνδιάσκεψη των Γυναικών Σοσιαλιστών που έγινε το 1910 στην Κοπεγχάγη, υιοθετήθηκε ψήφισμα για την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, που θα αφιερώνεται στη διεκδίκηση της πολιτικής ισότητας των δυο φύλων.

    Έκτοτε, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέτυχαν σημαντικές κατακτήσεις, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Αρκεί να δούμε τις στατιστικές για την εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στον πολύ χαμηλά στη λίστα κρατών μελών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την συμμετοχή γυναικών στα Κοινοβούλια.

    Στα θετικά, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι σε πολλά σημεία του κόσμου φουντώνει ένα νέο, ιδιαίτερα δυναμικό κίνημα γυναικών και ανδρών για τα δικαιώματα, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Ένα κίνημα που εμπνέει πολλές Ελληνίδες και Έλληνες.

    Ένας κόσμος με ισορροπημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση των δυο φύλων έχει σημασία για όλους όσους νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για όλους όσους νοιάζονται για μια πιο δίκαιη, ανθρώπινη και βιώσιμη κοινωνία.

    Μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν εργαζόμαστε κάθε μέρα του χρόνου για αυτό το στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα