Οι σχετικές αλλαγές βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να εφαρμοστούν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σκοπός των εν λόγω μέτρων είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές τροφές, τις οποίες πλένουμε αρκετά καλά πριν τις καταναλώσουμε, για να μην κολλήσουμε κανένα μικρόβιο, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.
Οι τρεις επιλογές που εξετάζονται:
Περαιτέρω προσθήκες στη λίστα των προϊόντων που υποχρεούνται να έχουν μια ημερομηνία λήξης όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, ο καφές και το τσάι. Αυτή είναι η πρώτη επιλογή που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η δεύτερη επιλογή είναι να καταργηθεί οριστικά η έννοια της ημερομηνίας λήξης, δηλαδή της ημερομηνίας ελάχιστης διαθεσιμότητας και να παραμείνει μόνο το ανάλωση έως.
Και η τρίτη επιλογή είναι η αλλαγή στο λεκτικό που αναγράφεται στις συσκευασίες, έτσι ώστε να γίνεται πλήρως κατανοητή η διαφορά μεταξύ του «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση».
Ακόμη, δεν είναι ξεκάθαρο ποια από τις τρεις αλλαγές θα εφαρμοστεί από το 2022.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γκιώνης, το 50% των Ευρωπαίων καταναλωτών αντιμετωπίζουν αδιακρίτως τις δύο ενδείξεις «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».
Η ένδειξη «ανάλωση έως» αναγράφεται σε αλλοιώσιμα τρόφιμα και αφορά την ασφάλεια τροφίμων, ενώ η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» συναντάται σε μη ευπαθή τρόφιμα και σχετίζεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Εφόσον ένα προϊόν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να καταναλωθεί για ορισμένο διάστημα και μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας, αλλά ενδεχομένως δεν θα έχει πλέον τη βέλτιστη ποιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα