Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:
(α) εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία προς την ενωσιακή
(β) θεσπίζονται μέτρα πρόληψης και μείωσης του αντίκτυπού ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (ιδιαίτερα στο υδάτινο περιβάλλον) και την ανθρώπινη υγεία και
(γ) προωθείται η μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω καινοτόμων και βιώσιμων
επιχειρηματικών μοντέλων, προϊόντων και υλικών.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή, προς επεξεργασία, την ερχόμενη Τρίτη.
«Το νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης έρχεται να αλλάξει συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Πολιτεία, αγορά και πολίτες καλούμαστε να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας πλαστικά μίας χρήσης επιζήμια για το Περιβάλλον, όπως πλαστικά προϊόντα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, αλλά και τα οποία δημιουργούν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
Κατάργηση Πλαστικών Μιας Χρήσης από τον Ιούλιο του 2021
Στο Δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2021
Με το εν λόγω νομοσχέδιο απαγορεύεται από τον Ιούλιο του 2021 η διάθεση στην αγορά 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Πρόκειται για τα εξής πλαστικά προϊόντα:
* μαχαιροπίρουνα,
* πιάτα,
* καλαμάκια,
* περιέκτες από φελιζόλ
* κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,
* περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
* αναδευτήρες ποτών,
* μπατονέτες,
* στηρίγματα για μπαλόνια,
* καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).
Στόχος της απαγόρευσης σε αυτά τα πλαστικά προϊόντα είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται:
Ο επανασχεδιασμός των προϊόντων με οικολογικό πρόσημο. Ειδικότερα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% το 2029.
Για όσα προϊόντα απαγορεύονται, ορίζονται με ΚΥΑ εναλλακτικές λύσεις, ενώ η απαγόρευση αυτών ξεκινά 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.
Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 35% αντίστοιχα το 2030. Για να διασφαλισθεί ότι όλοι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο εισάγεται το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15343.
Παρέχεται ταυτόχρονα το κίνητρο στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών να μειώνονται οι υποχρεωτικές τους εισφορές στα συστήματα ανακύκλωσης, όσο περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο έχουν στα προϊόντας τους (eco-modulation).
Εισάγονται νέες απαιτήσεις σήμανσης από τον Ιούλιο του 2021, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκεκριμένων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα καπνικά προϊόντα.
Θεσπίζονται έως τον Ιανουάριο του 2023 συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για δύο νέες ομάδες προϊόντων όπως τα καπνικά προϊόντα και τα αλιευτικά εργαλεία, καθώς και άλλες 8 κατηγορίες προϊόντων (κυπελάκια ποτών, περιέκτες τροφίμων, περιέκτες ποτών, πακέτα και περιτυλίγματα, λεπτές σακούλες μεταφοράς, υγρά μαντηλάκια και μπαλόνια). Τα συστήματα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού θα είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και ακτών από τα απόβλητα των προϊόντων αυτών.
«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Οι απειλές Τραμπ για δασμούς ενισχύουν την οικονομική
αβεβαιότητα παγκοσμίως
-
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την απειλή του Ντόναλντ
Τραμπ για την επιβολή εμπορικών δασμών αυξάνουν το κόστος μακροχρόνιου
δανεισμού κ...
Πριν από 1 λεπτό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα