Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Τράπεζες: Πληρωμή του 50% της δόσης το 2021 για τα ”κορωνόπληκτα” δάνεια


Συζητήσεις για την ταμειακή διευκόλυνση και το 2021 των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ξεκίνησαν οι τράπεζες. Ποιες λύσεις προτείνουν. Έληξαν στα τέλη του 2020 τα moratoria του 90% των δανείων.
Σε επικοινωνία με χιλιάδες δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων βρίσκονται σε moratoria τα οποία έληξαν στο τέλος του 2020 βρίσκονται από τις πρώτες κιόλας ώρες του 2021 οι τράπεζες προκειμένου να διευκολύνουν ταμειακά τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού ώστε να επαναφέρουν τα δάνειά τους σε ομαλή αποπληρωμή, αναχαιτίζοντας ταυτόχρονα νέο κύμα επισφαλειών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες από την αρχή κιόλας της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει και επικοινωνούν με τους δανειολήπτες, προκειμένου να συζητήσουν την ένταξή τους στα προγράμματα διευκόλυνσης «step up». Παράλληλα με τις συζητήσεις αποστέλλουν και εξατομικευμένα ερωτηματολόγια προκειμένου να διερευνηθεί πρώτον η οικονομική τους κατάσταση και δεύτερον το κατά πόσο μπορούν να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων προγραμμάτων step up.
«Προφανώς και το πρόγραμμα θα αφορά ως επί το πλείστον όσους αποδειχθεί από την οικονομική τους κατάσταση πως δεν μπορούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή της δόσης κατά 100%» τονίζει στο News247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος συστιμικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στα τέλη του 2020 έληξαν τα moratoria σε ποσοστό 90% καθώς η πλειονότητα των δανειοληπτών, κυρίως των φυσικών προσώπων, είχαν ενταχθεί στα προγράμματα διευκόλυνσης από τον πρώτο μήνα ισχύος τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς για τα φυσικά πρόσωπα εξισορροπείται μέσα από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης, το γνωστό ως «Γέφυρα».
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Πρωθυπουργό, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών επεσήμαναν ότι το συνολικό ποσό των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών προσέγγιζε στο τέλος Νοεμβρίου 2020 τα 30 δισ. ευρώ και αφορούσε 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να παρατείνουν με διάφορους τρόπους τα moratoria πληρωμών για όλο το 2021.
Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν στείλει τις προτάσεις τους στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και περιμένουν την έγκριση του για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων «step up» διευκόλυνσης των δανειοληπτών των οποίων λήγουν τα moratoria πληρωμής των μηνιαίων δόσεων.
Αυτά προβλέπουν ενδεικτικά, μειωμένη στο μισό δόση για τα στεγαστικά δάνεια για όλο το 2021, και η οποία θα είναι μηδενική στην αρχή και θα αυξάνεται κλιμακωτά στην διάρκεια του έτους. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να θέσουν σε αναστολή πληρωμών για όλο το 2021 δάνεια στον κλάδο του Τουρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) έχει δώσει παράταση στα moratoria πληρωμών δανείων για όλες τις τράπεζες της ΕΕ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Η παράταση θα ισχύσει για δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, για όχι περισσότερους από 9 μήνες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων «διακοπών» πληρωμών που τυχόν είχαν χορηγήσει οι τράπεζες.
Αναχαίτιση των κόκκινων δανείων
Παράλληλα με τα προγράμματα «παγώματος» δόσεων για τη σταδιακή μετάβαση των πελατών τους σε ομαλή αποπληρωμή έχει ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο θα επιδοτήσει για εννέα μήνες τα δάνεια πληττόμενων δανειοληπτών που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Με την στήριξη των δύο προγραμμάτων οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι θα περιορίσουν στο ελάχιστο τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Μάλιστα όπως ενημέρωσαν και τον Πρωθυπουργό κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψή τους, η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται στην εκτίμησή τους για νέα «Covid» κόκκινα δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι η εκτίμηση αφορά συνολικά τα δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης), έναντι της εκτίμησης για νέα NPLs 8 – 10 δισ. ευρώ που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα «Γέφυρα» η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο.
Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, ενώ η κρατική επιδότηση για δάνεια που έχουν καταγγελθεί ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 50% το 2ο τρίμηνο και στο 30% το 3ο τρίμηνο.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα