Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Μπλόκο σε 63 "πειρατικές" ιστοσελίδες που μετέδιδαν παράνομα αγώνες, ταινίες και σειρές



Την άμεση διακοπή 63 πειρατικών domain names που αναμετέδιδαν παράνομα ποδοσφαιρικούς αγώνες, ταινίες, σειρές και γενικότερα τηλεοπτικό περιεχόμενο συνδρομητικών καναλιών αποφάσισε η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), έπειτα από 2 συνεδριάσεις της στα τέλη Οκτωβρίου.
Είχαν προηγηθεί προσφυγές της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων και της NOVA, στις οποίες είχαν προσκομίσει φωτογραφίες και βίντεο με τη λειτουργία των παράνομων portals. Η απόφαση της ΕΔΠΠΙ θεωρείται καίρια στην αντιμετώπιση της πειρατείας στη χώρα μας, και είναι η πρώτη μετά τις νομοθετικές αλλαγές του καλοκαιριού, περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την εντολή της ΕΔΠΠΙ, οι παράνομες ιστοσελίδες μπλοκαρίστηκαν εντός 12 ωρών!
Πως λειτουργούσαν οι "Πειρατές"
Οι διαχειριστές των παράνομων διαδικτυακών πυλών που "κατέβηκαν", προμήθευαν αποκωδικοποιητές (π.χ. android boxes) σε ενδιαφερομένους χρήστες, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος (50€-100€). Στη συνέχεια οι χρήστες, πληρώνοντας μία μηνιαία συνδρομή της τάξης των 15€-20€, παρακολουθούσαν στις τηλεοράσεις τους, ζωντανά (live streaming), αθλητικό ή ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
Οι αποκωδικοποιητές αυτοί παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση ώστε όταν συνδεθούν σε τηλεοπτική συσκευή, να μπορούν οι χρήστες να παρακολουθούν, παράνομα, περιεχόμενο των νόμιμων συνδρομητικών καναλιών της χώρας.
Πριν το σφράγισμα των 63 πειρατικών ιστοσελίδων, είχε προηγηθεί η σύλληψη δύο Ελλήνων για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να λάμβαναν συνδρομή ύψους 10 ευρώ τον μήνα από τις 818 ενεργές συνδρομές που βρέθηκαν να υπάρχουν στον πίνακα διαχείρισης συνδρομητών που είχαν φτιάξει που περιείχε 1.465 εγγραφές χρηστών.
Υπολογίζεται, ότι τα μηνιαία τους έσοδα ανέρχονταν τουλάχιστον στα 8.180 ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανανεώθηκε πριν έντεκα μήνες, το συνολικό όφελος ξεπερνά τα 89.980 ευρώ. Βάσει των στοιχείων αυτών και σύμφωνα με εκτίμηση υπαλλήλου της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), η ζημία για συγκεκριμένη συνδρομητική εταιρεία ανέρχεται στο ποσό των 314.930 ευρώ.
"Τρύπα" 150 Εκατομμυριων από την πειρατεία
Υπολογίζοντας τις παράνομες συνδέσεις μέσω Διαδικτύου σε 500.000, τα διαφυγόντα έσοδα για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο από τη λειτουργία των πειρατικών συνδέσεων ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Εάν καταργηθούν τα πειρατικά δίκτυα, φορείς της αγοράς εκτιμούν πως το 75% των αθλητικών προσανατολισμένων χρηστών και περίπου το 30% των άλλων χρηστών θα στραφούν σε νόμιμες συνδρομητικές τηλεοπτικές συνδρομές.
Αυτό θα επέτρεπε στην ελληνική βιομηχανία συνδρομητικής τηλεόρασης να ανακτήσει έως και 45 εκατ. ευρώ καθαρών ετήσιων εσόδων με την Πολιτεία να ανακτά περίπου 20 εκατ. ευρώ και επιπλέον εταιρικούς και άλλους φόρους.
Σε ισχύ το Dymanic Live Blocking
Η πρόσφατη ΚΥΑ που εξέδωσαν πρόσφατα τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, "ξεκλείδωσαν" τα χέρια των Αρχών που σε συνεργασία με τα συνδρομητικά κανάλια μπορούν να εντοπίζουν και να "κατεβάζουν" πειρατικό περιεχόμενο, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Συγκεκριμένα, μόλις ο ενδιαφερόμενος αιτηθεί την προληπτική διακοπή ενός ιστοτόπου που πρόκειται να μεταδώσει γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους, η ΕΔΠΠΙ αποφασίζει το αργότερο 24 ώρες πριν τη μετάδοση του γεγονότος, και δίνει σχετική εντολή στους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι από την πλευρά τους καλούνται να διακόψουν εντός προθεσμίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έξι (6) ώρες και μεγαλύτερη από δώδεκα (12) ώρες από την αποστολή της απόφασης, την πρόσβαση στο περιεχόμενο των περιλαμβανόμενων στην απόφαση ενιαίων εντοπιστών πόρων (URLs) ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονομάτων τομέα (domain names) και στις τυχόν παραλλαγές.
Ταυτόχρονα με το live dynamic blocking, κλείνουν μέσα σε 30 λεπτά και όποιες νέες ιστοσελίδες (mirror sites) δημιουργούν οι πειρατές, μετά το κλείσιμο της αρχικής, μια διαδικασία που διαρκούσε παλαιότερα έως και 15 ημέρες.
Με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο πια, οι αρχές εκτιμούν πως το φαινόμενο της "Πειρατείας" στη χώρα μας θα περιοριστεί σημαντικά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα χάνουν το παράνομο τηλεοπτικό σήμα που λαμβάνουν μέσω των παράνομων αποκωδικοποιητών που κατέχουν και των παράνομων συνδρομών που πληρώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα