Μετρηµένες ποσότητες και ευνοηµένος από τον καιρό καρπός συνθέτουν το σκηνικό στους ελαιώνες ανά την Ελλάδα, ενώ στο µεταξύ η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε έναν ανοδικό κύκλο εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση βελτιωµένες τιµές παραγωγού συγκριτικά µε την απελθούσα σεζόν. Στην Ιταλία η παραγωγή αναµένεται επίσης µειωµένη κατά τουλάχιστον 22%, µε τους ελαιοκοµικούς συνεταιρισµούς της χώρας να αποκλείουν το ενδεχόµενο η παραγωγή να ξεπεράσει τους 290.000 τόνους, όταν το 2019 συλλέχθηκαν περί τους 365.000 τόνους, όσο και η Ισπανία δύσκολα θα µπορέσει να φτάσει το ρεκόρ των 1,8 εκατ. τόνων του 2018, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να τοποθετούν την παραγωγή κοντά στους 1,5 εκατ. τόνους.
Αυτή η συγκυρία εξηγεί άλλωστε και την αγωνία του ιταλικού εµπορίου να συµφωνήσει µεγαλύτερα σε διάρκεια και όγκους συµβόλαια µε Έλληνες παραγωγούς από ό,τι συνήθως, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λακωνία οι Ιταλοί επιδιώκουν να «σκουπίσουν» όλα τα περσινά αποθέµατα στους Μολάους, ενώ λίγο νοτιότερα, στους Αγίους Αποστόλους, απ’ όπου προέρχονται και τα πρώτα αγουρέλαια της χρονιάς, οι συζητήσεις εστιάζουν στο να απορροφήσουν µε τιµή στα 3,80 ευρώ το κιλό το σύνολο της φετινής παραγωγής. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει την σταθερότητα των τιµών σε ένα µεγαλύτερο χρονικό εύρος, αφού υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, αν και η πρώτη πράξη άγγιξε τα 3,80 ευρώ το κιλό, αυτές που ακολούθησαν έστειλαν τη τιµή στα 3,50 ευρώ και στη συνέχεια στα 3,10 ευρώ, ασκώντας έτσι πίεση και στην υπόλοιπη παραγωγή της χώρας. Παράλληλα και στο Κρανίδι, στον Συνεταιρισµό Θερµασία ∆ήµητρα, γίνονται συζητήσεις για συµβόλαια που θα καλύψουν όλη τη χρονιά σε τιµές 10% µε 15% πάνω από την αγορά.
Εν τω µεταξύ και η Κρήτη, που το 2019 είδε την παραγωγή της να αποδεκατίζεται εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινοµένων και δακοπροσβολής περιµένει µια µετριασµένη αύξηση της παραγωγής, µε τους καλλιεργητές όµως να µην αναµένουν χρονιά μεγάλης βεντέµας. agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα