Ανέπαφες συναλλαγές: Παράταση του μέτρου που προβλέπει ότι δεν χρειάζεται η εφαρμογή PΙΝ μέχρι το ποσό των 50 ευρώ.
Την παράταση εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ έως την 31 Δεκεμβρίου 2020, ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Σε συνέχεια της από 19 Μαΐου 2020 ανακοίνωσης της ΕΕΤ, οι τράπεζες μέλη της, εφαρμόζοντας έμπρακτα τη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού, στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, θα διατηρήσουν έως την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο
ύψος των 50 ευρώ.
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προσωρινό και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα εφαρμογής του, από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.
Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ συνεχίζει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.
Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η απαιτούμενη προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.
Η εικόνα των e- συναλλαγών
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην περίοδο της πανδημίας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, κινήθηκαν ως εξής:
Τον Μάρτιο ήταν αυξημένες κατά 15%, τον Απρίλιο έπεσαν κατά 21%, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο υποχώρησαν επίσης κατά περίπου 10% κάθε μήνα, τον Αύγουστο η πτώση συγκρατήθηκε στο 4% και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένες κατά 1%.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν, επίσης, μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάλογα με τους κλάδους. Όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστίαση, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.λπ.) αλλά και ορισμένοι άλλοι εμφάνισαν ραγδαία πτώση, ενώ υπήρξαν κλάδοι που γνώρισαν πραγματική άνθηση εν μέσω κορονοϊού.
Με βάση τα στοιχεία του ηλεκτρονικού τζίρου Αυγούστου και πρώτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου, οι μεγάλοι ηττημένοι είναι οι επηρεαζόμενοι άμεσα και έμμεσα από τον τουρισμό, με τις αερομεταφορές να εμφανίζουν πτώση 48% τον Αύγουστο και 58% το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων να έχουν μειωμένο τζίρο 45%-50% συνολικά την περίοδο αυτή, τα ξενοδοχεία να γνωρίζουν πτώση 50%, αλλά και τα είδη δώρων και σουβενίρ να αντιμετωπίζουν υποχώρηση των ηλεκτρονικών πωλήσεών τους κατά 45%.
Μείωση 45% είχαν και τα κοσμηματοπωλεία, είτε λόγω απώλειας της τουριστικής πελατείας τους είτε και γιατί ο κορονοϊός άλλαξε τις προτεραιότητες των καταναλωτών.
Στους μεγάλους χαμένους και τα πολυκαταστήματα, που είδαν μείωση του τζίρου τους κατά 30%, ενώ ο ρουχισμός στο σύνολό του έχει πέσει κατά 20%, κάτι που σημαίνει ότι, συγκριτικά, τα μικρά καταστήματα ένδυσης τα πήγαν καλύτερα.
Αντιστοίχως, στην εστίαση ο ηλεκτρονικός τζίρος ήταν μειωμένος κατά 12%-15%, όχι όμως και στα φαστ φουντ και σουβλατζίδικα, που είχαν αύξηση 60% την περίοδο Αυγούστου – πρώτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου, όπως και τα delivery.
Ο ηλεκτρονικός τζίρος των γιατρών δεν πήγε καθόλου άσχημα, εμφανίζοντας αύξηση 60%-70%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά αύξησης, 50%-60%, είδαν και οι οδοντίατροι και οι σχετικές υπηρεσίες.
Σταθερά καλά πηγαίνουν τα φαρμακεία με αύξηση τζίρου 30%-40% και τα σούπερ μάρκετ με αύξηση 25%. Επίσης, στα κουρεία και κομμωτήρια η αύξηση ήταν 9% τον Αύγουστο και 37% το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, καθώς επιστρέψαμε από τις διακοπές μας.
Επίσης, στους σταθερούς κερδισμένους του κορονοϊού παραμένουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε όλες τις εκδοχές τους (προγραμματισμός +70%-80%, software +20%-30%, περιφερειακά +35%), καθώς και οι τηλεπικοινωνίες. Ανάμεσα στους απρόσμενους νικητές τον Αύγουστο και το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου είναι τα pet shops που έχουν αυξήσει τον ηλεκτρονικό τζίρο τους κατά 42%, οι κάβες κατά 20%, τα γλυκά και οι ξηροί καρποί κατά 40%-45%.
Εμμεση απάντηση Λαμπρόπουλου σε Σαμαρα: “Συνομιλούμε με την Τουρκία, δεν
σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει”
-
“Συνομιλούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει” απαντά, με
άρθρο του στη εφημερίδα Political ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης
Λαμπρόπουλος στ...
Πριν από 19 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα