Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων έως το 2026


Σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι επενδύσεις που γίνονται στα ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει στον έλεγχό τους θα ενισχύσουν τις αξίες στην κτηματαγορά 
Σε πλειστηριασμό ή πώληση μέσω συναινετικών λύσεων με τους οφειλέτες θα βγουν 250.000 ακίνητα την προσεχή πενταετία. Αυτό εκτίμησε ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας χθες στο διαδικτυακό συνέδριο FinForum, σημειώνοντας ότι, μετά τις εκτεταμένες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων από τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι 1 εκατ. ακίνητα που συνδέονται με κόκκινα δάνεια έχουν περάσει στον έλεγχο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Τα ακίνητα αυτά τα διαχειρίζονται σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες εταιρείες και με βάση τις εκτιμήσεις, το 20%-25% αυτών θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, η εξειδίκευση των servicers στη διαχείριση των κόκκινων δανείων δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν στους οφειλέτες καλύτερες λύσεις ρύθμισης, που θα λαμβάνουν υπόψη την αξία και την εμπορευσιμότητα του ακινήτου. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις με στόχο την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, δίνοντας ώθηση στην αγορά του real estate. Αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της doValue, θα βοηθήσει στην άνοδο των αξιών, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για υποχώρηση των τιμών λόγω της μαζικής διάθεσης ακινήτων στην αγορά. Ο κ. Καλαντώνης χαρακτήρισε λάθος το μέτρο αναστολής των πλειστηριασμών που, όπως είπε, εφαρμόζεται οριζόντια μόνο στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία και αυτό παρά το γεγονός ότι «οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ασύμμετρες και δεν επιφέρουν τα ίδια δυσμενή αποτελέσματα σε όλες τις επιχειρήσεις ή τους οφειλέτες». Ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal Θοδωρής Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «οι servicers έχουν ξεκάθαρη στρατηγική σε σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις σε όρους αγοράς και προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες του δανειολήπτη».
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, μιλώντας από την πλευρά της Intrum Hellas, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Γεωργακόπουλος εξήγησε ότι αντανακλούν το ευρύτερο πρόβλημα έλλειψης ανταγωνιστικότητας αυτών των επιχειρήσεων.
Οπως εκτίμησε, η εμπλοκή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων και των servicers στη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό με θετικές εξελίξεις, όπως είναι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, θα συμβάλει στη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος και να αυξήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές για την εξεύρεση κεφαλαίων.
Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την εξυγίανση των επιχειρήσεων, σημείωσε η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής, και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου, καθώς ενοποιεί όλες τις διαδικασίες σε ένα κοινό πλαίσιο. Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση υπογράμμισε, αλλά με δεδομένο ότι η υλοποίησή του απαιτεί σημαντική τεχνική υποδομή, «η επιτυχία του θα κριθεί στην εφαρμογή».  kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα