Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

e-Πλατφόρμα, που «γδύνει» τους οφειλέτες Κατσέλη

Επίσημη λειτουργία από την Παρασκευή
Στο μικροσκόπιο των τραπεζών και αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, έρχονται πάνω από 100.000 δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις στο νόμο Κατσέλη. Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που ξεκίνησε τη λειτουργία της, την Παρασκευή, θα αποτελέσει το εργαλείο των τραπεζών για το "κοσκίνισμα" των οφειλετών που απολαμβάνουν την ασυλία του νόμου 3869/2010 μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια για το εάν πράγματι δικαιούνται προστασίας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Σήμερα, 1/11/2019, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση, υπό το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Μέσω της πλατφόρμας αυτής οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαμορφώνουν άποψη για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία, αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με

τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν. Αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση».
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Αναλυτικά, η νέα πλατφόρμα θα ρίξει φως στα άδυτα των εκκρεμών υποθέσεων του «Νόμου Κατσέλη», δίνοντας την άμεση δυνατότητα στις τράπεζες να αποδείξουν στο δικαστήριο, πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη δικάσιμο, αν ένας δανειολήπτης εκμεταλλεύεται καταχρηστικά το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου. Η απόδειξη αυτή θα επισύρει άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του δανειολήπτη με την εκκρεμή αίτηση στον «Νόμο Κατσέλη», έστω και αν τυπικά η εκδίκαση της υπόθεσής του θα γίνει στο χρόνο που έχει οριστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι, για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που κρύβονται στο «Νόμο Κατσέλη», τα ψέματα τελείωσαν και έρχονται πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις λογαριασμών.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας για τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων του «Νόμου Κατσέλη», οι τράπεζες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΦΜ του δανειολήπτη έχουν απευθείας πρόσβαση στο προφίλ του σε Taxis (Ε1, Ε3, Ε9) και ΕΦΚΑ.
Έχοντας πλήρη και διασταυρωμένη εικόνα για το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη που έχει ενταχθεί στο «Νόμο Κατσέλη», οι τράπεζες θα μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτός είναι μη επιλέξιμος για προστασία και να προσκομίσουν αποδείξεις στο δικαστήριο, υποβάλλοντας αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή της προστασίας.
Οι τράπεζες θα έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία των οφειλετών, εντός πέντε ημερών. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, πριν την επίσημη λειτουργία της, οι τράπεζες "πρόβαραν" την πλατφόρμα, με στόχο να αποστείλουν ομαδοποιημένα αιτήματα για την παροχή στοιχείων, έτσι ώστε το "σκανάρισμα" των εκκρεμών υποθέσεων του «Νόμου Κατσέλη» να γίνει μέσα σε σύντομο διάστημα.
Μέχρι σήμερα, αν και η άρση απορρήτου έδινε στις τράπεζες το δικαίωμα να αναζητήσουν τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη για να αποδείξουν ότι αυτός δε δικαιούται την προστασία του νόμου, στην πράξη ήταν δύσκολο να το κάνουν. Και αυτό, διότι έπρεπε να αντλούν χειροκίνητα την πληροφόρηση αυτή, είτε πηγαίνοντας στις ΔΟΥ είτε σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.
Πλέον, με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που "σκανάρει" τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη που έχει λάβει καθεστώς προστασίας και αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη δικαστικά, οι τράπεζες μπορούν να "ξεσκεπάσουν" άμεσα όσους οφειλέτες δρουν καταχρώμενοι την προστασία του νόμου, να προσφύγουν στο δικαστήριο ακυρώνοντάς την και να κινήσουν άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η λειτουργία της πλατφόρμας για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου αναμένεται να στρέψει αυτοβούλως στις τράπεζες πολλούς οφειλέτες, που αν και μπορούσαν δεν πλήρωναν τα δάνειά τους.
Σημειώνεται, ότι οι τράπεζες το τελευταίο πολύμηνο διάστημα έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις του «Νόμου Κατσέλη», καλώντας τους να προσέλθουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με βάση το νέο νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν το 50% όσων έχουν προσφύγει δικαστικά με βάση το ν. 3869/2010, έχει λάβει απορριπτική απόφαση.
Σημειώνεται ακόμα ότι και οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές»… πονηρεμένοι από τα πεπραγμένα των ειρηνοδικείων που «έγιναν πιο σκληρά» στις αποφάσεις τους, ιδιαίτερα στον τελευταίο χρόνο, λαμβάνουν … «προσεκτικά μέτρα», έτσι ώστε η e-πλατφόρμα να τους «φωτογραφίζει» οικονομικά… γυμνούς.
Επιμέλεια Στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος   tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα