Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Δημήτρης Μπουραντάς: Η κρίση δεν έχει τελειώσει…


Ο καθηγητής του management Δημήτρης Μπουραντάς θεωρείται στον χώρο του «γκουρού». Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, ενώ πρόσφατα, παραιτήθηκε από την ΑΣΟΕΕ και ανέλαβε την πρυτανεία του New York College. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, συστήθηκε μαζί του, όταν έγραψε το «Όλα σου τα μαθα μα ξέχασα μια λέξη», ένα βιβλίο που μετά από τόσα χρόνια εξακολουθεί να γίνεται η αφορμή, ώστε ο ίδιος να λαμβάνει καθημερινά μηνύματα, τα οποία του λένε πώς το βιβλίο αυτό άλλαξε τη ζωή όσων το διάβασαν.

Φαρσαλινός στην καταγωγή, ο γνωστός καθηγητής βρίσκεται στη Λάρισα συχνά, καθώς διατηρεί επαγγελματικές συνεργασίες στην πόλη μας. Από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα μιλάμε μαζί, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα.
Πριν λίγες μέρες βρέθηκε και πάλι εδώ, οπότε είχαμε μια ακόμη ευκαιρία, να συζητήσουμε για όσα έγιναν, μα πάνω απ’ όλα για αυτά που έρχονται…
||| Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου
Κύριε Μπουραντά, με τις κουβέντες μας κατά τη διάρκεια των επισκέψεων σας στη Λάρισα, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, νιώθω πως είναι σα να την περάσαμε μαζί, αναλύοντας τα στάδια της. Σήμερα που μιλάμε, η κρίση πέρασε;
Όχι, η κρίση δεν τελείωσε. Από την αρχή της κρίσης, τόσο οι δανειστές μας, όσο και το εγχώριο πολιτικό σύστημα, όρισαν την κρίση με λάθος τρόπο. Θεώρησαν πως αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να μειωθούν τα ελλείμματα της χώρας μας. Ο Αϊνστάιν έλεγε πως ανάλογα με τον τρόπο που ορίζεις το πρόβλημα, προκαθορίζεις τις λύσεις. Τι κάνανε λοιπόν για να μειώσουν τα ελλείμματα; Μειώσανε συντάξεις, μειώσανε μισθούς, αυξήσαν τους φόρους. Μέτρα δηλαδή, όχι μόνο αντικοινωνικά, αλλά και υφεσιακά. Γι’ αυτό είμαστε η μοναδική χώρα, δέκα χρόνια τώρα, που δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση. Ο σωστός ορισμός του προβλήματος έπρεπε να είναι πως θα μειώσουμε τα ελλείμματα, χωρίς να βάλομε την οικονομία σε ύφεση.
Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε;
Εκεί που βρισκόμασταν το 2014, γιατί το πρώτο, εκείνο εξάμηνο στοίχισε πολύ και αυτό αποδεικνύεται με νούμερα, δεν είναι θέμα κριτικής στην παρούσα κυβέρνηση. Τα μνημόνια που ήρθαν μετά, ήταν πιο σκληρά από τα προηγούμενα, πιο υφεσιακά. Σήμερα λοιπόν έχουμε εποπτεία, χωρίς όμως άλλα δάνεια. Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε.
Δεν έχουμε βγει δηλαδή από τα μνημόνια, όπως υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός;
Πως έχουμε βγει όταν τα πάντα πρέπει, πάλι, να εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες; Τα μνημόνια είναι και μια νομική σύμβαση. Αν η οικονομία μας πάει καλά, οι ξένοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα να δεχτούν και μέτρα που μέχρι σήμερα δεν δεχόντουσαν. Το μεγάλο ζήτημα αυτή την ώρα είναι τα υπερπλεονάσματα και σ’ αυτό η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Όταν βρίσκεσαι σε ύφεση δεν γίνεται να έρθει ανάπτυξη με την δημιουργία υπερπλεονασμάτων. Δημιουργεί, αντιθέτως, νέο φαύλο κύκλο. Άρα εγώ πιστεύω πως αν δεν υπάρξει δημιουργία πλούτου, ανάπτυξη και ανταγωνιστική παραγωγή, δεν μπορείς να βγεις από την κρίση. Το ζητούμενο για την χώρα είναι πραγματικά να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει και θα αναπτύξει την υγιή επιχειρηματικότητα, για να πάρει μπροστά η οικονομία. Η οικονομία είναι ανάπτυξη. Όμως δεν γίνεται να έχεις ανάπτυξη, αν δεν φτιάξεις το κράτος, και δεν γίνεται να φτιάξεις το κράτος, αν δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Θέλω να πω δηλαδή πως όλα είναι αλληλοσυνδεόμενα και χρειάζονται αλλαγές εναρμονισμένες, ταυτόχρονες και σημαντικές. Δεν γίνεται να βρούμε την λύση με μερεμέτια. Χρειάζονται μεγάλες τομές.
Αυτό που λέτε τώρα, θεωρείτε πως ο λαός, μετά από τόσα χρόνια, το έχει συνειδητοποιήσει;
Εν μέρει, ναι. Η ελληνική κοινωνία όμως, δεν μαθαίνει. Αν δούμε τις επιλογές που κάνει σε επίπεδο κομμάτων ή προσώπων, θα το αντιληφθούμε πλήρως. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες ευρωεκλογές και το ποια πρόσωπα ψηφίστηκαν από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Ο Έλληνας δεν σκέφτεται ορθολογικά. Υπάρχει επίσης η άποψη πως «αφού το κράτος δεν κάνει τίποτα, δεν μπορούμε να κάνουμε κι εμείς». Μια άποψη και συμπεριφορά καταστροφική. Η ευθύνη είναι ατομική. Είτε με την ψήφο μας, είτε με τον τρόπο που ο καθένας μας μπορεί να κάνει σωστές επιλογές, και μέσα σε ένα κακό πλαίσιο, να πετύχει. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, και εδώ στη Λάρισα, με επιχειρήσεις που άντεξαν και αναπτύχθηκαν.
Το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού είναι σημάδι ωρίμανσης;
Νομίζω πως είναι δυο πράγματα μαζί. Το ένα είναι ότι κάποιοι κατανοήσαν πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί πουθενά και το δεύτερο είναι αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, πως δηλαδή μετά την Ύβριν έρχεται η Νέμεσις. Δηλαδή δεν έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασαν τη ζωή του τόσα άτομα στο Μάτι, αλλά εξαιτίας της επικοινωνιακής διαχείρισης που έκαναν οι κυβερνητικοί στη συνέχεια. Δεν έχασε επειδή ο Τσίπρας πήγε στο κότερο, αλλά επειδή υποτίθεται πως έκανε πολιτική απέναντι στα κότερα! Τιμωρήθηκε η υποκρισία και ο «Πολακισμός». Ο κόσμος όλα αυτά τους τα χρέωσε και πιστεύω πως αν δεν ήταν όλα αυτά, και ήταν μόνο η οικονομική πολιτική, η διαφορά θα ήταν η μισή.
Φαίνεται πως πλέον έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Είστε αισιόδοξος;
Ναι, θα έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Έχω μια μικρή αισιοδοξία. Κατ’ αρχήν ο Μητσοτάκης εδραιώθηκε μέσα στο κόμμα τους, γιατί έμοιαζε ως «ξένο σώμα». Κατάφερε λοιπόν, πρώτα να εκλεγεί ως αρχηγός και δεύτερον να εδραιωθεί. Ταυτόχρονα πέρασε και στον κόσμο. Δεν είναι αυτό που λέμε «μπαλκονάτος» αλλά ξέρω καλά πως ψάχνει να βρει νέους ανθρώπους, στελέχη της αγοράς, διαθέτει σχέδιο με συγκροτημένα μέτρα. Η εμπειρία μου, γιατί είχα κάνει μια δημόσια συνομιλία μαζί του στον ΙΑΝΟ, λέει πως τουλάχιστον ξέρει από διοίκηση, διαχείριση, management. Επίσης έχει σπουδάσει και έχει εργαστεί. Στη ζωή όμως είναι «ξέρω, μπορώ και θέλω». Είμαι βέβαιος πως ξέρει και θέλει. Το αν μπορεί, θα δείξει. Το θέμα είναι όμως πως δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή άλλες εναλλακτικές.
Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα;
Το φορολογικό σύστημα. Η φορολογία σήμερα είναι υφεσιακή. Θα πρέπει, επιτέλους, να δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει επίσης να κινηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και οι μεγάλες, σχεδιασμένες, επενδύσεις, επιτέλους να υλοποιηθούν. Να δοθεί μια ανάσα στην οικονομία. Επίσης, απαραίτητη είναι η ανελέητη πάταξη της φοροδιαφυγής, και μιλάω για την μεγάλη φοροδιαφυγή. Αν όλα αυτά πραγματοποιηθούν, θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.
Ευχαριστώ πολύ......Εγώ ευχαριστώ!
Πηγή: onlarissa.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα