Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: «ΛΕΊΠΕΙ ΣΉΜΕΡΑ, ΈΝΑΣ ΑΝΔΡΈΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ!»

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ
Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης κατά γενική ομολογία, διακρίθηκε για τον νουνεχή και ήπιο πολιτικό του λόγο, τη διακριτική παρουσία και την σοβαρή του στάση εντός και εκτός Βουλής.
Υπήρξε επί πολλά χρόνια από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Διετέλεσε βουλευτής, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η επίσημη «φωνή» του τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες πολιτικές περιόδους για τον αείμνηστο ηγέτη αλλά και το κόμμα του.
Το 1987 Ελλάδα και Τουρκία είχαν φθάσει μια ανάσα πριν τον πόλεμο με τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να μη διστάζει να βγάλει τον πολεμικό στόλο της χώρας μας στο Αιγαίο, με σαφείς εντολές για άμεση εμπλοκή εφόσον χρειαζόταν…Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται και πάλι σε κρίση.

Με αφορμή αυτήν την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση, ο Τηλέμαχος Χυτήρης μάς μίλησε από την Πάτρα όταν βρέθηκε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Το ημερολόγιο μιας επιστροφής».

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο



-Πόσο κατά τη γνώμη σας και με αφορμή την διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία, λείπει σήμερα στην Ελλάδα ένα πολιτικό μέγεθος σαν του Ανδρέα Παπανδρέου;

«Βεβαίως και λείπει, 100%! Να

Σας πω γιατί όμως: Γιατί με την Τουρκία και αυτό είναι μάθημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορείς να παίζεις. Η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό είναι η Τουρκία. Η ύπαρξη της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με την Τουρκία που είναι δίπλα μας.

Γι αυτό ένα είναι το συμπέρασμα: Η Ελλάδα, πρέπει πάντα να είναι προετοιμασμένη, για κάποιο αρνητικό ενδεχόμενο με την Τουρκία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου γι αυτό το λόγο είχε οχυρώσει, αν θυμούνται οι παλαιότεροι, τα νησιά του Αιγαίου και το 1987 με την κρίση με την Τουρκία, όταν η γείτονα χώρα επιχειρούσε να μπει στο Αιγαίο, είχε βγάλει τον Ελληνικό στόλο στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την κατάσταση.

Έδειχνε δηλαδή η Ελλάδα, ότι ήταν έτοιμη και δυνατή να αποκρούσει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση επιθετική της Τουρκίας. Αυτό με τα χρόνια χάθηκε, πρέπει να σας πω. Λέγαμε ότι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε, ότι θα μπει και η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι φθάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα, με την Τουρκία να είναι επιθετικότατη προς όλες τις πλευρές και προς εμάς.

Να έχει καταλάβει το Αφρίν, από το οποίο δεν πρόκειται να φύγει. Όπου μπαίνει η Τουρκία, δεν φεύγει. Όπως ακριβώς μπήκε στην Κύπρο.

Και πραγματικά υπάρχει κίνδυνος μέσα στην αλλοπρόσαλλη αυτή πολιτική που χαρακτηρίζει τον Ερντογάν, να γίνει και μια επίθεση σε ελληνικό νησί. Όπου εάν καταλάβει μέρος ελληνικού εδάφους, εκεί θα μείνει, δεν πρόκειται να φύγει!Δεν το συζητάω!

-Μπορούμε να ελπίζουμε αν χρειαστεί σε βοήθεια από τον διεθνή παράγοντα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Δεν μπορούμε να επαφιέμεθα στους διεθνείς Οργανισμούς, γιατί πάντα μάς έχουν αποδείξει ότι πάντα μεσολαβούν με θετικό ίσως τρόπο, αλλά ποτέ καταλυτικά, ώστε να υποχωρήσει η Τουρκία.

Περιμένουμε από όλους, γιατί αυτό λέει ο διπλωματικός πόλεμος, αλλά αφού πρώτα εμείς είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.

Ναι μεν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις είναι ισχυρές και το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει υψηλό φρόνημα και όλοι μας είμαστε μαζί τους, αλλά το πνεύμα των Ελλήνων πολιτικών και της ελληνικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ως προτεραιότητα την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που η Τουρκία μπορεί να κάνει κάτι εναντίον μας.



-Φοβόσαστε εδαφικό ακρωτηριασμό της χώρας μας;

«Φοβάμαι πάντα! Φοβάμαι ειδικότερα αυτή τη στιγμή. Γιατί η διεθνής συγκυρία δεν είναι από τις καλύτερες.

Έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και τα πράγματα. Και επειδή υπάρχει ένας πόλεμος ανοικτός στη Μέση Ανατολή που δεν ξέρουμε πότε και πώς θα κλείσει και επειδή η Τουρκία θέλει να φαίνεται και είναι μία περιφερειακή δύναμη μην το ξεχνάμε… Και επειδή την Τουρκία διαφεντεύει σήμερα ο Ερντογάν με μια επιθετική επεκτατική πολιτική -και όχι μόνο στα λόγια επιθετική, βλέπουμε τι κάνει και εντός και εκτός της Τουρκίας- όλα αυτά με κάνουν να φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει το κακό.

Το πρώτο που πρέπει να ξέρει η Τουρκία, είναι ότι υπάρχουν έτοιμοι απέναντι να αποκρούσουν αυτό το κακό.

Αυτό το καλό είχε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου: Ήθελε να δείχνει ότι ήταν έτοιμος ανά πάσα στιγμή εάν τυχόν κάτι γίνει, να απαντήσει η Ελλάδα. Και έστελνε τα κατάλληλα μηνύματα και στην Τουρκία και στον διεθνή παράγοντα.

Εγώ το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το εμπιστεύομαι απόλυτα, όπως το εμπιστευόμουν ανέκαθεν. Από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.»

-Πώς κρίνετε την Φώφη Γεννηματά, που ηγείται τους δικού σας πολιτικού χώρου;

«Κοιτάξτε, όλα έχουν αλλάξει. Είμαστε σε έναν καμβά παγκοσμιοποίησης και μνημονίων. Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία πλέον. Διότι αυτό που γίνεται στον οικονομικό τομέα, θα γίνει ούτως ή άλλως, με την όποια Κυβέρνηση. Άρα, πολύ λιγότερο ρόλο παίζουν πλέον τα πολιτικά πρόσωπα. Αν και οι Έλληνες θέλουν τα πρόσωπα. Θέλουν τα πρόσωπα να τους ελκύουν».

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ….ΣΚΥΛΟΚΑΥΓΑ!»

-Φοβόσαστε τον πολιτικό διχασμό, αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει τη πατρίδα μας;

«Τα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα, όπως βλέπει ο καθένας μας, αυτή τη στιγμή δεν είναι στην πιο κατάλληλη κατάσταση. Βλέπουμε να υπάρχουν αντιδικίες, να μαλώνουν μεταξύ τους, μια Βουλή απαράδεκτη σε ό,τι αφορά στην εικόνα της. Αυτό δυστυχώς, δεν δείχνει σοβαρότητα ενός ενωμένου πολιτικού κόσμου, προκειμένου σε κάτι δύσκολο να μπορέσει να ανταπεξέλθει.»

-Άρα, το επίπεδο του ελληνικού Κοινοβουλίου, το κρίνετε ανεπαρκές τα τελευταία χρόνια;

«Έχει πέσει αυτό το επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς! Δεν βλέπω πολιτικά μεγέθη, δεν βλέπω πολιτικά αναστήματα, δεν βλέπω στα κορυφαία θέματα να υπάρχει μια ενότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με θετικό τρόπο. Βλέπω έναν σκυλοκαυγά, ο οποίος στήνεται σε καθημερινή βάση παντού. Δεν γινότανε ποτέ έτσι στο παρελθόν! Και αναφέρομαι, όχι μόνο στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τόσων άλλων, που ήσαν πολύ σοβαροί πολιτικοί.

Και σας πληροφορώ, ότι ακόμα και στις πλέον έντονες αντιπαραθέσεις τους, όπου ήταν φυσικό να υπήρχαν, είχαν πάντα ανοικτό έναν δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης και προέτασσαν το εθνικό συμφέρον. Τώρα απ’ ό,τι φαίνεται προτάσσουν το κομματικό συμφέρον…».
patrinorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα