Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Βολές Δριμή για σύμβαση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας


«Μην υπογράψεις Μπάμπη (σίκουελ-sequel…)» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Δριμής δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας στο Δήμο Τριφυλίας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Τριφυλίας.
Τονίζει πως επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα η απόφαση και να μην υπογραφεί η σύμβαση «περιβαλλοντικής μελέτης για τη λειτουργία της υφιστάμενης στερούμενης ΑΕΠΟ ΕΕΛ της Δ.Κ. Φιλιατρών και ομοίως περιβαλλοντική μελέτη της ΕΕΛ της Τ.Κ. Κοπανακίου» με το ποσό των 24.450 ευρώ, που όπως υποστηρίζει είναι υπερτιμολογημένη.
Αναλυτικά ο κ. Δριμής αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Τριφυλίας με απόφασή του (136/2021, ΑΔΑ: 9ΤΛΩ465ΘΠ4-ΩΜΟ) ανέθεσε τη σύνταξη “περιβαλλοντικής μελέτης για τη λειτουργία της υφιστάμενης στερούμενης ΑΕΠΟ ΕΕΛ της Δ.Κ. Φιλιατρών και ομοίως περιβαλλοντική μελέτη της ΕΕΛ της Τ.Κ. Κοπανακίου” με το ποσό των 24.450 ευρώ! Προφανώς κάτι διαφεύγει από το Δ.Σ., τον πρόεδρο και την αναπληρώτρια διευθύντρια της ΔΕΥΑΤ. Τους συμβουλεύω να μελετήσουν καλύτερα το αρχείο τους. Για τη μονάδα του Κοπανακίου έχουν συνταχθεί και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι με την 3167/24-7-2008 απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το ίδιο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και για τη μονάδα της Κυπαρισσίας. Για τη μονάδα των Φιλιατρών δεν έχει κινηθεί καν η διαδικασία σύνταξης φακέλου, για την υποβολή και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, από όσο γνωρίζω.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Για το Κοπανάκι και την Κυπαρισσία απαιτείται μόνο η υποβολή φακέλου για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μονάδων, καθώς η επταετής τους διάρκεια έληξε το 2015-16 και πρέπει να ανανεωθούν. Για τα Φιλιατρά αντίθετα απαιτείται η εξυπαρχής σύνταξη φακέλου για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που δεν υπήρχαν. Όπως είναι αυτονόητο πρόκειται για διαφορετικές εργασίες, που απαιτούν διαφορετικούς χρόνους και έχουν διαφορετικό κόστος. Σε ό,τι αφορά το Κοπανάκι και την Κυπαρισσία οι υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας μπορούν να συντάξουν τους φακέλους για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων. Εάν όμως η διοίκηση της ΔΕΥΑΤ θέλει να αναθέσει τις δύο εργασίες, τότε η συνολική ανάθεση σε ιδιώτη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και για τις δύο μονάδες. Σε ό,τι αφορά τα Φιλιατρά, εάν αδυνατούν οι υπηρεσίες να συντάξουν φάκελο για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, η ανάθεση σε ιδιώτη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.
Η διαπίστωση είναι προφανής και τα ερωτήματα εύλογα: Οι προηγούμενοι δεν φρόντισαν για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα Φιλιατρά, ούτε για την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων για Κοπανάκι και Κυπαρισσία, αν και στο σημερινό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ διαπρέπουν «αστέρες» του προηγούμενου συμβουλίου. Κρίθηκαν στις εκλογές και γι’ αυτά. Εσείς, όμως, δύο χρόνια τώρα τι ακριβώς κάνατε για τα παραπάνω; Και γιατί αφήσατε έξω από την παρούσα ανάθεση την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας της Κυπαρισσίας;
Δεν γνωρίζετε ότι έχουν λήξει; Δεν σας ενδιαφέρει η Κυπαρισσία; Ή μήπως σκοπεύετε να προβείτε σε νέα ανάθεση αργότερα; Επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα η απόφαση και να μην υπογραφεί η σχετική σύμβαση, που κατά τη γνώμη μας είναι υπερτιμολογημένη. Να υπάρξει νέα ανάθεση, εάν και εφόσον οι υπηρεσίες αδυνατούν τόσο για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων σε Κοπανάκι και Κυπαρισσία, όσο και για την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα Φιλιατρά, με τα χρηματικά ποσά που προανέφερα. Η άλογη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος δεν συνάδει με χρηστή διοίκηση. Ας γνωρίζουμε, τέλος, πώς μερικές φορές λειτουργούν και οι θεσμοί. Καλό είναι γι’ αυτές τις μερικές φορές να προσέχουμε!
Υ.Γ. Δεν πρόκειται για ΕΕΛ Κοπανακίου, αλλά για μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του τ. Δήμου Αετού, που οι συνεργάτες μου και εγώ ως δήμαρχος είχαμε την τιμή να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, ως το πρώτο δημοτικό έργο του Νομού Μεσσηνίας (4976/11-10-2010 πράξη ένταξης)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα