Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κλιμακώσει τις επόμενες μέρες την πίεση προς το πιστωτικό σύστημα για ενίσχυση της ροής χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, 300.000 μικρομεσαίες Επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς διαθέτουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει στα τραπεζικά επιτελεία για το πιστοληπτικό «προφίλ» των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το σύνολο τους υπολογίζεται σε 800.000 ΑΦΜ. Ωστόσο επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, τα μισά περίπου αφορούν σε αυτοαπασχολούμενους και άρα δεν αποτελούν μέρος του εν δυνάμει επιχειρείν με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να υπολογίζεται τελικά στις 400.000.
Με δεδομένο ωστόσο ότι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούνται αξιόχρεες δεν ξεπερνάει τις 100.000, το χρηματοδοτικό κενό φαίνεται να αγγίζει 300.000 επιχειρήσεις που είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού, είτε γιατί οι ίδιες δεν απευθύνονται στις τράπεζες είτε γιατί η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων παραμένει για αυτές κλειστή.
Όπως άλλωστε έχει γράψει το news247.gr τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των τραπεζών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, το 60% των αιτήσεων για δάνεια που απορρίπτουν οι τράπεζες οφείλεται στη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων.
Με βάση τα στοιχεία από τις τράπεζες, το 14% των αιτήσεων απορρίπτεται είτε γιατί έχει ζημιογόνες χρήσεις είτε γιατί ο κύκλος εργασιών του δεν δικαιολογεί το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ στο 16% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που απορρίπτεται γιατί το επιχειρηματικό σχέδιο κρίνεται μη βιώσιμο.
Γιατί τα γκισέ είναι κλειστά
Πάντως πάρα τις «αισιόδοξες» εκτιμήσεις των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας με δεκάδες δις. ευρώ τους επόμενους μήνες, τα επίσημα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την συγκεκριμένη τάση καθώς μόλις ένα μικρό μέρος από τη φθηνή ρευστότητα των 44,6 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο αλλά και των 14 δις. ευρώ νέων καταθέσεων, κατευθύνεται προς την πραγματική οικονομία.
Μάλιστα η πλευρά των τραπεζών παραθέτει όμως αρκετές αιτίες που παρεμποδίσουν την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα:
Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που είτε έχουν δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία», είτε οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο
Παρά την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί, ο υψηλός όγκος των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να απασχολεί τις ελληνικές τράπεζες
Ο βαθμός μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλός καθώς συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από υψηλό κατακερματισμό και χαμηλή παραγωγικότητα,
Αρκετές εγγενείς αιτίες που δεν ευνοούν τη διάχυση του επιχειρηματικού ρίσκου,
Δάνεια μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το ένα τρίτο της τραπεζικής χρηματοδότησης μονοπωλούν 680 μεγάλες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Με βάση τα στοιχεία στα τέλη του 2020 οι επιχειρήσεις αυτές είχαν υπόλοιπο δανείων στις τράπεζες ύψους 24,4 δισ. ευρώ, έναντι 59,8 χιλιάδων περίπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υπόλοιπο χρηματοδότησης 41,4 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή του υπολοίπου της τραπεζικής χρηματοδότησης ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, το υψηλότερο υπόλοιπο τραπεζικών δανείων καταγράφεται στον τομέα της βιομηχανίας με χρηματοδοτήσεις ύψους 16 δισ. προς 10,6 χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως των κλάδων της βιομηχανίας τροφίμων και της παραγωγής και διύλισης πετρελαίου.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας οικονομικής δραστηριότητας της εγχώριας οικονομίας ως προς το υπόλοιπο χρηματοδότησης είναι το εμπόριο με δάνεια 14,9 δισ. ευώ ενώ ο τρίτος σημαντικότερος τομέας, βάσει του υπολοίπου τραπεζικής χρηματοδότησης, είναι ο τουρισμός με δάνεια 8,4 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΤτΕ για την τραπεζική χρηματοδότηση ανά μέγεθος επιχείρησης δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις επιταχύνθηκε το α΄ τετράμηνο του 2021 σε 10,8% κατά μέσο όρο από 9,9% το 2020, όταν ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε σε 7,4% το α΄ τετράμηνο του 2021 από 1,9% το 2020.
Και το τετράμηνο του 2021 οι τράπεζες συνέχισαν, όπως και το 2020, να κατευθύνουν μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις ΜμΕ, οι οποίες συνδέονται με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. Η διαφορά όμως μειώθηκε το εν λόγω τετράμηνο σε σύγκριση με το 2020, ως αποτέλεσμα της επίδρασης των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα κεφάλαια των οποίων κατευθύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα