Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από χθες οι ιδιώτες εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και στη Μεσσηνία, οι οποίοι αντιδρούν στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate).
Χθες εκπρόσωποί τους μαζί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρη Τζωρτζίνη εξήγησαν ότι αν δεν κλείσουν τώρα, θα κλείσουν μόνιμα. Ωστόσο, όσοι ασθενείς περιμένουν αποτελέσματα εξετάσεων να ξέρουν ότι 5 με 8 τα απογεύματα τα διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια και κέντρα θα ανοίγουν, αλλά μόνο για τις απαντήσεις. Εκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα Επείγοντα του Νοσοκομείου και στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας.
Χθες, στη σχετική συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκ μέρους των εργαστηριακών ιατρών οι μικροβιολόγοι Δημήτρης Κόντος και Βασιλική Κοντοπούλου, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΜ και ο ταμίας του συλλόγου Δημήτρης Γκότσης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις
κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, ο κ. Τζωρτζίνης -όπως εξήγησε πρόσφατα και σε ρεπορτάζ της "Ε" σε προηγούμενη κινητοποίηση των κλινικοεργαστηριακών ιατρών- αναγκαία είναι μια αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μηδενιστεί το clawback. Οπως και η εξεύρεση κονδυλίων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας από τον κρατικό κορβανά κι όχι όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα εις βάρος των εσόδων των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων. Εξήγησε ακόμη ότι το υπουργείο πληρώνει συγκεκριμένο ποσό, το οποίο είναι προαποφασισμένο για ό,τι εξέταση γίνει στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα. Αν γίνουν παραπάνω από αυτές τις εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ το κόβει και ο ιδιώτης κλινικοεργαστηριακός ιατρός ή το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το επιστρέφει. Ετσι όμως, όπως παρατήρησε ο Δημ. Κόντος, τα έξοδά τους καταλήγουν να είναι περισσότερα από τα έσοδά τους. Κι αυτό -είπε- γεννά το δίλημμα αν θα κάνουν σωστά ή φτηνά τη δουλειά τους. Γιατί με τα δεδομένα αυτά κάποιος θα μπει στον πειρασμό να μην πετάξει τα αντιδραστήρια τα οποία λήγουν, δίνοντας "μέτριας αλήθειας αποτελέσματα εξετάσεων". Είπε ακόμα ότι οι ιδιώτες κάνουν το 90% των εξετάσεων στην Ελλάδα και εφόσον δεν προβλέπεται αύξηση προϋπολογισμού στα νοσοκομεία για να μειωθούν οι λίστες και να γίνεται μεγαλύτερος όγκος εξετάσεων, απομένουν οι ιδιώτες οι οποίοι και πάλι δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε προβλέπεται αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού. Αυτό καθιστά μονόδρομο τις κινητοποιήσεις τους, διαφορετικά -επανέλαβε- είτε βάζουν λουκέτο, είτε προσφέρουν στο μέλλον αμφιβόλου ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες για να επιβιώσουν.
Η Βασ. Κοντοπούλου στην παρέμβασή της επεσήμανε μεταξύ άλλων τις συνεχείς περικοπές και τις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων (δουλεύουν με τιμολόγιο του 1991) από το 2013 και μετά, οπότε ξεκίνησε το clawback ως μνημονιακή δέσμευση. Είπε ακόμα ότι αντιδρούν τώρα άσχετα από την όποια πολιτική συγκυρία, γιατί διαπίστωσαν πριν το Πάσχα πως για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν αυξημένες οι υποχρεωτικές επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ.
*Στη φωτογραφία Βασ. Κοντοπούλου, Δημ. Τζωρτζίνης, Δημ. Κόντος, Δημ. Γκότσης
Ν.Κ. eleftheriaonline
Επιδοτήσεις έως 44.000 ευρώ για νέους αγρότες
-
Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη της Παρέμβασης
Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» για επιδότηση έως 44.000
ευρώ.Δημοσιεύτ...
Πριν από 25 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα