Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 26 νέους θανάτους σήμερα



Η χειρότερη ημέρα από την έκρηξη της πανδημίας η σημερινή καθώς είναι αυτή με τους περισσότερους νεκρούς
Είκοσι έξι ακόμα συμπολίτες μας έχασαν σήμερα τη μάχη με τον κορωνοϊό, αυξάνοντας των συνολικό αριθμό των νεκρών στους 688.
Είναι η χειρότερη μέρα, η μέρα με τους περισσότερους νεκρούς από την έκρηξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Αναλυτικά κατέληξαν:
- μία 53χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Παμμακάριστος η οποία βρισκόταν στο τελικό στάδιο καρκίνου του μαστού με εγκεφαλικές μεταστάσεις

- ένας 89χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα

- ένας 92χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα στο ΑΧΕΠΑ.

- ένας 60χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο «Σωτηρία»

- ένας 87χρονος με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Πατρών

- μία 87χρονη και μια 83χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

- μια 52χρονη που εισήχθη χθες στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα

- ένας 90χρονος στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα

- μια 92χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας με υποκείμενα νοσήματα

- μία 95χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Κοζάνης

- ένας 84χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Κοζάνης

- Μια 97 χρονη κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Αναφέρεται πως είχε υποκείμενα νοσήματα

- Στο ίδιο νοσοκομείο (Δράμας) εξέπνευσε και μια 81χρονη γυναίκα και αυτή με υποκείμενα νοσήματα.

- Στο νοσοκομείο Σερρών έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό δύο γυναίκες.

- Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών πέθανε στις 17.15 μ.μ. μια γυναίκα 62 ετών η οποία νοσηλευόταν σε απλή κλίνη. Η γυναίκα έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

- Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής κατέληξε στις 12:55 μ.μ. 68χρονος που είχε συνοδα νοσήματα.

- Στο Ιππποκράτειο κατέληξε 82χρονος με υποκείμενα νοσήματα

- Στον Ευαγγελισμό κατέληξε 87χρονη που είχε μεταφερθεί εκεί από το γηροκομείο «Μεγαλόχαρη»

- Στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης κατέληξε 87χρονος με συνοδα νοσήματα

- Στο Γ.Ν. Εδεσσας απεβίωσε 83χρονος με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

- Στο νοσοκομείο Τρικάλων κατέληξε 88χρονη και αυτή με συνοδα νοσήματα

- Στο ΑΧΕΠΑ κατέληξε στις 8 το βράδυ 70χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ

- Στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης κατέληξε 70χρονη που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη με υποκείμενα νοσήματα

- Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης πέθανε ένας 72χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ από τις 30 Οκτωβρίου. Αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η Αττική από ένα lockdown;

Η φημολογία και τα σενάρια «φουντώνουν», με πολλούς να... προβλέπουν ότι έρχεται απαγόρευση στις μετακινήσεις ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σπεύδει να βάλει φρένο στα σενάρια για... κλείσιμο της Αττικής, με διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη.

«Στην Αττική βλέπουμε επίσης μια αύξηση κρουσμάτων, η οποία δεν είναι εκθετική, όπως ήταν στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες» είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open, ενώ, ερωτηθείς εάν το Λεκανοπέδιο βρίσκεται κοντά σε lockdown, απάντησε «όχι».

«Αυτό που πρέπει να δούμε, είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί, ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει και από την προηγούμενη βδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα μέτρα του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες παίρνονται ακριβώς για να μπορέσουμε τον Νοέμβριο να τιθασεύουμε το δεύτερο μεγάλο κύμα του κορωνοϊού, ώστε να είναι πιο αισιόδοξος ο Δεκέμβριος, δεδομένου ότι θέλουμε να κινηθεί και η αγορά, προκειμένου να μην έχουμε μία καθίζηση οικονομική» είπε μεταξύ άλλων, για να καταλήξει: «Αυτή είναι η μάχη που θα δώσουμε την επόμενη εβδομάδα».

Βατόπουλος: 15 ημέρες το lockdown, αν γίνει

Στην ανάγκη να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για ενδεχόμενο lockdown αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος κρίτηριο για μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται» υποστήριξε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κατά τον κ. Βατόπουλο η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Όσον αφορά, τέλος, στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι λοιμωξιολόγοι θα περιμένουν μερικές ακόμη ημέρες, προκειμένου να δουν την πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα. Πολλά θα κριθούν από το αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα, καθώς, αν τα κρούσματα δεν σταθεροποιηθούν ή ακόμα και δεν πέσουν, αλλά ακολουθήσουν ανοδική πορεία, πιέζοντας και τις ΜΕΘ, τότε το γενικό κλείσιμο της Αττικής δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από τις τοποθετήσεις των ειδικών φαίνεται είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «ανάχωμα» αποφυγής του γενικού λουκέτου.

Στην Αττική οι ειδικοί επισημαίνουν πως καταγράφεται γρήγορη αυξητική και όχι εκθετική τάση. Ωστόσο, η εξέλιξη που είχε η επιδημία στη Θεσσαλονίκη, η οποία την 1η Οκτωβρίου μετρούσε 7 κρούσματα και έναν μήνα αργότερα κατέγραψε πάνω από 800 κρούσματα και μπήκε σε ολική καραντίνα, λειτουργεί ως πυξίδα για τους ειδικούς, με σκοπό να αποτραπεί με κάθε τρόπο ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο για την Αττική.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το λεκανοπέδιο παρουσιάζει αύξηση κατά 30% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα στις ημερήσιες διαγνώσεις κορωνοϊού, αλλά επισήμανε ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «εάν συνεχίσει έτσι, θα είμαστε καλά».

Αν η Αττική δεν συνεχίσει έτσι αλλά αντιθέτως μετράει περισσότερα κρούσματα την άλλη εβδομάδα, οι επιστημονικές εισηγήσεις θα περιέχουν προτάσεις για νέα μέτρα, περιοριστικά που θα παραπέμπουν σε lockdown. Μπορεί στο πλαίσιο αυτό να ενεργοποιηθούν περιορισμοί μετακίνησής από και προς την Αττική, παρά μόνον αν συντρέχουν συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι. Ή ακόμη και να απαγορευθεί νωρίτερα από τις 12 που ισχύει σήμερα η βραδινή κυκλοφορία.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα