Προμηθεύτηκε το βιβλίο «Ο Ζωγράφος με τις τρεις Πατρίδες» του φιλιατρινού συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, αγοράζοντας τόσα βιβλία όσοι είναι και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου. Η ενέργεια αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το βιβλίο αναφέρεται στον φιλιατρινής καταγωγής καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, ο οποίος ζωγράφισε και διακόσμησε το Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η φήμη του εξαπλώθηκε στα πέρατα της γης και σήμερα το Καπιτώλιο αποτελεί έναν ιερό χώρο γεμάτο από αριστουργήματα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη του επονομαζόμενου «Μιχαήλ Άγγελου» του Καπιτωλίου. Για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος πάνω από 25 χρόνια δημοσιεύει άρθρα, ρεπορτάζ, παρουσιάσεις και ομιλίες σε διάφορα έντυπα και πόλεις της πατρίδας μας.
Αποκορύφωμα της προσπάθειάς του ήταν η διάλεξή του το 2015 στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων με πρόταση του Προεδρείου των Ομογενών της οργάνωσης AHEPA, ενώ πραγματοποιήθηκε και άλλη μία στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Επίσης το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε, πρωτοπαρουσιάστηκε στα Φιλιατρά από τον «Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών ο Πυρσός». Αυτόν τον σπουδαίο Φιλιατρινό Τριφύλιο και κατ’ επέκταση Μεσσήνιο διακοσμητή του Καπιτωλίου, θέλησε να τιμήσει ο Γιώργος Λεβεντάκης, ως δήμαρχος που γεννήθηκε στην πόλη από την οποία κατάγεται ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης. Με την πράξη του αυτή όπως ο ίδιος δήλωσε «έχει σκοπό να διδαχτούν οι μαθητές της Τριφυλίας για τον σπουδαίο συμπατριώτη τους ο οποίος μεγαλούργησε στις ΗΠΑ. Αν δεν τον τιμήσουμε και δεν τον κάνουμε γνωστό στις νέες γενιές, η σχέση μας μαζί του θα εξασθενήσει σταδιακά. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε στους νέους ανθρώπους το κίνητρο να πληροφορηθούν για αυτόν, έτσι ώστε η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη να αποτελέσει για τους συμπατριώτες μας αλλά και για όλους τους Έλληνες, δίδαγμα του αγώνα του προς την δημιουργία και την παγκόσμια καταξίωση. Είναι αδιανόητο για μένα ως δήμαρχος Τριφυλίας, να γνωρίζω ότι το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου παρουσιάζεται στα σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας, και να παραμείνω αδρανής σε ότι αφορά τους μαθητές της Τριφυλίας. Γι’ αυτό και θέλησα να δοθεί ως δώρο σε όλα τα παιδιά το εικονογραφημένο βιβλίο που αναφέρεται στον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη».
Η «Ε» μίλησε με τον συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλο ο οποίος δήλωσε τα εξής:
“Ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή αυτή τον δήμαρχο Τριφυλίας, καθώς και όλο το Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του για αυτή την απόφαση. Για μένα αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών μου, να καταδείξω σε όλους τους Έλληνες τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Όχι, δεν είναι δική μου ανακάλυψη ο Μπρουμίδης. Μας τον γνώρισε ένας ευεργέτης των Φιλιατρών ο Χαράλαμπος Φουρναράκης που έζησε στην Αμερική, ενώ ο πρώην δήμαρχος και λογοτέχνης Κώστας Κόλλιας, πριν από αρκετές δεκαετίες, είχε επιμεληθεί το βιβλίο του Χαράλαμπου Φουρναράκη που είχε μεταφράσει από το βιβλίο της Αμερικανίδας βιογράφου του Μπρουμίδη, Μέρντοκ. Ο δικός μου ρόλος όλα αυτά τα χρόνια ήταν με την δημοσιογραφική ιδιότητα να τον κάνω γνωστό, όπου μπορούσα ανά την Ελλάδα. Μεγάλη ικανοποίηση ένιωσα όταν η Cosmote History γύρισε ντοκιμαντέρ για τον Μπρουμίδη με σκηνοθέτη τον αείμνηστο Λευτέρη Ξανθόπουλο, στο οποίο συμμετείχα ως παρουσιαστής καθώς το μισό γυρίστηκε στα Φιλιατρά και το άλλο μισό στην Ουάσιγκτον. Επειδή αγαπώ τον τόπο μου, τον οποίο δεν περικλείω αποκλειστικά στα Φιλιατρά και μόνο, γι’ αυτό έχω γράψει βιβλία για θέματα που αφορούν την Κυπαρισσία, καθώς και ένα για την Πρώτη, το νησί απέναντι από την Μαραθόπολη. Η γενναιόδωρη κίνηση του κ. Λεβεντάκη με τιμά ιδιαίτερα και τον ευχαριστώ από καρδιάς, καθώς και όλο τον Δήμο ως έννοια και θεσμό. Όταν με το καλό τελειώσει η καραντίνα θα επισκεφτώ τα σχολεία της Μεσσηνίας, να τους μιλήσω διά ζώσης για τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη. Για αυτό τον λόγο συμφωνήσαμε και με το «Καλειδοσκόπιο» τον εκδοτικό μου οίκο, τα βιβλία να δοθούν σε τιμή κόστους, έτσι ώστε οι μόνοι κερδισμένοι απ’ αυτή την τιμητική κίνηση του κ. Λεβεντάκη και του Δήμου, να είναι οι μαθητές των σχολείων της Τριφυλίας».
eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα