Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Σταϊκούρας: Αυξάνονται τα κονδύλια για την πανδημία - Πάνω απο 7.5 δισ. μέτρα στήριξης


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τόνισε ότι θα αυξηθεί το ποσό ενίσχυσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες αναφέρθηκε ο Υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.
«Tα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι», ανέφερε με νόημα χθες Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να φοράνε πάντα μάσκα.
Σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Υπουργείο Οικονομικών την οικονομία, προσφέροντας ενέσεις ρευστότητας, γνωστοποίησε την απόφαση να παρασχεθεί ρευστότητα μεγαλύτερη από το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το σύνολο του 2021.
«Θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε, «ενισχύουμε το οπλοστάσιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
"Οι αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας σε σχέση το πώς λειτουργούσε η οικονομία μια εβδομάδα πριν κοστολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών περίπου στο μισό δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση” δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι “χρειάζεται σωστή στόχευση των μέτρων στο κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται πραγματικά”. Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τους πόρους που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ανέφερε επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 31,2 δισ. ευρώ, ποσό που μειώνεται κάθε φορά που πρέπει να καλυφθούν «τρύπες» του προϋπολογισμού και αυξάνεται κάθε φορά που η χώρα βγαίνει στις αγορές, υπογραμμίζοντας τη σημασία του δανεισμού με πολύ χαμηλά επιτόκια.
Πηγές χρηματοδότησης
Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές αλλά και στην ανάγκη ισορροπημένης διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Επανέλαβε ότι βάσει και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα επιδότησης παγίων μπορεί να έχει κρατική ενίσχυση που θα αγγίξει το 90%, ενώ τόνισε ότι συνεχίζονται για το εν λόγω ζήτημα οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα