Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε νησίδες του Νότιου Αιγαίου.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
"Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη σχεδιασμού, όσον αφορά το ενεργειακό της χώρας.
Οι εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση για αδειοδότηση 106(!) ανεμογεννητριών στις 14 νησίδες, δεν έλαβαν καν υπόψιν τους το γεγονός ότι έχουν τόσο σημαντική βιοποικιλότητα, ώστε να αποκαλούνται τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου».
Η λογική είναι απλή: υπέβαλαν αίτηση γι αυτά τα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου, επειδή υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες των κατοικημένων νησιών για τις χωρίς όριο αδειοδοτήσεις μεγάλων αιολικών πάρκων.
Για τις αιτήσεις τους, σημαντικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι με βάση το παλαιό καθεστώς επιδοτήσεων που ισχύει ακόμη για τις συγκεκριμένες αιτήσεις, τα αιολικά είναι αποδέκτες πολλαπλών επιδοτήσεων, οπότε τα επιχειρηματικά κίνητρα είναι μεγάλα και δελεαστικά. Επί της ουσίας μιλάμε για επενδύσεις εγγυημένης απόδοσης για 20 και πλέον χρόνια, και χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο.
Η έλλειψη σχεδιασμού και επικαιροποιημένου χωροταξικού πλαισίου, και τα σημαντικά κίνητρα επιδοτήσεων, έχουν οδηγήσει στο να κατατίθενται και να γίνονται αποδεκτές από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις για αιολικά πάρκα με μόνο κριτήριο το αιολικό δυναμικό, αδιαφορώντας εάν από πλευράς χωροθέτησης βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.
Πρόκειται για απαράδεκτη τακτική που δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, και στην προκειμένη, την δικαιολογημένη απόρριψη από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), γιατί είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Είμαστε όμως σαφώς κατά του να θυσιάσουμε την άγρια φύση και την ομορφιά της χώρας μας, αλλά και την πολύτιμη και πλούσια βιοποικιλότητα της που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθεί, ώστε να πετύχουμε τους στόχους για την κλιματική αλλαγή μέσω μεγάλων επεμβάσεων, που θα είναι βραχυχρόνιας απόδοσης και που μπορεί να ξεπεραστούν τεχνολογικά.
Ειδικότερα για τις βραχονησίδες επιμένουμε, και επιμέναμε από την εποχή της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό, ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε επέμβαση που θα προσβάλει το σημαντικό τους ρόλο για την βιοποικιλότητα της χώρας.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι επί θητείας Γ. Τσιρώνη, από τους Οικολόγους Πράσινους, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (το 2015-2017) δρομολογήθηκε η διαδικασία για την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, η οποία είχε απαράδεκτα καθυστερήσει μέχρι τότε.
Η ολοκλήρωση τους το επόμενο άμεσο διάστημα είναι κομβικής σημασίας, γιατί αυτές οι μελέτες θα καθορίσουν τα είδη δραστηριοτήτων που μπορούν να ασκηθούν στις προστατευόμενες περιοχές, ανάλογα με τα προστατευτέα αντικείμενα κάθε περιοχής. Η ολοκλήρωση των ΕΠΜ θα δώσει και το υπόβαθρο για την αναθεώρηση του Χωροταξικού των ΑΠΕ, όπου θα καθοριστεί επιτέλους που μπορεί και που δεν μπορεί να μπει τι.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να «τρέξουν» τις διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι ΕΠΜ στα πρέποντα χρονικά πλαίσια, για να προχωρήσει αμέσως μετά, η αναθεώρηση του χωροταξικού των ΑΠΕ με τα δεδομένα των ΕΠΜ.
Μέχρι τότε, το αίτημα των Οικολόγων Πράσινων με βάση την αρχή της προφύλαξης αλλά και την κοινή λογική, λέει ότι θα πρέπει να παγώσουν οι αδειοδοτήσεις και τα έργα αιολικών πάρκων σε όλες τις Προστατευόμενες περιοχές, ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμες επεμβάσεις στο περιβάλλον της χώρας, αλλά και πρόστιμα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για μια ακόμη φορά". news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα