Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

«Παγώνουν» οι ρυθμισμένες δόσεις Ιουνίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις


Την παράταση της προθεσμίας καταβολής της δόσης Ιουνίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους προβλέπουν δύο αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.

Και για τις δύο κατηγορίες η δόση θα πρέπει να καταβληθεί μετά την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης.
Συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Ιουνίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα για τις επιχειρήσεις που έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20-3-2020 μεταξύ αυτών που ορίζει η σχετική απόφαση.
Ακόμα παράταση στην προθεσμία καταβολής της δόσης του Ιουνίου δικαιούνται και οι επιχειρήσεις που έχουν ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-3-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους τους ίδιους ΚΑΔ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-3-2020.
Η δόση του Ιουνίου «παγώνει» και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να την καταβάλλουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος της ρύθμισης τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.
Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται:
α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης,
β) τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,
δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επι- χειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου.
Εργαζόμενοι
Για τους εργαζόμενους προβλέπεται ότι παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Ιουνίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 από αυτούς που αναφέρει η απόφαση.
Παράταση στην προθεσμία καταβολής της δόσης του Ιουνίου δικαιούνται και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-3-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους τους ίδιους ΚΑΔ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-3-2020 και η σύμβαση εργασίας τους είναι σε αναστολή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η δόση Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος της υφιστάμενης ρύθμισης.
2. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης εξαιρούνται οι εργαζόμενοι:
α) στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
β) στα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
γ) στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. -κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμε- νες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους,
δ) στις εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) στις επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα