Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Χωρίς λιτανεία και με περιορισμούς στο εσωτερικό του ναού ο φετινός εορτασμός της Υπαπαντής


Διαφορετικά θα εορταστεί στις 2 Φεβρουαρίου η πολιούχος της Καλαμάτας, Παναγία Υπαπαντή, λόγω των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Μιλώντας για το φετινό εορτασμό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα ισχύει στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς αναμένεται την Παρασκευή νέα ΚΥΑ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνει περιφορά και ούτε θα έλθουν στην Καλαμάτα μητροπολίτες από άλλες περιοχές.
Ειδικότερα, ο κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι οι φετινοί εορτασμοί της Υπαπαντής του Κυρίου αρχίζουν αύριο Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 5.00 το απόγευμα, με την Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως, ενώ θα ακολουθήσει η μεταφορά της Εικόνος κατά τον παραδοσιακό τρόπο στο λιτανευτικό προσκυνητάρι που υπάρχει στο ναό.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εντός ναού θα υπάρχουν τα πρόσωπα τα οποία αναλογούν στα τετραγωνικά του, δηλαδή μέχρι 50 άτομα.
Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας δε θα υπάρχει η δυνατότητα προσκυνήσεως, αλλά στο τέλος θα μπορούν να εισέλθουν οι πιστοί από τη βόρεια θύρα του ναού, θα προσκυνούν και θα βγαίνουν από τη νότια.
Καθ’ όλη αυτή την ημέρα, πρόσθεσε, καθώς και τις υπόλοιπες, θα απαγορεύεται στη διάρκεια της προσκυνήσεως η παραμονή των πιστών στην εκκλησία.
Κεριά, λαμπάδες και ό,τι άλλο θα υπάρχουν στον αύλειο χώρο βόρεια του ναού, προκειμένου να μη γίνεται συνωστισμός στο εσωτερικό του.
Επίσης, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στο ναό με μάσκα, θα τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων κατά τη στιγμή της προσέλευσης για την προσκύνηση της εικόνας, ενώ στην είσοδο θα υπάρχει και αντισηπτικό.
Σχετικά με τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία κατά την εορτή της Υπαπαντής και μετά, ο κ.κ. Χρυσόστομος είπε ότι θα εξαρτηθεί από τι θα ορίζεται με τη νέα ΚΥΑ. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πιστούς (που, όπως είπε, γνωρίζει το σεβασμό τους, την τιμή και την αγάπη τους προς το πρόσωπο της Παναγίας) να τηρήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης, προκειμένου κάθε χρόνο όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον, να εορτάζουμε αυτή την παμμεσσηνιακή πανήγυρη.
Επίσημοι και προσκεκλημένοι μητροπολίτες
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν στο ναό βρεθούν αρκετοί επίσημοι και έτσι μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των ατόμων που θα βρίσκονται εντός, ο μητροπολίτης απάντησε ότι δε θα κληθούν καθόλου επίσημοι, «όποιος έρθει θα μπει ως πιστός μέσα στην εκκλησία».
Σχετικά με την προσέλευση άλλων ιεραρχών, απάντησε ότι δεν έχουν καλεστεί και δε θα παρευρεθεί κανείς άλλος πέραν του ιδίου.
Όσοι διαφωνούν και θελήσουν να αγνοήσουν τα μέτρα
Σε ερώτηση, τέλος, για το τι θα γίνει αν υπάρξουν πιστοί που δεν υπακούσουν στα παραπάνω μέτρα, ο κ.κ. Χρυσόστομος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει Αστυνομία. Έτσι, θα τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ανάμεσα στους πιστούς για να μη σημειωθεί συνωστισμός. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δε θα γίνει λιτανεία, ενώ ούτε η εικόνα θα εξέλθει στα προπύλαια του ναού.
Το αναλυτικό πρόγραμμα
α) 27 Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 5 μ.μ., θα τελε­σθούν οι Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο, και στο τέλος των Ακολουθιών θα πραγματοποιηθεί η κατά παράδο­ση με­τα­φορά της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Υπα­παν­τής στο λιτανευτικό θρόνο αυτής, με τη συμμετοχή και παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του Ιερού Ναού.
β) 28-31 Ιανουαρίου : Θα τελούνται καθημερινά οι Ακολου­θίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Παρακλήσεων, με τη συμμετοχική παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του Ναού.
γ) Ο Μητροπολιτικός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού θα παραμένει ανοικτός από 7 π.μ. έως 8 μ.μ. για προσκύνηση της Ιεράς Εικό­νος, τηρουμένων των μέτρων υγιεινής και προφύλαξης, ως και συχνής καθαριότητας των αντικειμένων και φυσικού αερισμού των χώρων.
Για την περίοδο από 1 έως 9 Φεβρουαρίου 2021, αναμένε­ται η έκδοση της νέας ΚΥΑ, ως προς την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέ­τρων, και για το λόγο αυτό θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα