Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Δημοτικά τέλη με το Ε9 το 2020 – Επηρεάζονται όσοι νομιμοποίησαν τετραγωνικά αλλά δεν τα δήλωσαν

Την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών και των λοιπών επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι Δήμοι σε χιλιάδες ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα σε ολόκληρη τη χώρα προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, από τις αρχές του 2020 οι Δήμοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων που έχουν δηλώσει οι δημότες τους στο έντυπο Ε9, το οποίο έχουν υποβάλει στην Εφορία. Ως εκ τούτου, θα μπορούν με βάση τα δηλωθέντα στο Ε9 τετραγωνικά μέτρα να καθορίζουν πλέον τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλουν και εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, αυτή η δυνατότητα αποκτήθηκε χάρη στη διασταύρωση των δεδομένων για τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9, με τα αντίστοιχα δεδομένα των λογαριασμών της ΔΕΗ και των λοιπών

παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, κατόπιν συνεργασίας των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Εσωτερικών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), στα ηλεκτρονικά αρχεία της οποίας είναι καταχωρισμένα όλα τα στοιχεία των δηλώσεων Ε9 που έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός, σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν θετικές αποκλίσεις μεταξύ του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και των τ.μ. που έχουν καταγράψει οι Δήμοι, δηλαδή σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα δηλωθέντα στην ΑΑΔΕ τ.μ. είναι περισσότερα από αυτά που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, οι δημότες δεν θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά για 5 έτη τα επιπλέον δημοτικά τέλη και τους επιπλέον δημοτικούς φόρους που θα προκύψουν, ούτε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Απλώς, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, από τη στιγμή που θα έχουν καταγραφεί τα πραγματικά τ.μ., τα ποσά των δημοτικών τελών και των δημοτικών φόρων που θα πληρώνουν στο εξής οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα είναι αυξημένα.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις των δημοτών οι οποίοι έχουν δηλώσει στο Ε9 περισσότερα τετραγωνικά από αυτά που αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και φόρων περιλαμβάνονται κυρίως όσοι έχουν νομιμοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους ή γενικότερα έχουν μετατρέψει χώρους βοηθητικούς σε χώρους κύριας χρήσης και έχουν δηλώσει στο Ε9 τα επιπλέον τ.μ. κύριων χώρων που έχουν προκύψει, αλλά στη συνέχεια απέφυγαν να δηλώσουν τα επιπλέον τ.μ. και στους Δήμους τους, για να μην καταβάλουν τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και φόρων αναδρομικά για την προηγούμενη πενταετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα για τη μη αναδρομική επιβάρυνση χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων με χρεώσεις δημοτικών τελών και φόρων λόγω εντοπισμού των επιπλέον τ.μ. από τη διασταύρωση των στοιχείων του Ε9 με τα στοιχεία των Δήμων έδωσε στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.).
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, η Ομοσπονδία έχει προτείνει στην κυβέρνηση να καλέσει όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν στους Δήμους τις νομιμοποιημένες επιφάνειες των κτισμάτων τους σε οικειοθελή δήλωση των αδήλωτων αυτών επιφανειών με κίνητρο την απαλλαγή τους από αναδρομικές χρεώσεις αναδρομικών δημοτικών φόρων και τελών.  eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα