Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι δρόμοι της Μεσσηνίας και το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Είναι και άλλα έργα υποδομής με σπουδαία αναπτυξιακή σημασία, όπως τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα, που πρέπει, επιτέλους, να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.
Το φράγμα έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς τα δίκτυα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ηταν σοβαρό λάθος που τα δίκτυα δεν δημοπρατήθηκαν μαζί, πακέτο με το φράγμα. Και αυτό το πληρώνει η Τριφυλία, το υφίστανται οι αγρότες μιας περιοχής με δυναμική και πρωτοπορία.
Τα δίκτυα εντάχθηκαν τελικά στο ΕΣΠΑ, όμως ακόμα παραμένει η εκκρεμότητα. Πέρα από την ένταξη, το κρίσιμο ζήτημα είναι το έργο να έχει ωριμότητα, όλες τις αδειοδοτήσεις και κυρίως τις απαλλοτριώσεις, για να δημοπρατηθεί άμεσα, και μόλις αναδειχθεί ανάδοχος κατασκευαστής να ξεκινήσει η υλοποίησή του, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.
Η προηγούμενη πληροφόρηση ήταν ότι από το έργο λείπουν οι απαλλοτριώσεις σε τμήματα που θα περάσουν τα δίκτυα για να φτάσουν και να φέρουν το νερό στον φιλιατρινό κάμπο, στα κτήματα και στις καλλιέργειες. Με βάση την εμπειρία στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, δεν είμαστε αισιόδοξοι.
Γι’ αυτό όλοι οι αρμόδιοι, η περιφερειακή αρχή και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλουν να κινηθούν χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος. Να δράσουν έχοντας υπόψη τους ότι πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Μεσσηνίας, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου.
Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον και τα δίκτυα να χρηματοδοτηθούν και να δημοπρατηθούν άμεσα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι χτύπημα και οπισθοδρόμηση στην προοπτική της Τριφυλίας.
Για όποιον αμφισβητεί τη σπουδαιότητα: Με τα δίκτυα θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα. Θα εξασφαλιστεί άριστης ποιότητας βρόχινο νερό για τις καλλιέργειες και χαμηλού κόστους. Θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα επεκταθεί η αρδευόμενη ελαιοκαλλιέργεια (από το 30% στο 70%) της περιοχής, με συνέπεια την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα