Η εισήγηση και οι προτάσεις του Δικτύου Κοινοτήτων - όσον αφορά τον εκλογικό νόμο - ήταν:
1.Διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων
Αποτελεί κοινή παραδοχή όλων των Προέδρων και Συμβουλίων Κοινοτήτων της χώρας μας αλλά κυρίως των συμπολιτών και των συγχωριανών μας ότι η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων ενεργοποίησε τοπικές πρωτοβουλίες και αποτελεί κίνητρο σε ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα η παραδοσιακή λογική “οπαδών” και “αντιπάλων” απομακρύνεται σε ένα πεδίο που η σύνθεση δυνάμεων και η κινητοποίηση όλων έχει δείξει μόνο θετικά αποτελέσματα.
2.Η ανισότητα στις προτεινόμενες εκλογές μεταξύ των Κοινοτήτων
Ανισότητα δημιουργεί το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου με δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εκλογή των Κοινοτήτων με κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων.
3. Ο αφανισμός των χωριών
Ο αφανισμός των χωριών επεκτείνεται, η ύπαιθρος εγκαταλείπεται όταν οι όποιοι νέοι έχουν απομείνει απομακρύνονται από τη διάθεση να εμπλακούν στα κοινά και τις διεκδικήσεις για τον τόπο τους.
4. Οι γειτονιές χάνουν τον εκπρόσωπό τους
Η υπο-εκπροσώπηση της έδρας των Δήμων, αν καταργηθούν τα Συμβούλια Κοινότητας στην έδρα κάθε Δήμου, δεδομένης της μείωσης των δημοτικών συμβούλων, έχει αντίκτυπο στις γειτονιές, στο μη-κέντρο, εκεί που ο κάθε τοπικός σύμβουλος έχει τον πρώτο ρόλο και αποστολή.
Παράλληλα, αναπτύχθηκαν όλα τα αιτήματα των Κοινοτήτων για:
- Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
- Εξορθολογισμό της διαδικασίας της πάγιας προκαταβολής και λοιπούς πόρους των Κοινοτήτων.
- Θεσμική εκπροσώπηση των Κοινοτήτων σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ
Τέλος έγινε αναφορά στον ουσιαστικό ρόλο των Κοινοτήτων στην καθημερινότητα, την πολιτική προστασία και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε χωριά και πόλεις με τους κοινοτικούς συμβούλους να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.
Ο Υπουργός απάντησε ότι δεν συμμερίζεται τα επιχειρήματα μας για την ύπαρξη της ξεχωριστής εκλογικής κάλπης. Ακούει και θα επανεξετάσει τα θέματα της διατήρησης των Κοινοτικών Συμβουλίων στην έδρα των Δήμων, το όριο των 500 κατοίκων και την διατήρηση της ονομασίας Πρόεδρος και όχι εκπρόσωπος (ανεξάρτητα από το όριο κατοίκων).
Τα θέματα των αρμοδιοτήτων και της πάγιας προκαταβολής τα χαρακτήρισε ως “βασικά θέματα, άξια στοχασμού”, τα οποία όμως δεν είναι της παρούσης, αφού το σχέδιο νόμου αφορά καθαρά την εκλογική διαδικασία. Αναρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιείται η δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους προς τις Κοινότητες. Είναι μια συζήτηση που επιθυμεί να κάνει ανοιχτά ώστε να διαπιστώσει γιατί οι Δήμαρχοι δεν κάνουν χρήση αυτών των δυνατοτήτων.
Σε ερώτηση μας ποιος πιστεύει ότι πρέπει να διαλέγει τον αιρετό Κοινοτικό Σύμβουλο, ο πολίτης ή ο Δήμαρχος, η απάντηση του ήταν ότι πρέπει να υπάρχει μια μορφή επιλογής η οποία γίνεται με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων άρα - κατά την άποψη του κ. Υπουργού - είναι μια διπλή διαδικασία επιλογής που την κάνει και αυτός που καταρτίζει τον συνδυασμό (υποψήφιος Δήμαρχος) κάνοντας μια πρώτη πρόταση προς το εκλογικό σώμα και εν συνεχεία την κάνει και ο πολίτης με την σταυροδοσία (δύο επίπεδα επιλογών).
Οι ενστάσεις μας στις απαντήσεις του κ. Υπουργού είναι σαφείς.
Στο ερώτημα ποιος διαλέγει τους Κοινοτικούς Συμβούλους, ο πολίτης ή ο Δήμαρχος απαντάμε: ο ΠΟΛΙΤΗΣ!
Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν να διεκδικούν έκδοση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Το νομοσχέδιο μπαίνει προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες και η παρουσία μας σε αυτή με επιχειρήματα και προτάσεις οφείλει να είναι ουσιαστική. Επιθυμούμε να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος. Η αυτοδιοίκηση αυτή την στιγμή θα έπρεπε να συζητά για τους πόρους και τις αρμοδιότητες και όχι για τον εκλογικό νόμο.
Σεβόμενοι τον θεσμό και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε εκλεγεί θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης και θα διεκδικούμε την συμμετοχή μας σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες για την προκοπή και το κοινό καλό του τόπου μας, των Κοινοτήτων μας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΔΥΝΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα