Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Πρόστιμα 300 ευρώ για τον κορονοϊό: Πώς και πού μπορείτε να κάνετε ένσταση


Τι θα γίνει εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο των 300 ευρώ
Συνεχείς είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ σε διάφορα σημεία της Ελλάδας για με την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown στη χώρα και δεκάδες είναι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πολίτες που παρανομούν.
Ο κάθε πολίτης, ωστόσο, έχει το δικαίωμα να κάνει ένσταση, αν διαφωνεί με τους λόγους για τους οποίους του έχει υποβληθεί το πρόστιμο.
Πώς μπορείτε να κάνετε ένσταση
Σε περίπτωση που σας επιβληθεί πρόστιμο και θεωρείτε πως η επιβολή του έγινε αδίκως, έχετε το δικαίωμα μέσα σε πέντε ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης και αποκλειστικά ηλεκτρονικά να διατυπώσετε τις σχετικές αντιρρήσεις σας. Η ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου.
Οι αντιρρήσεις του ελεγχόμενου πολίτη ή καταστηματάρχη, υποβάλλονται στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο (Aστυνομία, ΣΕΠΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19».
Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Εάν η ένσταση έχει γίνει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας επί των αντιρρήσεων εντός δύο εργάσιμων ημερών.
Όταν η ένσταση γίνεται σε πρόστιμο που έχει υποβληθεί από την Αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία ή το λιμενικό, τότε συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει.
Σε περίπτωση που οι ενστάσεις απορριφθούν, επικυρώνεται το πρόστιμο.
Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο
Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική απειλή. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν ο παραβάτης δεν αποπληρώσει το πρόστιμο, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.
Πού και πώς πληρώνουμε τα πρόστιμα
Όταν επιβάλλεται πρόστιμο, τότε καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.
Σε περίπτωση που κάνετε ένσταση και απορριφθεί, τότε εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό που σας επιβλήθηκε, με πέντε τρόπους:
Mέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται
Aπευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα)
Aπό τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
Aπό τις Τράπεζες
Aπό τη Δ.Ο.Υ.    
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα