Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Απογοητευμένοι οι σταφιδοπαραγωγοί από την κατάρρευση της τιμής


Απογοητευμένοι είναι οι σταφιδοπαραγωγοί που παραδίδουν το προϊόν τους στην Ενωση Μεσσηνίας, από το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχει τιμή και δεν έχει δοθεί λύση για τις ποσότητες της περσινής παραγωγής που παρέμειναν αδιάθετες.
Δηλώνουν ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική τιμή, θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, θα ξεκωλώσουν τις σταφίδες.
Στο χώρο παράδοσης - παραλαβής της σταφίδας στη Μεσσήνη, στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ:
Ο παραγωγός Γιώργος Σχοινάς από την Αμφιθέα μας είπε για τη φετινή παραγωγή ότι “άλλες σταφίδες είναι καλές, άλλες όχι. Στα υψώματα επηρεάστηκαν από τον καύσωνα” – και σημείωσε με απογοήτευση: “Παραδίνουμε ένα προϊόν, έχουμε δουλέψει ένα χρόνο και δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε και αν θα πάρουμε στο τέλος. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να παράγεις και να μην ξέρεις πόσο θα πουλήσεις ή να μην κανονίζεις εσύ την τιμή, να την κανονίζουν άλλοι”. Παρατήρησε ξεκάθαρα ότι “εγώ θα την ξεκωλώσω φέτος ή θα την παρατήσω, αν η τιμή δεν είναι ικανοποιητική. Εχω 17 στρέμματα, θα τα παρατήσω, δεν με συμφέρει”.
Ο παραγωγός Πέτρος Καρούτζος από την Ανάληψη ανέφερε πως “καλή φαίνεται η σταφίδα, γιατί εμείς δεν είχαμε ψηλώματα για να έχουμε πολύ πρόβλημα από τη ζέστη”. Για την αβεβαιότητα της τιμής επεσήμανε ότι “θα δούμε τι θα γίνει, αν κάνουν απόσυρση, αλλιώς τι να κάνουμε. Θα βάλουμε ελιές, θα δούμε, κάτι άλλο θα κάνουμε”. Δήλωσε ότι “η σταφίδα πρέπει να παραμείνει. 1,60 ευρώ το κιλό είναι καλή τιμή”.
Ο προϊστάμενος για την παραλαβή Αντώνης Νικολόπουλος μας ενημέρωσε πως “η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αρκετά, λόγω και της ξηρασίας. Οι σταφίδες όπου διατηρήθηκαν, είναι καλές”.
Για την τιμή και την ανάγκη λύσης του προβλήματος με τα περσινά αποθέματα παρατήρησε ότι “εμείς παραλαμβάνουμε, εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και ευελπιστούμε στη δέσμευση του υπουργού να κάνει απόσυρση στα περσινά αποθέματα να διαθέσει τη σταφίδα σε κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για να μπορέσει να στηριχθεί το προϊόν”.
Τέλος, σημείωσε ότι “αν δεν στηριχθεί, θα είναι αρκετά δύσκολα για την καλλιέργεια της σταφίδας. Η τιμή πρέπει να είναι πάνω από 1,5 ευρώ, 1,60 - 1,70 ίσως με εκκαθάριση. Είναι ένα καλό προϊόν και πρέπει να διατηρηθεί. Είναι ένα πολύ καλό εισόδημα που δίνει μια ανάσα ζωής στους αγρότες”.     Γ.Σ.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα