Ηύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κυρίως στους φοιτητές προκαλεί την ανησυχία των καθηγητών σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Η πανεπιστημιακοί καθηγητές έστειλαν μάλιστα νέα επιστολή στους υπουργούς Παιδείας και Υγείας καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, ζητώντας να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη. Επίσης, να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων.
Ο συνωστισμός που παρατηρείται στις αίθουσες διδασκαλίας προβληματίζει τους καθηγητές διότι όπως τονίζουν δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα ή έχουν επιβαρυμένη υγεία.
Η επιστολή των καθηγητών των ΑΕΙ
Οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) στην επιστολή που έστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς μεταξύ άλλων τονίζουν: Πριν τρεις εβδομάδες η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ (συνεδρίαση 1-10-2021) υποδέχθηκε θετικά την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια και υποστήριξε τον εμβολιασμό ως το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας. Εκφράσαμε όμως την έντονη ανησυχία που επικρατεί για τους όρους που οριζόντια επιβάλλονται («υποχρεωτικά δια ζώσης διδασκαλία και με τη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών»), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες των ΑΕΙ και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, καθώς και χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα. Σήμερα, μία ή δύο κατά περίπτωση εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα πανεπιστήμια με αθρόα προσέλευση των φοιτητών, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας ούτε και οι όροι της ΚΥΑ (B’ 4406/24.09.2021).
Πλημμελείς έλεγχοι, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκής καθαρισμός και αερισμός, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός, που στατιστικά αυξάνει την προστασία και περιορίζει τη διασπορά της νόσου, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται με ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας. Διακυβεύεται όχι μόνο η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και η προσωπική υγεία, ακόμη και η ίδια η ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικείων τους. Θέτουμε λοιπόν και πάλι υπόψη σας τα αιτήματα της από 1-10-2021 απόφασης της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την άμεση και επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθούν οι κανόνες για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, προκειμένου
να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη.
να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων.
Αυξάνονται τα κρούσματα στα πανεπιστήμια
Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Παν. Πατρών Πάρης Ξυπολιάς, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 4 φοιτητές/τριες του Τμήματος μας θετικοί σε COVID19. Δυο εξ αυτών στο 2ο έτος και δυο στο 3ο έτος. Σας παρακαλώ θερμά να ακολουθείτε πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο τις ώρες που βρίσκεστε στο Πανεπιστήμιο και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις σας στη πόλη. Σας ενημερώνω επίσης ότι υπάρχει ήδη δέσμευση από το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών ότι από Δευτέρα 18/10 θα πυκνώσουν σημαντικά τα δρομολόγια των λεωφορείων. Παρακαλούνται επίσης οι φοιτητές/τριες που δεν είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν συστηματικά εργαστηριακό έλεγχο (rapid test) για την νόσο, 48 ώρες πριν τη Τρίτη και 48 ώρες πριν τη Παρασκευή όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Επίσης οι φοιτητές/τριες που είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) όταν νιώσουν, έστω και ήπια, συμπτώματα (π.χ. πονόλαιμος, ήπιος βήχας, ανοσμία, αγευσία). Ο διαγνωστικός έλεγχος για τους εμβολιασμένους γίνεται δωρεάν σε δημόσιες δομές. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να καθησυχάσω τους φοιτητές/τριες που νοσούν όσον αφορά στο άγχος τους για τις απουσίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους. Οι διδάσκοντες και συνολικά το Τμήμα μας θα μεριμνήσει ώστε οι φοιτητές/τριες που νόσησαν να αναπληρώσουν τα εργαστήρια. Για το λόγο αυτό οι φοιτητές/τριες που νοσούν θα πρέπει να αποθηκεύουν το θετικό rapid test (ή PCR) και να το επιδεικνύουν σε εμένα ή τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Καθηγητή κ. Ε. Σώκο μετά την άρση της καραντίνας τους.
Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Nέο κρούσμα και στο Τμήμα Πληροφορικής: Σε 10ήμερη καραντίνα και παρακολούθηση τέθηκαν όλοι οι ανεμβολίαστοι φοιτητές του πρώτου έτους του Τμήματος Πληροφορικής, που παρακολούθησαν μάθημα της Δευτέρας στο Αριστοτέλειο. Από την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών εφαρμόστηκε άμεσα το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα περιστατικά covid εντός του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, το οποίο προβλέπει περιορισμό των συμφοιτητών που ήταν σε απόσταση λίγων μέτρων από το κρούσμα. Ωστόσο, επειδή η ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου φοιτητή κατέστη δύσκολη για τους αρμόδιους της Σχολής, δόθηκε η εντολή για 10ήμερο περιορισμό προς όλους τους ανεμβολίαστους φοιτητές του συγκεκριμένου Τμήματος. Στο ΑΠΘ έχουν εντοπιστεί και άλλα κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες , στο 1ο και 7ο εξάμηνο σπουδών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ιδρύματος υπήρξαν αντίστοιχα από 1 (συνολικά 2) επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φοιτητές που τις προηγούμενες μέρες παρευρέθηκαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μαθήματα, εκπαίδευση φοιτητών σε εργαστήρια) των εξαμήνων αυτών. Στο ίδιο ίδρυμα το Τμήμα Ψυχολογίας αριθμεί το δεύτερο του κρούσμα καθώς το πρώτο είχε εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα