Αυτό είπε στην έκθεση “DEFEA 2021” που μαζί με τον εκπρόσωπο της Elbit και την εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ παρουσίασαν το επενδυτικό σχέδιο. Η στρατηγικής σημασίας επένδυση αποτελεί αρχή σύσφιγξης σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, που στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί και σε διάφορους άλλους τομείς.
Πολύ σημαντική για την ισραηλινή εταιρεία Elbit και για την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι η συνεργασία με την Ελλάδα και η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ.
Αυτό τόνισαν ο Ραν Κριλ εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elbit σε δήλωσή του και η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ σε χαιρετισμό της την Τετάρτη, στη Διεθνή Εκθεση Αμυνας και Ασφάλειας “DEFEA 2021”, στο εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo” στα Σπάτα, όπου παρουσιάστηκε το επενδυτικό σχέδιο της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems Ltd για το Διεθνές Κέντρο Πτήσεων της Καλαμάτας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού ανέφερε ότι το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης θα έχει ωφέλεια για την τοπική κοινωνία και οικονομία, είπε πως έγινε σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας της Καλαμάτας κι εκτίμησε πως πιθανότατα θα προσελκύσει και Ικάρους από άλλες Πολεμικές Αεροπορίες ξένων χωρών, κάνοντας την Καλαμάτα πόλο έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης.
Αναλυτικά, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elbit Ραν Κριλ δήλωσε: “Είμαστε η Elbit, ισραηλινή εταιρεία αμυντικών συστημάτων, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα εγκαίνια του διεθνούς αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα, με μια μικρή εκδήλωση μέσα στα επόμενα λεπτά. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Elbit Systems, για το Ισραήλ, η εξαιρετική στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας μου. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μας αξιοποίησαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν ένα σημαντικό έργο στην Καλαμάτα, με τη συνεργασία των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, επ’ ωφελεία των δύο χωρών μας. Εχουμε πολλά όνειρα για το πρόγραμμα αυτό, που είναι ένα μόνο από τα προγράμματα που υλοποιούμε στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό. Σχεδιάζουμε να εμβαθύνουμε την παρουσία μας και τις σχέσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση, με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, με την ελληνική βιομηχανία. Σχεδιάζουμε να παράσχουμε την τεχνογνωσία και την τεχνολογία, ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού με την ελληνική βιομηχανία και με Ελληνες τεχνικούς, την αμυντική λύση της επόμενης γενιάς προς όφελος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων”.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας του Ισραήλ, σε χαιρετισμό της σημείωσε: “Εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Αμυνας και της κυβέρνησης του Ισραήλ, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας όσον αφορά στην επιλογή εκ μέρους σας της ισραηλινής εταιρείας για αυτό το μακροπρόθεσμο στρατηγικό πρότζεκτ, που αποτελεί ένα μόνο από τα συστατικά των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αποτελεί μια νέα φιλία που θα εξελιχθεί όλο και περισσότερο, καθώς στην Ελλάδα διακρίνουμε έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική αυτή έκθεση. Θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε εδώ ξανά και ξανά, καθώς έχουμε πολύ καλή συνεργασία, ενώ θα θέλαμε να συγχαρούμε επίσης και την ελληνική βιομηχανία, η οποία αποτελεί μέρος της κοινής συνεργασίας μας”.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, παρατήρησε: “Είναι μια συμφωνία διάρκειας 22 ετών με την Elbit που θα γίνει και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη 2ετία. Για αυτό και τα 22 χρόνια, ώστε τα 20 επόμενα να έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση. Μια μεγάλη επένδυση στην Καλαμάτα, στην Αεροπορική Βάση εκεί, στα επίγεια συστήματα εκπαίδευσης, στα εναέρια μέσα εκπαίδευσης με αναβάθμιση 25 ελικοφόρων εκπαιδευτικών και πρόσθεση 10 ακόμα από τα καινούργια αεριωθούμενα εκπαιδευτικά που θα έρθουν στα επόμενα 2 χρόνια. Προσφορά συγκεκριμένων επιπλέον ωρών εκπαίδευσης στον αέρα και φυσικά στο έδαφος, με εκπαίδευση σε υπολογιστές, σε προσομοιωτές. Ο,τι καλύτερο και πιο υπερσύγχρονο υπάρχει στην εκπαίδευση ενός ιπταμένου και όλο αυτό νομίζω θα μεταμορφώσει προς το καλύτερο την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία ήδη είναι εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων, αλλά αυτές οι δυνατότητες μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες. Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια είχαμε μείνει πίσω στο εκπαιδευτικό αντικείμενο, διότι απλούστατα δεν προσφέρονταν αρκετές ώρες, διότι απλούστατα ο εξοπλισμός δεν ήταν επαρκής. Αυτό καλύπτεται χάρις στη στρατηγική συνεργασία με την Elbit και νομίζω ότι αυτό εκτός από την προφανή ωφέλεια για την Πολεμική μας Αεροπορία, μια επένδυση στο μέλλον στους ανθρώπους της, στους επόμενους πιλότους, θα είναι και μια προφανής ωφέλεια για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Ολο αυτό έγινε σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας της Καλαμάτας.
Η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας βλέπει την προοπτική, βλέπει πως δύο από τις καλύτερες -αν όχι οι καλύτερες- Πολεμικές Αεροπορίες στον κόσμο έρχονται και συνεργάζονται σε στρατηγική μας βάση με μια μεγάλη επένδυση και πως αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο γρήγορα θα εξελιχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο ικανό να προσελκύσει και να ικανοποιήσει απόλυτα όχι μόνο τους Ελληνες Ικάρους, τους Ικάρους της ισραηλινής Αεροπορίας, αλλά πιθανότατα και Ικάρους από άλλες Πολεμικές Αεροπορίες ξένων χωρών, κάνοντας την Καλαμάτα πόλο έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης. Συγχαρητήρια στην Elbit, χαιρόμαστε που είναι οι στρατηγικοί μας εταίροι, χαιρόμαστε με τη μεγάλη και επεκτεινόμενη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και εύχομαι αυτό το έργο το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και είναι μπροστά από το σχέδιο, να εξελιχθεί στη στρατηγική επένδυση στο μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την εθνική μας ασφάλεια. Συγχαρητήρια, προσβλέπουμε το επόμενο διάστημα να επισκεφθούμε άλλη μια φορά την Καλαμάτα, για να δούμε από κοντά όλα τα καλά που γίνονται εκεί”.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς δήλωσε: “Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνηση του Ισραήλ. Ενα πρότζεκτ που θα κοστίσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας και θα προσδώσει τεράστια υπεραξία στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κυρίως στην ελληνική Αεροπορία με την εκπαίδευση των πιλότων μας σε νέα συστήματα και νέες τεχνολογίες. Σήμερα είναι η ευκαιρία να ενημερωθούμε από τα ίδια τα στελέχη της Elbit για τα τεχνικά ζητήματα και κυρίως να εστιάσουμε σε κάποιες βασικές ανάγκες που έχουμε εμείς ως περιοχή, που έχουν να κάνουν με την ομαλή συνύπαρξη του πολιτικού αεροδρομίου με το στρατιωτικό και τη διασφάλιση όλων αυτών των ζητημάτων που προκύπτουν από τη συνεργασία μας. Καθώς και με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με καινούργιας τεχνολογίας αεροπλάνα και μέσα και κυρίως την προβολή της Καλαμάτας και του νομού σε μια παγκόσμια κλίμακα, σε μια βάση που μέχρι τώρα δεν είχαμε. Μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε από αυτή τη συνεργασία και ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί πάρα πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα”.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε: “Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την πατρίδα μας, για την Πολεμική Αεροπορία μας, καθώς παρουσιάστηκε επίσημα το πλάνο της επένδυσης που αφορά το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα. Είναι σημαντικό, καθώς μέσα από τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ δίνεται η δυνατότητα στους Ελληνες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας μας να λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Εμείς ως Καλαματιανοί είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων θα λειτουργήσει στην πόλη μας, κάτι που ενισχύει και αναβαθμίζει την 120 ΠΕΑ. Αναφερόμαστε σε μία τεράστια επένδυση, που πέραν των οικονομικών στοιχείων ενισχύει την προβολή της Καλαμάτας σε όλο τον κόσμο. Κλείνω εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του πτητικού έργου θα επιφέρει εξελίξεις σε ό,τι αφορά και την αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου, με την προσθήκη, μεταξύ άλλων, νέου εξελιγμένου ραντάρ εδάφους”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα