Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΣτΕ για Πολυτεχνείο: «Ναι» στην απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως με την προστασία της δημόσιας υγείας απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλαν το ΜέΡΑ25, σωματεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου και απλοί πολίτες, ζητώντας την ακύρωση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου της 17 Νοεμβρίου.
Το ανώτατο δικαστήριο, με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, όπως του είχε ζητηθεί από τους αιτούντες, οδηγήθηκε σε απόρριψη και επί της ουσίας σε νομιμοποίηση των απαγορευτικών μέτρων, τα οποία έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.
Παράλληλα, συνταγματολόγοι, νομικοί επιστήμονες και ο δικηγορικός κόσμος (με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας) έχουν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.
Νωρίτερα, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το «ΜέΡΑ25», το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και δύο πολίτες και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και είχαν υποβάλλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.
Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ εισήγαγε, σε αυτό το στάδιο, την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ και απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν αιτηθεί.
Οι προσφεύγοντες, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα