“Από το να οργανώσετε μία μεγάλη μάζωξη όπου οι καλεσμένοι θα είναι όλοι ευάλωτοι, καλύτερα να το αναβάλλετε μέχρι να μπορείτε να το κάνετε αυτό με ασφάλεια. Παρά το κρύο και εφόσον το επιτρέπουν οι περιορισμοί της εκάστοτε περιοχής, πηγαίντε με τους αγαπημένους σας για πικ-νικ σε κάποιο πάρκο”, είπε χαρακτηριστικά.
Από τη δική του μεριά, ο Andrew Hayward, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο University College London και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για έκτακτες ανάγκες, προειδοποίησε ότι ο συγχρωτισμός τα Χριστούγεννα ενέχει «σημαντικούς κινδύνους», ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.
Τόνισε ότι δόθηκε “πολύ μεγάλη έμφαση” στο να κυλήσει ομαλά γα όλους η φετινή περίοδος εορτασμού.
Ο καθηγητής προσέθεσε ότι βρισκόμαστε “ένα τσακ” πριν να εξασφαλίσουμε εμβόλια κατά του κορονοϊού στους ηλικιωμένους, έπομένως θα ήταν “τραγικό” να κάνουμε βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις τώρα.
Η άρση του lockdown δεν προβλέπεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου
Σημειώνεται ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει να προχωρήσει σε σταδιακό και μερικό άνοιγμα της οικονομίας τα Χριστούγεννα, ωστόσο αυτή τη στιγμή προέχει η μάχη με τον κορονοϊό, καθώς η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι ασφυκτική και συνεπώς η άρση του lockdown δεν προβλέπεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα και ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πότε και σε ποιο βαθμό θα προχωρήσει.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, ωστόσο για να ληφθούν αποφάσεις, θα πρέπει η κατάσταση να έχει βελτιωθεί σημαντικά και επίσης να μην υπάρχει κίνδυνος με το που θα ανοίξει η κοινωνία, να επιστρέψει η χώρα στο κόκκινο.
Έτσι ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για το σχέδιο για την άρση του lockdown, αλλά και για το σχέδιο εμβολιασμού, χθες αναγκάστηκε να λάβει και νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέδωσε στη χαλαρότητα των πολιτών σε πολλές περιοχές και προειδοποίησε ότι εάν δεν τηρηθούν από όλους αυστηρά τα μέτρα, θα καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομίας.
“Τα Χριστούγεννα είναι ακόμη πολύ μακριά” δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ερωτηθείς εάν θα ανοιξουν οι Εκκλησίες, υπό το πρίσμα και των κρουσμάτων σε ιεράρχες, αλλά και του γεγονότος ότι νοσηλεύεται με κορονοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι όχι χθες το βράδυ, το υπουργείο Υγείας έφτασε χθες στο σημείο να στείλει τελεσίγραφο επίταξης στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, καθώς αρνήθηκαν να προσφέρουν κλίνες στον πόλεμο κατά του κορονοϊού, γεγονός που δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις. Σήμερα αναμένεται να προχωρήσει η επίταξη.
Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις, ιδίως από τον εμπορικό κόσμο, να ανοίξει την οικονομία τα Χριστούγεννα για να κινηθεί η αγορά. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέτει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αμέσως μετά τη λήξη του 2ου lockdown στις 30 Νοεμβρίου, επικαλούμενη πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση έχει πει, δεν αποτελούν πηγές υπερμετάδοσης.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πάντως άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα γίνει με την εστίαση, ενώ στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσαν να τεθούν περιορισμοί ατόμων στα ρεβεγιόν ή να μην επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Η Ελλάδα δεν είναι όμως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και η ευρωπαϊκή στρατηγική συζητήθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβαση του επισήμανε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.
Ζήτησε επίσης τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021 και εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο μπλοκάρουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε οικονομίες όπως η ελληνική που χρειάζονται επειγόντως τα χρήματα αυτά.
Χαρδαλιάς: “Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο”
«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο» ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, παραδέχτηκε την Παρασκευή και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στη χώρα, όπως και ότι το ενδεχόμενο άρσης του γενικού απαγορευτικού συνιστά συνάρτηση αυτής της κατάστασης.
«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων» εξήγησε χθες το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη είχαν ανοίξει από νωρίς το πρωί -και για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά- παράθυρο επέκτασης της καραντίνας λόγω του υψηλού αριθμού των νέων κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων που προστίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε ημερήσια βάση. news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα