Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Αλαμούμ με τις βαθμολογίες τριμήνου και τετραμήνου στα σχολεία


Για μια ακόμη φορά το απόλυτο αλαλούμ στην Παιδεία καθώς κανένας δεν γνωρίζει πως θα βαθμολογηθούν οι μαθητές αλλά και πότε θα πάρουν βαθμούς!
Το υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία που ίσχυε και προ καραντίνας, δηλαδή γραπτά τεστ και διαγωνίσματα για τη βαθμολογία των μαθητών, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένες μεθόδους για να αποφευχθούν πιθανές αντιγραφές.
Πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα αλλά και πρόβλημα αξιοπιστίας στην αξιολόγηση των μαθητών με τη μέθοδο που προτείνει το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένα τα προβλήματα σύνδεσης των τηλετάξεων που μπορεί να παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί νέοι αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα όπως η Φυσική που απαιτεί πράξεις και μεγάλη συγκέντρωση μέσω της οθόνης κινητών τηλεφώνων.
Επιπλέον, εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την προτροπή να χρησιμοποιήσουν πλατφόρμες όπως οι ηλεκτρονικές τάξεις του e-class οι οποίες είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές στην χρήση τους.
Πάντως οι εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων πρέπει να καταθέσουν τις βαθμολογίες τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Η λύση που επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί είναι να κάνουν χρήση της διάταξης του νόμου που ορίζει ότι μπορούν να μην αξιολογήσουν ακόμα τους μαθητές τους, καθώς η αξιολόγηση του πρώτοι τετραμήνου είναι απλά διαμορφωτική.
Έτσι, σκέφτονται να βάλουν τους βαθμούς τους στο δεύτερο τετράμηνο της χρονιάς, ελπίζοντας σε μία σταδιακή αποκατάσταση της καθημερινότητας στα σχολεία.
Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν (;) από τις 7 Ιανουαρίου του 2021 ωστόσο σε λίγες ημέρες θα κλείσουν οι… οθόνες για τους μαθητές!
Το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε την ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσουν τα μαθήματα στα σχολεία (με τηλεκπαίδευση) για τα Χριστούγεννα.
Σε ενημέρωση που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει αρχικά ότι «παρατείνεται η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων έως την 7η Ιανουαρίου 2021» και επισημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020.
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σ.σ. τηλεκπαίδευση) συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020» ανέφερε καταλήγοντας το υπ. Παιδείας.
Σχολεία: Οι σχολικές αργίες
Oι σχολικές αργίες για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι:
1η Οκτωβρίου
28η Οκτωβρίου
23η Δεκεμβρίου – 6η Ιανουαρίου
30ή Ιανουαρίου
25η Μαρτίου
1η Απριλίου
1η Μαΐου
11η Ιουνίου
Καθαρά Δευτέρα
Μεγάλη Δευτέρα – Παρασκευή Διακαινησίμου
Αναλήψεως
Αγίου Πνεύματος
Ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου
Γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας
Κάθε σχολείο δηλώνει στο οικείο επαρχιακό γραφείο μία ημέρα που θα θεωρείται ως τοπική γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας. Τα μαρωνίτικα σχολεία, ανεξάρτητα από τον/την Άγιο/Αγία που τιμάται στην Κοινότητα/Ενορία που εδρεύει το σχολείο, μπορούν να ορίσουν ως αργία την 9η Φεβρουαρίου που είναι η γιορτή του Αγίου Μάρωνα.
Θερινές διακοπές
Από την Πέμπτη πριν από την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από τη δεύτερη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις μαθητές/μαθήτριες).
Από τη Δευτέρα μετά την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις εκπαιδευτικούς).
Σχολεία: Οι σχολικοί εορτασμοί μέσα στη χρονιά
Oι πιο κάτω καθιερωμένες γιορτές οργανώνονται ενδοσχολικά και αποτελούν μέρος του προγραμματισμού που γίνεται στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεδρία του διδασκαλικού συλλόγου:
Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων (Σεπτέμβριος)
Hμέρα Ανεξαρτησίας (1η Οκτωβρίου)*
Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και γιορτή της Σημαίας*
Ημέρα Μνήμης Κατεχομένων – Καταδίκη Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους (15η Νοεμβρίου)
Ημέρα Μνήμης Αγώνων και Θυσιών για την προάσπιση της Δημοκρατίας (17η Νοεμβρίου)
Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Μαχητών Αντίστασης (7η Δεκεμβρίου)
Γιορτή των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος)
Hμέρα Ονομαστηρίων Εθνάρχη Μακαρίου (19η Ιανουαρίου)
Γιορτή του Δέντρου (Ιανουάριος)
Γιορτή των Γραμμάτων -Τριών Ιεραρχών (30ή Ιανουαρίου)*
Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου*
Εθνική Επέτειος 1ης Απριλίου*
Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου)
Ημέρα Μνήμης και Απόδοσης Τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” (11η Μαΐου)
Γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων (Ιούνιος)
* Όπου υπάρχει αστερίσκος, σημαίνει ότι για τις πιο πάνω γιορτές χρησιμοποιούνται μέχρι δύο περίοδοι της προηγούμενης ημέρας. Αν η προηγούμενη ημέρα συμπέσει να είναι Σάββατο ή Κυριακή, η γιορτή γίνεται Παρασκευή.
(2) H γιορτή των Χριστουγέννων και η γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων γίνονται και για τους γονείς σε μη εργάσιμο χρόνο, κατά προτίμηση στους σχολικούς χώρους, νοουμένου ότι υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Στις εκδηλώσεις μετέχουν όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού.
(3) Oι εθνικές γιορτές γίνονται σε εργάσιμο χρόνο και σε αυτές μπορεί να προσκαλούνται και οι γονείς.
(4) Άλλες εκδηλώσεις που προάγουν τους σκοπούς του σχολείου ή συνάδουν με αυτούς μπορεί να οργανώνονται σε μη εργάσιμο χρόνο ή σε εργάσιμο χρόνο, κατά την κρίση του διδασκαλικού συλλόγου.
Νοείται ότι σε περιπτώσεις εκδηλώσεων σε μη εργάσιμο χρόνο θα προηγείται συνεννόηση με τον οικείο Σύνδεσμο Γονέων.
Σχολεία: Τι ισχύει με τις απουσίες των παιδιών
Κάθε απουσία παιδιού από το σχολείο πρέπει να δικαιολογείται με γραπτή βεβαίωση του/της γονιού ή του/της κηδεμόνα/ος που να ικανοποιεί τον/τη διευθυντή/διευθύντρια.
Για απουσίες πάνω από πέντε μέρες για λόγους υγείας απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού του/της γιατρού που παρακολούθησε το παιδί, εκτός αν ο/η διευθυντής/διευθύντρια ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο.
Για συνεχόμενες απουσίες πάνω από έξι μέρες χωρίς να υπάρχει λόγος που να αξιολογείται από τον/τη διευθυντή/διευθύντρια του σχολείου ως σοβαρός λόγος, ο/η διευθυντής/ διευθύντρια του σχολείου ειδοποιεί αμέσως τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης (οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας).
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Νόμους (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) του 1993 έως 2019 [Ν.24(Ι)/1993, Ν.220(Ι)/2004, Ν.1(Ι)/2019]:
«Η φοίτηση στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο είναι υποχρεωτική, μέχρις ότου ο μαθητής συμπληρώσει το γυμνασιακό κύκλο ή το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, οποιοδήποτε από τα δύο επισυμβεί πρώτο.
Νοείται ότι, «υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση» σημαίνει την υποχρεωτική φοίτηση παιδιού στο νηπιαγωγείο, η οποία περιλαμβάνει και την προδημοτική τάξη.
Νοείται περαιτέρω ότι, «προδημοτική τάξη» σημαίνει την υποχρεωτική τάξη φοίτησης παιδιού στο νηπιαγωγείο, διάρκειας ενός έτους, πριν από τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο, στην οποία φοιτούν παιδιά με ηλικία εισδοχής όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.»
Επίσης, «Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι 1.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα