Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Η αιτία πίσω από την απόφαση για πιο σκληρό lockdown: Τι κλείνει, τι ισχύει για το ωράριο κυκλοφορίας


Το σκληρό lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημαίνει τέλος στο click away, κλειστά τα κομμωτήρια και γενικά λουκέτο σε καταστήματα λιανικής. Παρόλα αυτά ο Σ.Πέτσας ότι τα σχολεία ανοίγουν απόΔευτέρα 11/1.
«Παίζουμε άμυνα για την ανάσχεση της πανδημίας»
«Τα δεδομένα που υπάρχουν επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Παίζουμε άμυνα για την ανάσχεση της πανδημίας και περνάμε στην αντεπίθεση με την επιχείρηση "Ελευθερία" στον εμβολιασμό. Ξέρουμε πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση σε αντίθεση με την επιδείνωση που έρχεται γρήγορα.
Είναι ανάγκη όσα χτίσαμε τους προηγούμενους μήνες να μην γκρεμιστεί σε διάστημα μερικών ημερών», είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας για να ανακοινώσει πως «Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, σταματά
η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα,
η λειτουργία βιβλιοπωλείων,
κομμωτηρίων,
υπηρεσιών περιποίησης νυχιών,
ΚΤΕΟ και
οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9, ποιοι εξαιρούνται
Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι.
Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας. Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για να προσθέσει: «Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις.
Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί».
Γιατί η κυβέρνηση πήρε τώρα νέα σκληρά μέτρα
Ο Σ. Πέτσας απέδωσε τη λήψη των νέων, αυστηρότερων μέτρων στην ανάγκη να φτάσουμε «με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας». Δηλαδή, η απόφαση για αυστηρό lockdown αποσκοπεί δηλαδή στο να «αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τ
Η προσπάθεια, δηλαδή, αποσκοπεί στο οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων «στις 11 Ιανουαρίου», όπου οι πολίτες, ωστόσο, θα επιστρέψουν «στη σημερινή κατάσταση», αφού «η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Απώτερος στόχος, των μέτρων αποτελεί στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Χωρίς πολλά παρατράγουδα το ρεβεγιόν, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ δεν παρατηρήθηκαν πολλά παρατράγουδα σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι έδειξαν σύνεση. Οι κυριότερες «καμπάνες» που έπεσαν αφορούν τη μη χρήση μάσκας και τις μετακίνησεις.
Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Πέμπτη, 31.12.2020 συνολικά 85.150 ελέγχους και κατέγραψαν 1.683 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.
Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 527.050€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε πέντε (5) επιχειρήσεις.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (77.940).
Α. Κυριότερες παραβάσεις:
Μη χρήση μάσκας
Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)
Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε οκτώ (8) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
β) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
γ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα ένδυσης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
δ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 2.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε καφενείο, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
ε) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 2.000€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε τσιπουράδικο-ψησταριά, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καφετέριας και επιβολή προστίμου, 5.000€ στον ιδιοκτήτη, 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε πέντε (5) συλλήψεις φυσικών προσώπων και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο Βόλο, γιατί συμμετείχαν σε ιδιωτική συνάθροιση σε οικία, ενώ κατηγορούνται κατά περίπτωση και για παράνομα τυχερά παίγνια και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Επιπρόσθετα, στον διοργανωτή της συνάθροισης επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000€.
η) Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5x300€) σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας, μεταξύ των οποίων σε εργαζόμενους σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε περίπτερο, στους Δήμους Ελευσίνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα