Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Μητσοτάκης σε Καραμανλή: «Σε θέλω για Πρόεδρο» -Τι ειπώθηκε στη συνάντησή τους

«Σε θέλω για Πρόεδρο Δημοκρατίας» Αυτό φαίνεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κώστα Καραμανλή μετά την νίκη με διαφορά της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τον Κώστα Καραμανλή. Και σε ότι αφορά την εσωκομματική ενότητα και σε ότι αφορά την διαχείριση της εξουσίας που ελπίζει ότι θα κερδίσει στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για την πρόταση του. Η συμφωνία όμως δεν ολοκληρώθηκε. Ο Καραμανλής χωρίς να είναι αρνητικός, χαμογέλασε, αλλά δεν προχώρησε τη συζήτηση ώστε να φτάσει σε μια συμφωνία επι του θέματος. Εκκρεμεί λοιπόν μια επόμενη συνάντηση για να υπάρξει η τελική συμφωνία και αυτό μάλλον θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές.
Τέσσερις μέρες μετά την Κυριακή των ευρωεκλογών, ο Κώστας Καραμανλής συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση που έγινε την Πέμπτη

το πρωί της 30ης Μαΐου, διήρκεσε μία ώρα, χωρίς να γίνουν μετά δηλώσεις. Η ανεπίσημη πληροφορία που δόθηκε θέλει τη συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί για μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αλλά και για την πορεία του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές
Το στίγμα της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ήταν ένα μήνυμα συστράτευσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές
Υπενθυμίζεται ότι ο βράδυ των ευρωεκλογών ο κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνήσει στον Κ. Μητσοτάκη και τον είχε συγχαρεί για τη μεγάλη νίκη, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει δήλωση προσερχόμενος στην κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου της ΝΔ την Τετάρτη πριν τις ευρωεκλογές, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και τα εθνικά θέματα, ενώ είχε αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο της ΝΔ και στο στόχο της καθαρής νίκης για πολιτική αλλαγή.
“Ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση. Χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις, κοινωνική δικαιοσύνη και φροντίδα για τους μη ευνοημένους. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον χειρισμό των εθνικών υποθέσεων, ειδικά σε μία περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας στην περιοχή. Αυτή την προοπτική μόνο η παράταξη μας, η Ν.Δ., μπορεί να διασφαλίσει” είχε δηλώσει επίσης ο κ. Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δώσει το παρών και στην τελευταία ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ την Παρασκευή 24 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Από την ψυχρότητα στη συνεργασία
Ο Κώστας Καραμανλής έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του όλο το διάστημα από την ημέρα που έχασε τις εκλογές του 2009. Ήταν ελάχιστες οι φορές που έκανε κάποια δήλωση και αυτό όταν επρόκειτο για εκλογές. Φυσικά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις όπως και στο Δημοψήφισμα εμφανίστηκε υπέρμαχος της παράταξης και των θέσεων της και επί προεδρίας Σαμαρά και τώρα επί Μητσοτάκη. Ειδικά δε μετά την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε το αν οι παράγοντες πρώην συνεργάτες του, που στήριξαν τον Αλ. Τσίπρα, τον έκαναν με δική του προτροπή ή ανοχή. Για πολλούς ο Κ. Καραμανλής από την θέση του και με την όποια επιρροή μπορεί να ασκεί, όχι μόνο δεν αντιπολιτεύτηκε τον Αλ. Τσίπρα αλλά και τον στήριξε.
Η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε την ευκαιρία για πολλές αναλύσεις και ακόμα περισσότερα συμπεράσματα σε ότι αφορά τις σχέσεις Καραμανλή-Τσίπρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την «τρίτη συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας την καραμανλική πτέρυγα που ατύπως στηρίζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν πρέπει να αψηφήσουμε και την ευκολία με την οποία ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ (κόμμα προερχόμενο από την ΝΔ) συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο.
Όλα αυτά είναι ενδείξεις, μιας μεγαλύτερης εικόνας. Ότι ο κόσμος της καραμανλικής δεξιάς δεν ήταν εχθρικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την καραμανλική πτέρυγα δεν ήταν ποτέ θερμές. Το αντίθετο δείχνει η προϊστορία. Από την εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΝΔ, με την οποία στη συνέχεια συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ΝΔ δεν έγινε ποτέ κόμμα του Κ. Μητσοτάκη και φάνηκε αυτό και στην περίοδο 1985-1993, ειδικά δε όταν έγινε πρωθυπουργός (1990-1993). H εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, έφερε τρικυμίες στις σχέσεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη. Όμως τελικώς -όπως συνήθως κάνουν οι ηγεσίες σ’ αυτές τις περιπτώσεις – όταν ο Κ. Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός επέλεξε την συμπόρευση με την λεγόμενη μητσοτακική τάση. Οι τριβές συνεχίστηκαν αλλά δεν έγιναν αιτία για διαζύγιο.
Τώρα φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με αντεστραμμένους και πάλι ρόλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί την πρωθυπουργία αλλά χρειάζεται τον Καραμανλή, χρειάζεται την παράδοση της ΝΔ για να μπορέσει να επιβιώσει.
Μακριά κι αγαπημένοι
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κώστα Καραμανλή να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, σε περίπτωση που νικήσει στις εκλογές, ήταν μια αναμενόμενη κίνηση. Ο Κ. Καραμανλής όπως είπαμε, δεν αρνήθηκε αλλά και δεν οριστικοποίησε τη συμφωνία.
Προφανώς έχει τους λόγους του αυτή την ώρα. Σίγουρα θα περιμένει να δει και το ακριβές αποτέλεσμα της κάλπης την 7η Ιουλίου.
Η πρόταση όμως προς τον Κ. Καραμανλή δεν είναι η μοναδική κίνηση του αρχηγού της ΝΔ ώστε να περιορίσει όσους μπορούν να περιορίσουν την εξουσία του.
Ο Β. Μεϊμαράκης είναι στην ευρωβουλή αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κ. Καραμανλής μπορεί να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο Α. Σαμαράς ακούγεται ότι μπορεί να προταθεί για Επίτροπος στην Κομισιόν.
Το πεδίο είναι ελεύθερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν κερδίσει τις εκλογές, να δημιουργήσει μια απολύτως δική του κυβέρνηση η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερους από το χώρο του Κ. Σημίτη παρά από την ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρει σε όλους τους δυνατούς παίκτες μια μεγάλη θέση, ένα σημαντικό αξίωμα, το οποίο όμως δεν έχει σχέση με το πρωθυπουργικό αξίωμα και τον ρόλο του, αν φυσικά καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Οι πολλές προσφορές είναι μια παλιά και γνωστή τακτική και είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τους δυνητικούς αντιπάλους του. Στην πραγματικότητα είναι αυτό που απλά λέμε στην καθημερινότητα μας «μακριά κι αγαπημένοι». Φαίνεται σήμερα και η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην γίνει κάποια ουσιαστική συνταγματική αλλαγή, ειδικά σε ότι αφορά τον ρόλο και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν γίνει πρωθυπουργός θέλει να μην έχει εμπόδια.
Πηγή: Kontranews – Συντάκτης: Σπύρος Σουρμελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα