Υπενθυμίζουμε ότι πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με παρέμβαση του στην «Καθημερινή», μόλις λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές με την Τουρκία, στην ουσία, έβαλε τη δική του γραμμή στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, «αδειάζοντας» τις κυβερνητικές κινήσεις.
Διαφοροποιήθηκε ηχηρά και δήλωσε πως «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις». Παράλληλα, δήλωσε την αντίθεση του στην προσφυγή στη Χάγη, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».
Για τους γνωρίζοντας τα της Νέας Δημοκρατίας η διαφοροποίηση Σαμαρά δεν έγινε ξαφνικά και, σίγουρα, δεν είναι μια καινούργια κατάσταση.
Από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Κρατάει χρόνια και χρόνια, άλλωστε, η «βεντέτα» της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Μπορεί να έχουν περάσει τρεις δεκαετίες αλλά αυτά δεν ξεχνιούνται στη ΝΔ, ειδικά, δε, όταν δεν είναι τα μοναδικά επεισόδια της «βεντέτας».
Ο Σαμαράς, από αγαπημένο παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έγινε αυτός που του χρέωσε πως τον έριξε από την κυβέρνηση.
Για τα γεγονότα ο καθένας έχει την εκδοχή του. Ο Σαμαράς πιστεύει ότι έκανε το «χρέος» του στο «Μακεδονικό», τότε. Ο Κ. Μητσοτάκης, υποστήριζε για χρόνια πως κακώς τον επέλεξε ως υπουργό Εξωτερικών του.
Η Πολιτική Άνοιξη
Στη συνέχεια, το 1993, η ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά «έσπασε» βασικούς δεσμούς του με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά παράλληλα διατηρούσε επιρροή σε αυτό που στο κυβερνητικό κόμμα λένε «παράταξη».
Έτσι, μια δεκαετία μετά και με τη διάλυση της Πολιτικής Άνοιξης, ο Σαμαράς δεν επέστρεψε απλά στη ΝΔ, αλλά λίγα χρόνια αργότερα έγινε και πρόεδρος της. Από την επιστροφή μέχρι την προεδρία του κόμματος ο πολιτικός από τη Μεσσηνία έγινε ευρωβουλευτής, βουλευτής και υπουργός.
Η κόντρα με τη Ντόρα για το κόμμα
Ένα ακόμα ραντεβού με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν το επόμενο επεισόδια της «βεντέτας». Ο Σαμαράς, στο τέλος του 2009, διεκδίκησε και κέρδισε την προεδρία της ΝΔ από την Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφή του σημερινού πρωθυπουργού. Η κόντρα συνεχίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε εκτός ΝΔ (ιδρύοντας το κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία) , για να επιστρέψει κι αυτή αργότερα, το 2012.
Ο Σαμαράς πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία (μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) σχημάτισαν κυβέρνηση. Νέα επεισόδια στις σχέσεις Σαμαρά με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη παρόλο που είχε επιστρέψει στη ΝΔ δεν ήταν πλέον ο κύριος αντίπαλος. Είχε αρχίσει να φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικούσε κάτι παραπάνω από υπουργικές θέσεις.
Η εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη και οι «σαμαρικοί»
Μετά την παρένθεση Μεϊμαράκη στην προεδρία της ΝΔ ήρθε η προεδρία στη ΝΔ για τον σημερινό πρωθυπουργό. Παρόλο που ο Αντώνης Σαμαράς φάνηκε να «αποστρατεύεται» μόνο έτσι δεν ήταν, λένε οι καλά πληροφορημένοι και όχι μόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ με τη στήριξη του Αδ. Γεωργιάδη και γενικά εκείνων που εντάσσονται στη λεγόμενη «σαμαρική» πτέρυγα.
Σε «γραμμή» Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η ιστορία έχει και συνέχεια. Στο «Μακεδονικό» και τη Συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ εφάρμοσε επί της ουσίας τη «σκληρή» «γραμμή» Σαμαρά, συμμετέχοντας μέχρι και στα λεγόμενα συλλαλητήρια των «Μακεδονομάχων». Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, τότε διαφοροποιήθηκε σαφώς μεν, χωρίς να συγκρουστεί, δε.
Ήταν άλλωστε και υπουργός Εξωτερικών του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όταν η ΝΔ δεν είχε την ίδια «γραμμή» σε σχέση με το «Μακεδονικό».
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και… η Σακελλαροπούλου
Ο νέος γύρος της «βεντέτας» ήρθε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, όταν δέχτηκε τη συμφωνία των Πρεσπών, ως δεδομένο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Ένα από τα τελευταία επεισόδια ήρθε με την προεδρία της Δημοκρατίας, όταν – όπως λένε οι γνωρίζοντες – ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να προταθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Και η «βεντέτα» συνεχίζεται
Επιπλέον, σε πολλά θέματα, η «σαμαρική» πτέρυγα προσπάθησε και προσπαθεί να έχει τη δική της ατζέντα (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό κ.α).
Και κάπως έτσι, με πολλά άλλα γνωστά και «άγνωστα» επεισόδια φτάσαμε στην πρόσφατη τοποθέτηση Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά.
Ορισμένοι λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «υποχρεωμένος» να δέχεται τις παρεμβάσεις Σαμαρά, αφού ο τελευταίος ελέγχει μεγάλο μέρος του κόμματος. Άλλοι, που υποστηρίζουν περισσότερο τον πρωθυπουργό, θεωρούν ότι το πράγμα πια έχει ξεφύγει και ο Μητσοτάκης κάτι πρέπει να κάνει.
Ένα είναι σίγουρο πάντως: Η «βεντέτα» της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά κρατά ακόμα… aftodioikisi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα