Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Λάδι και ελιές εκτός αποζημιώσεων ΕΛΓΑ!

Καμία δέσμευση για αποζημιώσεις στις ελιές λόγω της κλιματικής αλλαγής
Το 2019 η μελέτη για αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ
Στοιχεία αναφορικά με τα ποσά αποζημιώσεων που έχει χορηγήσει το τελευταίο διάστημα ο ΕΛΓΑ έδωσε στη Βουλή, πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου από την Άρτα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα agrotypos.gr, τόνισε ότι οποιαδήποτε ποσά δοθούν σε ελαιοπαραγωγούς πρέπει να είναι σύννομα, ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα κίνδυνο προστίμων από την Ε.Ε.
«Να παραβλέψουμε τις προϋποθέσεις του νόμου και να καταβάλουμε ίσως κάποιες αποζημιώσεις και έπειτα από τέσσερα χρόνια να καλούμαστε με ανακτήσεις να τις γυρίσουμε πίσω; Όχι! Σωστά κάνετε και θέτετε την αγωνία των αγροτών εκεί της

περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης.
«Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, στις 13/12/2018 ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και ανέθεσε τη διενέργεια διαγωνισμού -είναι σε πλήρη εξέλιξη- για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού ήταν το 2011, αλλά δεν είχε σκοπό την αλλαγή ή μάλλον τη συμπλήρωση των ασφαλιστικών κινδύνων. Η τροποποίηση είχε να κάνει καθαρά με θέματα οικονομικών εισφορών.
Άρα, εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αναλογιστική μελέτη, ώστε να υπαχθούν κι άλλα αίτια στον ΕΛΓΑ κι άλλοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, λέει ο νόμος. Γιατί, όντως, πολλές καλλιέργειες, πολλές ασθένειες δεν υπάγονται -κακώς δεν υπάγονται- στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Το 2019 θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη», πρόσθεσε.
Για τις αποζημιώσεις
«Θέμα διαθεσίμου δεν υφίσταται για τον ΕΛΓΑ», σημείωσε ο υφυπουργός, για να προσθέσει ότι «απόδειξη είναι ότι η ροή των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων είναι συνεχής. Για το 2017 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τις ζημιές για το 2018 μέχρι τώρα έχει καταβάλει 46 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, θέμα διαθεσίμου δεν υφίσταται για τον ΕΛΓΑ.
Να θυμίσω, βέβαια, εδώ ειρήσθω εν παρόδω ότι στο παρελθόν καταβάλλονταν αποζημιώσεις εν είδει επιδοτήσεων χωρίς εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να λαμβάνει δάνεια ο ΕΛΓΑ και να έχει υποστεί το παθητικό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έπαιρνε δάνεια για να καλύψει όχι προσήκουσες, όχι νόμιμες ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τα γνωστά πακέτα.
Ο σχεδιασμός του Οργανισμού είναι οι πληρωμές να πραγματοποιούνται κάθε μήνα με ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο, Ιούλιο του 2019, ώστε να έχουν εκκαθαριστεί οι ζημιές του 2018. Τι έχουμε πετύχει; Έχουμε πετύχει η εκκαθάριση των ζημιών να γίνεται σε έξι με οκτώ μήνες.
Όμως, υπάρχουν πολλές ζημιές -το λέτε στην ερώτησή σας- οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως είναι η παρατεταμένη ανομβρία στην ελιά ή στα εσπεριδοειδή. Εδώ υπάγονται τα ΠΣΕΑ, εφόσον όμως πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, τις οποίες εν τάχει τις παραθέτω: πρώτον, ότι η παραγωγή του έτους ζημιάς παίρνει τουλάχιστον 30%, δεύτερον, να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, τρίτον τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και τέταρτον, να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Συνεπώς, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη καταβάλει αυτό το ποσό που σας ανέφερα, το 1.700.000 ευρώ και αναμένεται νέα πληρωμή εντός του 2019. Δεύτερον, για τις ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, υπάγονται με τις προϋποθέσεις που ανέφερα στα ΠΣΕΑ και στη δευτερολογία μου θα σας αναφέρω τι κάνει εν όψει κλιματικής αλλαγής το υπουργείο, τι έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, αλλά και για τα έργα τα οποία ρωτάτε», κατέληξε απευθυνόμενος στον Γιώργο Στύλιο. tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα