Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία τα πρωτοβρόχια, καθώς η ανομβρία και η ξηρασία απειλούν τη φετινή σοδειά.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr: "Ευεργετικό ως προς την αντιμετώπιση του δάκου, τουλάχιστον για το τρέχον διάστημα, όχι όμως και για την παραγωγή και τις φροντίδες που πρέπει να καταβάλουν οι ελαιοκαλλιεργητές, φαίνεται ότι ήταν το έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη βδομάδα. Με το θερμόμετρο να παραμένει υψηλά σε αρκετές περιοχές, οι υπεύθυνοι του προγράμματος δακοκτονίας αναμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσουν τους δολωματικούς ψεκασμούς, αφού η μάχη δεν έχει ακόμη λήξει. Το φαινόμενο, όμως, στρέσαρε υδατικά τους ελαιώνες, ιδίως τους ξερικούς, ενώ δεν λείπει κατά περιπτώσεις και η αφυδάτωση του καρπού, κάτι που, όπως εκτιμάται, μπορεί να αντιστραφεί με τα πρωτοβρόχια.
Η ζέστη στην Κρήτη αντικατέστησε έναν ψεκασμό
«Ο καύσωνας έχει επηρεάσει τα στάδια του εντόμου, τα οποία βρίσκονται μες στον καρπό», εξήγησε από τη ΔΑΟΚ Ηρακλείου ο Εμμανουήλ Φιλίππου, διευθυντής δακοκτονίας, διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά τα ενήλικα έντομα που κυκλοφορούν υπήρξε κάποια έμμεση επίδραση, όμως δάκος υπάρχει και είναι αρκετός ακόμη. «Έχει βοηθήσει πολύ γιατί έχει θανατώσει τα στάδια εντός του καρπού, οπότε ξεκινάμε πια πάλι με καλές προϋποθέσεις», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι οι επόμενες αλλαγές θα δείξουν και την επίδραση που είχαν οι δύο -κατά μέσο όρο- ψεκασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο Ηράκλειο.
Ο καύσωνας λειτούργησε σαν ένας πολύ καλός ψεκασμός, ανέφερε η Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων.
Μετά τον καύσωνα εντοπίζονται μειωμένοι πληθυσμοί στις παγίδες και όσοι βρίσκονται σε αυτές είναι πιο πιθανό να αναζήτησαν δροσιά παρά να αποτελούν αντικειμενική ένδειξη δάκου, ενώ και στον καρπό μετά από εξέταση βρίσκονται νεκρά τα έντομα στο πρώτο και δεύτερο στάδιο, εξήγησε. Με αυτά τα δεδομένα, ο επόμενος, τρίτος κατά σειρά, ψεκασμός για την περιοχή υπολογίζεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΕΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ
Σε ό,τι αφορά την ίδια την καλλιέργεια, με βάση την έως τώρα εικόνα, υπάρχει κάποια αφυδάτωση του καρπού κυρίως στην Τσουνάτη σε χαμηλές παραθαλάσσιες περιοχές, όχι όμως τόσο έντονη σε υψηλότερα σημεία για την περιοχή των Χανίων. Ωστόσο, η ίδια αισιοδοξεί ότι η κατάσταση θα επανέλθει, εάν υπάρξει κάποια «σωτήρια βροχή» τον Σεπτέμβρη. Όπου οι ελιές δεν ποτίζονται, σίγουρα υπάρχει ένα υδατικό στρες, ανέφερε από πλευράς του ο κ. Φιλίππου, συμπληρώνοντας όμως ότι προς ώρας δεν έχει αναφερθεί κάποια εκτεταμένη κατάσταση.
ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ
Ως δεύτερη χρονιά ανομβρίας χαρακτηρίζεται από στελέχη της ΔΑΟΚ Λακωνίας η τρέχουσα για την περιοχή, που με τη μέχρι τώρα εικόνα αναμένει μεσαίες ποσότητες, αφού η έλλειψη νερού δείχνει να έχει αποσυντονίσει τα δέντρα από το φυσιολογικό τους. Οι τελευταίες υψηλές θερμοκρασίες άφησαν τα δέντρα κάπως ταλαιπωρημένα με κάποια καθήλωση στο μέγεθος του καρπού, ενώ στα ποτιστικά καλύτερη είναι η εικόνα των δέντρων όχι όμως του καρπού πάνω σε αυτά, εξηγεί ένας από τους επόπτες δακοκτονίας στον νομό, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση θα κριθεί από το αν υπάρξουν βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα. Πάντως, σε ό,τι αφορά τον δάκο, ο καύσωνας λειτούργησε και εδώ κατασταλτικά, σε συνδυασμό βέβαια και με τον ψεκασμό που προηγήθηκε.
ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα του τελευταίου καύσωνα και στην Αργολίδα, σε ό,τι αφορά τον δάκο, όπου όμως οι φετινές κλιματικές συνθήκες φέρνουν σημαντική μείωση στην παραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΑΟΚ, η κατάσταση για τα ξερικά δέντρα επιδεινώθηκε με τον υδράργυρο στα ύψη, προκαλώντας ανησυχία για το τι θα μπορέσουν να δώσουν τα επόμενα χρόνια, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπα με συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς τον Μάιο.
ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΥΡΩΣΤΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ
Μεγάλο πρόβλημα από λειψυδρία και ξηρασία παράλληλα με τις υψηλές θερμοκρασίες αναφέρεται και από τη Μεσσηνία -πιο έντονα κατά τη φετινή χρονιά-, με τους παραγωγούς να δίνουν αγώνα για να ποτίσουν και να κρατήσουν τα δέντρα ζωντανά και εύρωστα. Όμως ο τελευταίος καύσωνας φαίνεται ότι τα ταλαιπώρησε κι άλλο, τόσο που σε ορισμένα σημεία καταγράφεται κιτρίνισμα σε φύλλα και αλλαγή χρώματος.
Χωρίς να έχει κατασταλάξει πλήρως η εικόνα, η παραγωγή για την περιοχή εκτιμάται προς τη μέση. Σε ό,τι αφορά τον δάκο, παρατηρείται μια πτώση στους πληθυσμούς από τον τελευταίο καύσωνα, όμως η πορεία του εντόμου χαρακτηρίζεται περίεργη φέτος, αφού μπορεί να μην εμφανίστηκε τόσο σε κλασικές περιοχές και αντίθετα να έδωσε το «παρών» σε άλλες, παρουσιάζοντας τάσεις μετακίνησης, εξηγεί ο Ανδρέας Κρασσακόπουλος, εκ των υπευθύνων του προγράμματος δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.
«Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και συνεχίστηκε κανονικά μέχρι τις μέρες του καύσωνα που διακόψαμε και τώρα δειλά-δειλά συνεχίζουμε», συμπλήρωσε, για να ολοκληρώσουν τον πρώτο ψεκασμό και κάποιες περιοχές που έμειναν σε εκκρεμότητα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα